19.1 C
București
miercuri, octombrie 30, 2024

Guma arabica. Ce beneficii si utilizari are produsul care se foloseste adesea in dulciurile din comert

Guma de salcam (Senegalia senegal), cunoscuta si sub denumirea de guma arabica, este un arbore mic (5-12 m inaltime si 30 cm in diametru), spinos, cu scoarta maro-galbui si neteda la copacii tineri, devenind gri inchis si noduroasa, are o consistenta de papirus si poate fi decojita in fasii sau crapata la copacii mai batrani.  

Guma arabica este un carbohidrat nedigerabil, solubil in apa, un polizaharid, derivat din seva arborelui de salcam Senegal si se gaseste frecvent in zonele tropicale din Africa de Vest si Centrala si in Africa de Est, din Mozambic pana in Africa de Sud. Totusi, 70% din guma arabica din lume este produsa in Sudan.

Arborele este o importanta sursa locala de aditiv alimentar, mestesuguri, medicamente, produse cosmetice si materiale.

Dupa cum spuneam si mai sus, guma este drenata prin efectuarea unor taieturi din scoarta – un copac produce in jur de 200-300 de grame. Dupa recoltare, guma este uscata si zdrobita intr-o pulbere fina si folosita pentru calmarea mucoaselor intestinale si pentru tratarea pielii inflamate. De asemenea, aceasta mai este folosita si pentru proprietatile sale astringente, pentru a trata sangerari, bronsite, diaree, gonoree, lepra, febra tifoida si infectii ale cailor respiratorii superioare.

De regula, guma arabica care se gaseste in alimente precum prajituri, bomboane, inghetata si bauturile racoritoare. Poti sa te gandesti la ea ca la un „clei” comestibil, un agent natural de ingrosare si un liant care ajuta la mentinerea ingredientelor impreuna.

Datorita continutului sau bogat de fibre, guma arabica poate oferi beneficii, inclusiv cresterea bacteriilor probiotice in intestin, promovarea satietatii dupa mese, incetinirea golirii gastrice si reglarea secretiei de hormoni, ceea ce ajuta la gestionarea apetitului si a greutatii.

Vezi si: Guma Tragacant. Ce beneficii are si in ce afectiuni poate fi consumata

Acestea fiind spuse, guma arabica (sau guma de salcam) se gaseste in mod obisnuit in alimentele procesate, ambalate – multe dintre ele fiind bogate in zahar , sarace in nutrienti si umplute cu alte ingrediente potential daunatoare. In timp ce folosirea suplimentelor de guma arabica sau coacerea sau gatitul cu cantitati mici de guma arabica acasa ar putea sa nu fie daunatoare, este totusi cel mai bine sa limitati cantitatea de alimente ambalate care contine o multime de aditivi pe care o consumati in general.

Guma arabica – Beneficiile pentru sanatate

-Sursa excelenta de fibre

Guma de salcam contine fibre alimentare solubile in apa si, dupa cum se stie, o dieta bogata in fibre este esentiala pentru procesul digestiv, prin scurtarea timpului de trecere a alimentelor prin tractul intestinal, cresterea volumului si productia de scaune si prevenirea constipatiei.

-Imbunatateste sanatatea orala

Pudra din guma arabica poate fi folosita ca pasta de dinti, pentru curatarea placii dentare, fara a fi prea abraziva. Unele studii au aratat efectele pe care guma de salcam o are asupra mineralizarii dintilor si a tratamentului parodontitei cronice (infectie grava a gingiilor). Totodata, aceasta are si proprietati de aderenta, fiind un bun adeziv dentar si din acest motiv, stomatologii lucreaza indeaproape cu acest produs pentru a oferi un tratament de calitate pacientilor.

-Calmeaza durerea si iritatia

Aceasta are o textura lipicioasa naturala, iar preparatele realizate din guma arabica sunt adesea folosite pentru a reduce iritatia si inflamatia.

-Ajuta la vindecarea ranilor

Guma arabica este adesea folosita in tratamentele topice pentru a ajuta ranile sa se vindece. Medicii, oamenii de stiinta si cercetatorii cred ca acest efect se poate datora alcaloizilor, glicozidelor si flavonoidelor. Intr-un studiu, o specie de salcam cunoscuta sub numele de Acacia caesia a fost testata pe sobolani, ca parte a unui tratament topic al ranilor. A dus la o vindecare mai rapida a ranilor decat tratamentul standard.

-Calmeaza tusea si durerile de gat

Guma arabica poate calma iritatia si inflamatia, dar este eficienta si in cazul tusei. Proprietatile ei ii permit sa fie utilizata in solutii pentru a acoperi gatul si pentru a proteja mucusul din gat de iritatii.

Vezi si: Masticul. Ce este si ce beneficii are pentru sanatate

-Ajuta la pierderea in greutate

Dovezile medicale sugereaza ca guma de salcam este utila in gestionarea greutatii. Administrarea unei doze zilnice adecvate va ajuta in aceasta privinta.

In urma unor cercetari care au implicat 120 de femei (60 de femei au luat 30 g/zi guma arabica timp de 6 saptamani, iar 60 de femei au luat un placebo), s-a ajuns la concluzia ca cele care au luat guma arabica si-au redus indicele de masa corporala.

-Sprijina sanatatea ficatului

Fibra din guma de salcam poate ajuta la protejarea impotriva leziunilor hepatice cauzate de acetaminofen. Totodata, cercetarile efectuate pe animale au descoperit ca tratarea cu fibre de salcam inainte de a administra acetaminofen a ajutat la protejarea ficatului de efectele toxice ale medicamentului.

Atentionari!!!

Folosita in cantitati mari, guma arabica poate provoca probleme digestive (flatulenta/gaze, balonare, greata matinala, diaree usoara, indigestie). De aceea, se recomanda sa nu se depaseasca dozarea (max. 30 g/zi).

Daca dozarea este corespunzatoare, nu vor exista efecte adverse.

Vezi si: Tratamente vindecatoare cu acid boswellic, substanta activa din tamaie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole