7.6 C
București
joi, noiembrie 28, 2024

Graul si folosirea lui in scop terapeutic si culinar (I)

Alaturi de mei, graul este o cereala traditionala, cultivata pe pamantul tarii noastre de mii de ani. In aproape toate zonele Pamantului, graul este folosit ca unul dintre principalele alimente, fiind consumat sub forma painilor, lipiilor sau ca atare.

Era de asteptat ca graul sa fie folosit ca aliment de baza, datorita substantelor componente: vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E, K, PP, minerale precum calciu, magneziu, potasiu, siliciu, fier, zinc, mangan, cobalt, cupru. Contine 8-12% proteine, 61-70% amidon, 2-4% zahar, 2,3% dextrina, 2% lipide.

Ca proprietati principale, graul este: nutritiv, emolient, sedativ (grau incoltit), laxativ, antidiareic, remineralizant, vitaminizant B (coaja), reconfortant, tonic (grau incoltit).

Indicatii terapeutice: afectiuni cronice, afectiuni degenerative, afectiuni neurologice, afectiuni digestive si hepatice, impotenta si sterilitate, demineralizare, astenie, afectiuni renale, constipatie.

Retete cu valoare terapeutica maxima cu grau

1 – Dejun kollath. Aveti nevoie de: 200 de gr de faina integrala, 40 gr stafide, 1 lingura miere, 2 lingurite smantana, 2 mere rase, alte fructe proaspete si uscate, zeama de lamaie, 50-100 gr nuci macinate sau taiate bucati mici.

Se pune faina integrala intr-un vas si se adauga peste 100 de ml de apa, apoi se amesteca usor pana la omogenizare. Vasul trebuie sa stea la temperatura camerei 8 ore. Dupa aceea se pun la inmuiat si stafidele. Dupa ce au trecut cele 8 ore se pun peste amestecul de faina merele rase, mierea, smantana, zeama de lamaie, nucile macinate sau taiate, fructele proaspete de sezon si uscate ( se pot folosi banane, capsuni, fragi, portocale, struguri, etc). Se amesteca bine si se serveste imediat. Ideal este sa se puna faina cu apa si stafidele la inmuiat de cu seara, iar dimineata sa se consume preparatul proaspat.

Acest preparat se consuma cel mai bine dimineata pe stomacul gol, iar daca se face o cantitate mai mare, se poate consuma tot in loc de mic dejun. Preparatul ofera o stare deosebita de tonus si prospetime pe intreaga durata a zilei.

Cititi si: Retete terapeutice cu fulgi de grau

Turtite din grau integral pentru inlocuirea painii albe

2 – Painite din grau integral. Pentru o portie, aveti nevoie de: 2 maini de grau proaspat, spalat in mai multe ape si uscat rapid, un pic de sare si apa calduta.

Graul se macina cu masina de macinat cafea sau cu moara electrica. Se poate folosi direct faina integrala, dar atunci cand graul este preparat acasa este sigur ca e proaspat. Se incinge o tava la foc puternic, apoi se lasa focul potrivit in cuptor. Faina se amesteca cu putina sare grunjoasa si cu apa calduta. Se framanta, nu trebuie sa fie un aluat lipicios. Pe tava incinsa se pun turte rotunde cu o grosime de maxim un deget.

Se intorc in cuptor la 1-3 minute sa se coaca omogen. Cand sunt putin tari si rumenite, dar si putin elastice, se iau din cuptor si se asaza sub un servet sau intr-o oala cu capac pentru a nu se intari prea rau. Se consuma cu putin unt si cascaval ras deasupra sau in loc de paine normala. Trebuie sa se tina cont, totusi, de faptul ca au o valoare nutritiva ridicata si nu pot fi consumate in combinatii alimentare grele.

Cititi si: Graul si folosirea lui in scop terapeutic si culinar (II)

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole