Avand in vedere perioada de criza traversata de intreaga umanitate de cand cu riscurile pandemiei de coronavirus, tot mai multa lume alege sa stea cat mai mult in natura. Astfel, gradinaritul a inceput sa fie una dintre preocuparile relaxante in aer liber, care au reusit sa deconecteze tot mai multe persoane de la stresul la care suntem supusi. Iata cele mai importante beneficii ale gradinaritului.
Gradinaritul in aer liber va poate ajuta corpul sa lupte impotriva bolilor
Corpul este capabil de fotosinteza – procesul in care plantele isi fac propriile alimente folosind lumina soarelui.
Vitamina D, cea mai importanta vitamina de la gradinarit
Pielea foloseste lumina soarelui pentru a produce unul dintre substantele nutritive de care avem nevoie: vitamina D. Cercetatorii estimeaza ca o jumatate de ora la soare poate produce intre 8.000 si 50.000 de unitati internationale (UI) de vitamina D in corp, in functie de cat de mult este acoperita pielea si de culoarea pielii.
Vitamina D este esentiala pentru sute de functii ale corpului – intarirea oaselor si a sistemului imunitar sunt doar doua dintre ele. Studiile au aratat, de asemenea, ca a sta la soare va poate ajuta sa reduceti riscul de:
- cancer mamar
- cancer colorectal
- cancer al vezicii urinare
- cancer de prostata
- limfom non-Hodgkin
- scleroza multipla
Daca nivelurile de vitamina D sunt scazute, aveti un risc mai mare de a dezvolta eruptii psoriazice, sindrom metabolic (o afectiune prediabetica), diabet de tip II si dementa.
Vezi si: Ceai de curpen de padure pentru concentrare, stres, nervi, anxietate
Toti acesti factori trebuie sa fie echilibrati cu riscul de cancer de piele de la supraexpunerea la razele solare, desigur. Dar stiinta este clara: putin soare din gradina face extrem de bine organismului uman.
Gradinaritul creste puterea, favorizeaza somnul si va ajuta sa mentineti o greutate sanatoasa
Activitati precum greblarea si cositul ierbii ar putea intra in categoria exercitiilor usoare pana la moderate, in timp ce a da cu lopata, saparea pamantului si taierea lemnului ar putea fi considerate exercitii viguroase.
Oricum ar fi, lucrul intr-o gradina foloseste fiecare grup muscular important din corp. Studiile au descoperit ca efortul fizic depus pentru a lucra intr-o gradina poate ajuta la compensarea cresterii in greutate legate de varsta si a obezitatii la copii. Si cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au raportat ca persoanele care se ocupa cu gradinaritul dorm 7 ore solide noaptea.
Gradinaritul va poate ajuta sa va protejati memoria pe masura ce imbatraniti
De asemenea, medicii stiu de ceva timp ca exercitiile fizice imbunatatesc functionarea cognitiva a creierului. Exista unele dezbateri cu privire la faptul ca gradinaritul singur este suficient pentru a afecta abilitatile cognitive, cum ar fi memoria. Dar dovezi noi arata ca activitatile de gradinarit pot stimula cresterea nervilor legati de memorie.
Cercetatorii din Coreea au oferit activitati de gradinarit timp de 20 de minute persoanelor tratate pentru dementa intr-o unitate internata. Dupa ce persoanele internate au plantat in gradini de legume, cercetatorii au descoperit cantitati crescute de factori de crestere a nervilor cerebrali asociati cu memoria atat la barbati, cat si la femei.
Intr-o revizuire a cercetarii din 2014, analistii au descoperit ca terapia horticola – folosirea gradinaritului pentru imbunatatirea sanatatii mintale – poate fi un tratament eficient pentru persoanele cu dementa.
De fapt, in Olanda si Norvegia, persoanele cu dementa participa adesea la programe inovatoare Greencare, unde isi petrec o mare parte a zilei lucrand la ferme si gradini.
Gradinaritul este un stimulent al dispozitiei
Studiile efectuate in Statele Unite si in alte tari au constatat ca gradinaritul imbunatateste starea de spirit si mareste stima de sine. Cand oamenii isi petrec timpul intr-o gradina, nivelul lor de anxietate scade si se simt mai putin deprimati.
Intr-un studiu publicat in 2011, persoanele cu depresie au participat la o interventie de gradinarit timp de 12 saptamani. Ulterior, cercetatorii au masurat mai multe aspecte ale sanatatii mintale, inclusiv simptomele depresiei, constatand ca toate acestea au fost imbunatatite semnificativ. Si acele imbunatatiri au durat luni de zile dupa incheierea interventiei.
Gradinaritul calmeaza dupa evenimente stresante
Lucrul intr-o gradina va poate ajuta sa va recuperati daca ati experimentat ceva stresant. Intr-un studiu din 2011, cercetatorii au expus participantii la studiu la o activitate stresanta. Apoi au rugat jumatate din grup sa petreaca timp citind in liniste si cealalta jumatate sa petreaca timp gradinarind.
Cand cercetatorii au testat nivelurile hormonului de stres cortizol din corpurile lor, au descoperit ca grupul de gradinarit s-a recuperat de la stres mai bine decat grupul de lectura. Grupul de gradinarit a raportat, de asemenea, ca dispozitiile lor au revenit la o stare pozitiva – in timp ce mai putini dintre cititori au avut.
Gradinaritul este un instrument eficient daca va recuperati dintr-o dependenta
Terapia horticola exista de milenii, asa ca probabil nu va va surprinde sa aflati ca lucrul cu plante face parte din multe programe de recuperare a dependentei.
Intr-un studiu, cercetatorii au remarcat faptul ca plantele au provocat sentimente pozitive la persoanele care se recupereaza din dependenta de alcool si au reprezentat un instrument eficient de reabilitare.
Intr-un alt studiu, persoanelor dintr-un program de reabilitare a dependentei li s-a oferit posibilitatea de a participa la recuperarea naturala, unde li s-a permis sa aleaga fie arta, fie gradinaritul ca terapie naturala. Oamenii care au ales gradinaritul au finalizat programul de reabilitare cu o rata mai mare si au raportat o experienta mai satisfacatoare decat cei care au ales arta.
Gradinile familiale si comunitare favorizeaza sentimentele de legatura
Gradinile scolare, gradinile familiale si gradinile comunitare rasar peste tot. Motivul pentru care aceste mici gradini locale sunt infloritoare poate avea atat de mult de-a face cu interactiunea umana, cat si cu produsele.
Intr-un studiu, elevii care au participat la gradinile scolare au facut fotografii cu munca lor si au impartasit ceea ce au experimentat. Elevii au raportat ca abilitatile pe care le-au invatat si relatiile pe care le-au format le-au dat un sentiment de bunastare personala.
Gradinaritul va poate oferi un sentiment de incredere si stima de sine ridicate
Cultivarea propriei gradini a fost, din punct de vedere istoric, o modalitate de a rezista nedreptatii si de a revendica spatiu intr-o lume care nu raspunde intotdeauna nevoilor personale.
In timpul internarii fortate a japonezilor americani in lagarele de concentrare din vestul american, mii de gradini au rasarit in spatele incintei de sarma ghimpata. Gradini de piatra, gradini de legume, peisaje ornamentale cu cascade si iazuri – fiecare cultivata pentru a revendica atat pamantul, cat si identitatea culturala.
Gradinaritul va poate ajuta sa gestionati ecoaxietatea
Asociatia Psihologica Americana repeta descoperirile a numerosi cercetatori: pentru multi oameni, urmarirea efectelor treptate si necontrolate ale schimbarilor climatice creste nivelul de stres zilnic si creeaza un sentiment impovarator de vinovatie.
Pentru a combate efectele negative ale ecoanxietatii asupra sanatatii, puteti face gradina cu scopul de a atenua schimbarile climatice. National Wildlife Foundation recomanda aceste actiuni daca doriti sa reduceti carbonul pe cont propriu – si, facand acest lucru, reduceti propria anxietate de mediu:
- Utilizati compost pentru reducerea deseurilor si reducerea productiei de metan
- Transformati curtea intr-un habitat certificat de fauna salbatica si incurajati-va vecinii sa faca acelasi lucru.
- Plantati copaci pentru a absorbi dioxidul de carbon.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: