Guta. Ce plante medicinale sa folosesti in aceasta afectiune

Guta este o forma de artrita, adica o inflamatie a articulatiilor, caracterizata prin dureri, umflaturi, roseata si caldura locala, dar si prin incapacitatea de functionare normala a articulatiei.

Primele simptome ale gutei pot fi nodulii, cu localizare la nivelul mainilor, coatelor sau urechilor, insa degetul mare de la picior este cel mai adesea afectat; cresterea temperaturii locale, durere, edem si sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei; limitarea miscarilor normale a articulatiei; durere nocturna intensa, uneori pacientul nu suporta nici atingerea articulatiei cu propriile haine; culoare rosie-vinetie a tegumentului in regiunea articulatiei afectate si uneori chiar febra.

In momentul aparitiei simptomelor, inseamna ca acidul uric s-a depozitat deja sub forma cristalelor la nivelul articulatiilor.

In primul rand, trebuie sa stii ca aceasta afectiune poate fi prevenita printr-o alimentatie echilibrata. Aceasta trebuie sa cuprinda produse lactate cu continut scazut de grasimi, carne slaba, multe fructe si legume, produse fainoase, cartofi, si foarte multe lichide. De asemenea, se va evita medicamentele precum: aspirina, antinevralgic, cortizon, dar si vitamina C pentru ca acestea fac sa creasca concentratia acidului uric in sange.

Iata mai jos ce plante medicinale se pot folosi cand suferi de guta:

Struguri: daca suferi de exces de uree, este extrem de indicata cura cu struguri. Consuma 1-2 kg de struguri pe zi sau bea 500-1000 ml de suc zilnic. Continua timp de 1 saptamana si apoi fa o pauza de 7 zile si reia in acest ritm pana se amelioreaza problema. De asemenea, se pot consuma crude sau sub forma de sucuri: afine, agrise, caise, capsuni, castraveti, cicoare (frunze-salata), cirese, coacaze, fragi, lamaie, morcovi, papadie (cura de tije, frunze proaspete salata), pepene, prune, ridiche neagra, sparanghel, telina (frunze sau radacina cruda sau suc), usturoi, visine.

Osul iepurelui: produce diureza si are un efect antibiotic destul de puternic. Se face un ceai din 2 linguri de radacina maruntita care se pun la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi.

Afine: acestea contin antociani, substante din categoria flavonozidelor, foarte eficiente in prevenirea distrugerii tesuturilor si in reducerea nivelului acidului uric din sange si prevenirea crizelor. Se consuma 300 g de afine zilnic pe toata perioada afinelor. De asemenea, se pot folosi si sub forma de ceai (2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita, se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara – se bea u cate 3 cani pe zi).

Cura de cirese: s-a dovedit ca este foarte utila in scaderea nivelului acidului uric si prevenirea crizelor. Se consuma 300 g de cirese zilnic.

Gheara diavolului aceasta planta este foarte utila in guta deoarece amelioreaza durerile si contribuie la reducerea nivelului colesterolului si acidului uric din sange.

Hrean: acesta ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 1 lingurita de radacina rasa se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si apoi se bea cate 1 cana, timp de 10 zile.

Ienupar: aceasta planta este foarte utila in tratarea gutei. Se poate face o cura de ienupar – se incepe prin consumarea a 4 bace de ienupar. Acestea se vor zdrobi in gura si se vor inghiti. Se face acest lucru dimineata. A doua zi se vor consuma 5 bace si apoi in fiecare zi se va adauga cate 1 boaba, pana se va ajunge sa se consume 20 boabe, dupa care se va scade cu cate 1 boaba pe zi pana se va ajunge din nou la 4 boabe. Se poate face acest lucru de 2-3 ori pe an cu pauze intre ele. De asemenea, se poate face si un ceai din 10-20 fructe, la 1 litru de apa. Se fierb timp de 5 minute si apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.

Mesteacan: 2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa. Se lasa apoi sa se raceasca. Se pune un varf de cutit de bicarbonat si se lasa ne strecurat pana dimineata. Dimineata se strecoara si se va consuma impartit in trei reprize inainte de mesele principale.

Seminte de telina: acestea au ca efect stimularea eliminarii acidului uric din sange. 2 lingurite de seminte se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. De asemenea, se poate consuma si suc de telina. Este bine sa se faca tina acest tratament minim 1 luna.

Urzica – se pune 1 lingurita de pulbere de radacina de urzica la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 2 cani pe zi, timp de 3 saptamani apoi se face o pauza de 1 saptamana si se poate relua. Aceasta are rolul de a mari capacitatea organismului de a elimina acid uric. De asemenea, se pot folosi si frunze de urzica – 2 lingurite se pun la 250 ml apa clocotita, se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este foarte eficienta preventiv pentru a nu da voie sa se depuna cristalele de urati in organism.

Sunatoare ulei: se maseaza zona cu acest ulei si apoi se aplica o cataplasma cu o frunza de varza zdrobita, lasand-o sa actioneze pe timp de noapte.

Tataneasa cu miere: se amesteca 4 linguri de miere cu 1 lingura de tinctura de tataneasa. Se incalzeste la foc foarte mic si apoi se inmoaie o bucata de tifon in aceasta solutie si se aplica pe locul afectat. La final se infasoara locul cu un prosopel si se lasa asa cateva ore.

Pentru prevenirea crizelor este indicat sa faci bai locale cu: paie de ovaz, coada calului sau urzica. De asemenea, este indicat sa bei foarte multa apa, pentru a ajuta organismul sa se curete de excesul de acid uric din sange si a rari incidenta si severitatea crizelor.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

You may also like...