Cunoscuti stiintific sub denumirea de Bulnesia Sarmientoi, copacii guaiac cresc salbatic in zona cunoscuta sub numele de Gran Chaco, care acopera regiunile Paraguayului si Argentina. Arborele are frunze vesnic verzi, cu o crestere luxurianta, care face periodic flori mici albastre si albe, care apoi formeaza fructe galbene-portocalii cu aspect asemanator cireselor. Coaja este neteda si groasa, in timp ce lemnul este incredibil de dur si parfumat.
Uleiul din acest copac a fost folosit de sute de ani pentru a oferi o serie de beneficii pentru sanatate persoanelor care traiesc in aceasta regiune si, in cele din urma, persoanelor din intreaga lume. Varsta copacilor este cea care determina potenta parfumului de ulei esential.
Arborele guaiac parfumat gasit in junglele din America Latina este sursa de ulei esential de lemn de guaiac. Cunoscut a fi un lemn sacru, a fost candva rezervat strict pentru a fi folosit in procesiuni religioase. Se credea ca acesta indeparteaza spiritele rele si purifica mediul.
Cu toate acestea, a devenit atat de popular incat populatiile acestor copaci au atins niveluri periculoase. Astazi, acestea sunt protejate de Conventia privind comertul international cu specii pe cale de disparitie (CITES), care reglementeaza comertul. Lemnul din copacii guaiac produce ulei semi-solid sau pasta groasa, care are un parfum pamantesc si afumat, cu un iz de trandafir.
Uleiul pretios de guaiac
Uleiul in sine este gros si variaza ca si culoare de la galben la chihlimbar pana la verde maslin. Este extras din lemnul si rumegusul copacului si trebuie incalzit sau lichefiat pentru utilizare. Poate fi folosit ca baza sau nota de mijloc in parfumuri si apare intr-o serie de produse farmaceutice, inclusiv sapunuri, lumanari, tamaie, produse cosmetice.
Beneficiile pe care le ofera uleiul esential de Guaiacwood provin dintr-o combinatie de componente chimice, in primul rand o gama de sesquiterpenoli, sesquiterpene si altele. Lista include:
- Guaiol
- Bulnesol
- Alpha-Bulnesene
- Beta-Bulnesene
- Alpha-Guaiene
- Guaioxide
- Beta-Patchoulene
Cel mai notabil dintre acestia este alfa-bulnesenul, care s-a dovedit a fi folosit ca agent antiinflamator. In plus, uleiul esential de guaiac contine bulnesol, un sesquiterpenoid intalnit frecvent in ierburi si mirodenii.
Una dintre componentele principale din uleiul esential de guaiac, guaiol, este un alcool sesquiterpenoid, care se gaseste si in pinul de chiparos. Istoric, a fost utilizat pentru tratarea afectiunilor, de la tuse la constipatie pana la dureri de artrita, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antiinflamatorii.
Utilizari pentru uleiul esential guaiac
Asa cum am mentionat mai sus, uleiul esential de Guaiacwood are o istorie lunga de utilizare pentru beneficiile sale pentru sanatate, iar astazi, ofera aceste beneficii persoanelor in primul rand prin tratamente de aromaterapie sau masaj. Utilizarile potentiale ale aplicatiilor acestui ulei includ:
- Aromaterapie
- Vindecarea ayurvedica
- Produse de infrumusetare si de corp
- Tratamente holistice
- Ulei de masaj
- Parfumuri
Unele dintre beneficiile pentru sanatate pe care le ofera uleiul esential de guaiac sunt evidentiate mai jos:
- Reduce inflamatia
- Amelioreaza durerile articulare si musculare
- Imbunatateste sanatatea respiratorie
- Diminueaza stresul si anxietatea
- Contine proprietati antiseptice
- Actioneaza ca un antioxidant
- Ofera suport limfatic
Daca doriti sa il amestecati cu alte uleiuri, tonurile sale de vanilie, trandafir functioneaza cel mai bine cu musetel, scortisoara, cuisoare, elemi, olinca, grapefruit, neroli, portocale, patchouli si ulei esential de ylang-ylang. Combinand uleiul esential de lemn de guaiac cu alte uleiuri esentiale va oferi un amestec si mai bine mirositor, cu dublul beneficiilor pentru sanatate.
Deoarece uleiul esential Guaiacwood vine de obicei ca o pasta mai groasa, functioneaza cel mai bine atunci cand este incalzit la 40 grade Celsius inainte de utilizare. Vezi si: Lotus de India, beneficiile senzationale ale unei plante sacre
Siguranta si precautii
Asa cum se intampla in cazul majoritatii uleiurilor esentiale, uleiul esential de lemn de guaiac nu are multe efecte secundare daca este folosit cu atentie si corect. Efectele secundare potentiale cauzate de o utilizare incorecta includ diaree sau alte probleme intestinale.
In plus, potenta sa poate duce la iritarea pielii, de aceea este important sa-l diluati cu un ulei purtator precum uleiul de migdale, jojoba sau nuca de cocos si sa efectuati un test de piele inainte de a aplica uleiul esential pe zone mai mari ale corpului.
Uleiul esential de guaiac este un diuretic natural, iar utilizarea acestui ulei esential poate scadea capacitatea organismului de a elimina compusul de litiu, astfel incat persoanele care iau litiu ar trebui sa se consulte cu un medic inainte de a utiliza uleiul.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Radacina se intrebuinteaza sub forma de infuzie, extract sau pulbere. Se va evita fierberea radacinii (decoctia) pentru a nu trece in apa rezinele si substantele amare. Vezi si: Guaiac, lemnul sacru cu multiple beneficii pentru sanatatea omului […]
[…] Guaiac, lemnul sacru cu multiple beneficii pentru sanatatea omului […]