19.3 C
București
miercuri, octombrie 23, 2024

Greseli la infuzarea ceaiului. Iata cum sa te bucuri cu adevarat de calitatile unui ceai mai bun

In acest articol nu vom vorbi despre infuziile din plante medicinale numite de majoritatea tot „ceai” (ceai de tei, ceai de musetel, ceai de menta, etc), ci despre acele ceaiuri care sunt obtinute din planta de Camellia Sinensis (ceai alb, ceai negru, ceai verde, ceai galben, oolong, pu erh). Acestea nu au nimic in comun cu infuziile din plante medicinale si se refera la gradul de oxidare al frunzelor.

Iata ce trebuie sa stii despre cele 6 tipuri de ceai:

1-Ceaiul alb: aceste se prepara din frunze nevestejite si nefermentate. Se produce in cantitati mici si este cel mai scump ceai. Este cel mai bun antioxidant natural si cu mult mai puternic decat ceaiul verde.

2-Ceaiul negru: acesta se prepara din funze uscate, zdrobite si complet fermentate. Are culoarea ambrei, este foarte aromat si fara gust amar.

3-Ceaiul verde: acesta se prepara din frunze uscate si nefermentate. Este un ceai slab, usor amar, de culoare galben-verde si cu un continut de teina diminuat, in comparatie cu ceaiul negru.

4-Ceaiul galben: acesta este un ceai rar si se obtine printr-un proces asemanator ceaiul verde. Diferenta consta in faptul ca in cazul ceaiului galben, dupa ce frunzele sunt uscate, acestea sunt procesate la aburi, invelite intr-un material textil, pentru a-si reimprospata aroma si a conferi culoarea aurie infuziei. Scopul acestui proces este de a oferi dulceata gustului ceaiului galben si un parfum deosebit.

5-Ceaiul oolong: acesta se prepara din frunze uscate, usor zdrobite si semifermentate. Este un ceai usor amar, cu o aroma de fructe, are culoarea maro-verzuie si reprezinta o legatura intre ceaiul verde (care nu este oxidat aproape deloc) si ceaiul negru (care este oxidat in totalitate) si este denumit ceai intermediar, fiind oxidat in proportie de maxim 75%.

6-Ceaiul pu erh: acesta se prepara din frunze uscate la soare, in aer liber, care raman “vii” , adica isi continua procesul de fermentatie si dupa ce procesul de productie se finalizeaza. Ceaiul Pu Erh este probabil cel mai nobil ceai chinezesc, cu o aroma specifica, puternica.

Totusi, pentru a ne bucura de gustul unui ceai bun, sunt cateva proceduri carora este bine sa le acordam atentie, astfel o sa fim dezamagiti.

Iata care sunt cele mai comune greseli facute la infuzarea ceaiului:

-Lasi prea mult timp la infuzat. Atunci cand lasi prea mult timp frunzele la infuzat, te vei alege cu un ceai amar, astringent. De exemplu, timpul recomandat de infuzare in cazul ceaiului verde este de 1-3 minute, ceaiul alb se infuzeaza 3 minute, ceaiul oolong se infuzeaza 3 minute, ceaiul negru se infuzeaza 2 – 5 minute, ceaiul Pu erh se infuzeaza infuzie 3 minute, iar Rooibos sau ceaiuri din plante se infuzeaza 3 minute.

-Fierbi prea mult timp apa. Atunci cand vezi scris pe eticheta ca este recomandata o temperatura de infuzare mai mica de 100º C (de obicei 70-90º C), inseamna ca apa nu trebuie sa fie clocotita cand este turnata peste frunzele de ceai, deoarece risti sa amarasti ceaiul. De exemplu, apa pentru ceaiului verde trebuie sa aiba temperatura cuprinsa intre 70 – 85 grade C, ceaiul alb – temperatura de 80 – 85 grade C, ceaiul oolong – temperatura de 85 – 95 grade C, ceaiul negru – temperatura de 95 grade C, iar ceaiurile Pu erh si Rooibos se pot infuza cu apa clocotita la temperatura de 95 – 100 C.

-Folosirea unui raport nepotrivit planta-apa. In functie de cat de tare sau slab vrei sa fie ceaiul tau, trebuie sa pui la infuzat o cantitate mai mare sau mai mica de frunze. Asadar, este indicat sa consulti mereu recomandarile de pe ambalaj.

-Exclude apa de la robinet. Este indicat sa se foloseasca apa plata, de izvor si nu cea de la chiuveta pentru ca este plina de clor si alte substante nocive care altereaza gustul ceaiului.

-Nu mai adauga zahar in ceai. In loc sa te bucuri de calitatile medicinale ale plantei, nu vei face decat sa il strici cu cel mai nociv produs. De exemplu, asiaticii, cunoscatori in arta ceaiului, considera aproape o blasfemie adaugarea de zahar in ceai.

-Nu mai folosi ceai la plic. Ceaiurile la plicuri sunt de proasta calitate si cu mai putine proprietati antioxidante. Asadar, daca esti un iunitor de ceai, cumpara ceai vrac si doar asa te vei putea bucura de adevaratele arome ale frunzelor de ceai.

-Ambalarea si depozitarea incorecta a ceaiului. Trebuie sa stii ca ceaiul este un produs deshidratat, cu un continut mic de apa si cu o structura poroasa, avand totodata o mare capacitate de pierdere a substantelor care genereaza aroma. De aceea, trebuie sa acordam atentie ambalarii si depozitarii. Specialistii recomanda punerea ceaiul in cutii ermetice, nu in pungi de hartie si depozitat intr-un loc ferit de lumina, caldura, mirosuri puternice si umiditate.

Iata ce ceai sa bei in fuctie de perioada:

  • Dimineata: ceaiul oolong sau ceaiul negru, deoarece contin cea mai mare cantitate de teina si poate inlocui cu succes cafeaua;
  • Pranz: ceai oolong sau ceai verde;
  • Dupa amiaza: ceaiul alb, deoarece contine cea mai mica cantitate de teina si cea mai mare cantitate de antioxidanti;
  • Seara: rooibos si infuzii de plante medicinale, deoarece nu contin deloc teina.

Vezi si: Cele mai importante beneficii ale ceaiului rooibos, excelent pentru tuse seaca

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole