Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor hemoroidale anorectale si pot aparea din cauza unei predispozitii constitutionale (caz in care se asociaza si cu alte deficiente ale tesutului conjunctiv ca: varice, emfizem, diverse hernia), sau ca o consecinta a altor boli: ciroza, colita, hipertrofie de prostate etc, si in unele stari fiziologice, cum ar fi sarcina.
In prezent, hemoroizii afecteaza aproximativ 118 oameni din 1000, adica peste 10% din populatia adulta. Iar in timpul vietii, cu simptomele hemoroizilor se confrunta 8 din 10 persoane. Altfel spus, marirea nodulilor hemoroidali, mai devreme sau mai tarziu, apare la majoritatea oamenilor.
Semne si simptome hemoroizi
- In puseele congestive apar dureri intense, arsuri in zona anorectala, mici hemoragii legate de emisia scaunului; in afara acestor crize, hemoroizii sunt asimptomatici, declara dr. Pavel Chirila si dr. Maria Chirila in cartea „Terapie naturista”.
- Hemoroizii provoaca mancarimi, dureri sau sangerari ale tesuturilor umflate si ale venelor varicoase localizate in anus si rect. Din fericire, hemoroizii pot fi usor tratati si in multe cazuri aparitia lor poate fi prevenita.
- Hemoroizii interni apar in partea interna a canalului anal, unde nu sunt vizibili. Sangerarea este simptomul cel mai intalnit in cazul hemoroizilor interni, si adeseori doar unul din simptomurile intalnite in cazurile moderate.
- Hemoroizii externi sunt vizibili si apar in partea exterioara a anusului. Ei sunt de fapt vene acoperite de piele care s-au umflat si au o culoare albastra. Ei apar de regula fara nici un simptom. Cand se inflameaza ei devin rosii si delicati.
- Uneori, hemoroizii interni pot aparea la nivelul anusului atunci cand intestinul se contracta pentru eliminarea reziduurilor. Acesta se numeste prolapsul hemoroidului intern; este destul de dificil de reintrodus in rect si, de obicei, este dureros.
- De asemenea, poate aparea si fisura anala. O rana subtire in tesutul anal, o fisura anala poate cauza mancarimi, durere si sangerare in timpul miscarii intestinului.
De regula, hemoroizii nu sunt periculosi sau daunatori pentru viata. Foarte rar, un pacient poate avea o sangerare atat de grava incat sa duca la o anemie severa sau la moarte. In unele cazuri, simptomele hemoroidale dispar in cateva zile. Dar in cele mai multe cazuri, simptomele hemoroidale apar din nou, adeseori mai grave decat inainte.
Desi multi oameni se confrunta cu aceasta afectiune, trebuie sa stii ca nu toti au si simptome. Cel mai intalnit simptom pentru hemoroizii interni este sangele rosu deschis care acopera scaunul, ce poate fi observat pe hartia igienica, sau in vasul de toaleta. Totusi, un hemoroid intern poate protruce prin anus in afara corpului devenind iritant si dureros. Vezi si: Supozitoare pentru hemoroizi. Reteta simpla si eficienta din 3 ingrediente
Tratament hemoroizi
Tratamentul medical pentru hemoroizi este destinat initial pentru ameliorarea simptomelor. Masurile pentru reducerea simptomelor includ bai calde de cateva ori pe zi, aplicarea unei creme hemoroidale sau a unui supozitor pentru zona afectata pentru un timp limitat.
De regula, medicii recomanda cel mai adesea cresterea comsumului de fibre si lichide in dieta zilnica. Consumul cantitatii necesare de fibre si a 6-8 pahare de lichide duce la scaune moi, ingrosate.
In unele cazuri, hemoroizii trebuie tratati prin endoscopie sau prin operatie. Aceste metode sunt folosite pentru a taia si a distruge tesuturilor hemoroidale.
Prima metoda de tratare a hemoroizilor este cea cu medicamente naturiste iar unele din cele mai folosite medicamente in tratarea hemoroizilor pe cale naturista sunt: varixinal gel si unguent cu castane
Iata mai jos ce presupune tratamentul pe baza de plante medicinale:
Tratamentul se refera la aplicatii externe si la administrarea interna a preparatelor din plante. Aplicatiile externe au o actiune antiseptica, calmanta, hemostatica si cicatrizanta.
- Scoarta de stejar: 100 g scoarta se fierbe intr-un litru apa, apoi se filtreaza. Se aplica in comprese repetate.
- Lumanarica: se foloseste pentru bai de sezut; se prepara din 30-60 g frunze la un litru apa; se fac doua bai zilnic.
- Iarba de tranji: aceasta planta s-a utilizat inca din secolul al XVI-lea in tratamentul hemoroizilor. Micile sale radacini in forma de tuberculi au buna asemanare cu hemoroizii, ceea ce a sugerat autorilor teoriei signaturii (asemanarii) utilizarea sa, verificata de-a lungul secolelor, ca remediu specific hemoroizilor. Extern se foloseste sub forma de cataplasma, din frunze fierte; aplicatii cu decoct concentrat din frunze sau radacini (se fierb 60 g intr-un litru apa pana se scade la 1/4 din cantitatea initiala) care se amesteca cu faina de in.
- Sucul de planta: preparata se poate folosi pentru badijonarea hemoroizilor.
- Coada soricelului: prin proprietatile sale hemostatice si cicatrizante, actioneaza favorabil in aplicatii externe: bai de sezut, comprese cu decoct preparat din 60 g inflorescente la un litru apa. Ultilizarea plantei a fost recomandata chiar de Hipocrate, in cazul hemoroizilor sangeranzi.
- Coada calului: are rol hemostatic. Se utilizeaza extern sub forma de comprese cu un decoct concentrat si prelungit, preparat din 100 g planta la un litru apa.
- Frunzele de soc: sunt renumite ca topice externe. Se aplica comprese cu infuzie concentrata din 100 g frunze la un litru apa.
- Frunzele de vita de vie: datorita proprietatilor astringente, se pot utiliza extern in cataplasme.
- Afinele: se folosesc ca decoct, obtinut dintr-un pumn de afine, care se fierb intr-un litru de apa, pana cand aceasta cantitate se reduce la jumatate. Se aplica extern sub forma de spalaturi si comprese. Pentru igiena zilnica se fac alternativ baile de sezut cu infuzie de musetele si de galbenele.
Iata ce presupune regimul igieno-dietetic:
Regimul alimentar constituie o masura terapeutica curativa si profilactica, de mare importanta, in tratamentul acestei maladii. Pe primul plan sta lupta impotriva constipatiei, actiuni prin care pe langa regimul adecvat se indica folosirea unor substante fitofarmaceutice mucilaginoase, cum este produsul Galgorin (fiind un laxativ bland si un pansament al mucoasei intestinale) mersul pe jos si gimnastica abdominala zilnica.
Regimul alimentar prevede, ca si in cazul afectiunilor hepatobiliare si al constipatiei, consumul abundent al cruditatilor (legume verzi si fructe), restrictia dulciurilor, grasimilor, bauturilor fermentate, si evitarea condimentelor din alimentatie.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] discutat despre hemoroizi in nenumarate articole si toata lumea stie ce sunt acestia pentru ca, din nefericire, aceasta […]