-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Ghințură, „capitanul buruienilor de leac”. Cum se administreaza si ce afectiuni poate trata

Ghințura este o planta erbacee, ce cuprinde mai multe specii, ca de exemplu: ghintura galbena (Gentiana lutea) si ghintura patata (Gentiana punctata). Aceasta este o planta folosita de multi ani ca tonic amar, ca anti-toxic si stimulent al functiilor ficatului, iar din acest motiv, in medicina populara, ghintura ocupa un loc de cinste, fiind denumita „capitanul buruienilor de leac„.

Aceste plante cresc in regiunea alpina a tarii. Gentiana lutea cu florile de culoare galbena, din cauza raritatii sale, a fost declarata monument al naturii. Gentiana punctata are florile galbene cu puncte brune. Aceste doua specii sunt numite popular: entura, dintura, intura si ochincea. In regiunea sub-alpina intalnim Gentiana asclepiadea cu florile albastre, caruia i se mai spune lumanarica-pamantului, besicuta, doi-frati, intura, lumanarica, taietura.

Gentiana asclepiadea cu florile albastre

Proprietatile ghinturei de a vindeca anumite boli sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. De la ea se foloseste radacina, care contine o cantitate mica de ulei volati si o serie de glicoizi ca: gentiopicrina, amarogentiina, cu proprietati tonice – aperitive si stomahice, precum si materii colorante.

Sub forma de infuzie, decoctie, tinctura, sirop, vin, ghintura are insusirea de a excita secretiile gastrice, marind astfel pofta de mancare. In acelasi timp, in doze mici, ea este si un stimulent al sistemului nervos central, mareste secretia biliara, usurand astfel functiile ficatului, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”. De asemenea, radacina de ghintura are si proprietati vermifuge.

Atat infuzia, cat si decoctul se prepara folosind o lingurita de radacina maruntita la 1 litru de apa. Fiind foarte amara si din acesta cauza fiind greu de luat, se intrebuinteaza mai des vinul si tinctura.

Iata cum se prepara tinctura de ghintura:

Tinctura de ghintura se prepara macerand 20 gr. radacina in 100 gr. alcool de 70 de grade, timp de 7-8 zile. Din acesta tinctura se iau cate 10-15 picaturi, diluate in  putina apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Iata cum se prepara vinul de ghintura:

Vinul se prepara in modul urmator: se iau 30 gr. ( cca. 3 linguri ) radacina maruntita si se amesteca cu 60 gr. alcool de 70 de grade ( cca. 5-6 linguri ) pana se umezeste uniform. Se lasa intr-un vas inchis timp de 24 de ore, apoi se adauga 1 litru de vin si se macereaza 10 zile, agitand din cand in cand intreg continutul. Se strecoara si se filtreaza prin hartie de filtru sau panza deasa. Se adauga la acesta cantitate 100-200 gr. de zahar. Cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale, se ia cate o lingura de vin de ghintura. Preparatele de ghintura luate inainte de masa maresc pofta de mancare, iar dupa masa ele ajuta la digestie.

Copiilor slabiti si care nu au pofta de mancare li se poate da vin sau tinctura. In general, la varsta de 10-12 ani se recomanda 5-10 picaturi de tinctura sau o lingurita de vin inaintea meselor principale. Totusi, se recomanda ca la copii sa se administreze sirop de ghintura, cate 3-4 lingurite pe zi.

Iata cum se prepara siropul de ghintura:

Siropul se prepara astfel: 10 gr. de radacina se oparesc cu 150 gr. de apa. Dupa 6 ore se strcoara si se stoarce. Lichidului i se adauga 230 gr. de zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.

In ce afectiuni este recomandata ghintura:

-Ghintura mareste secretia biliara. Studiile arata ca tinctura de ghintura determina o mai prompta si mai completa evacuare a bilei, efectul aparand la 5-15 minute dupa ingerarea preparatului. Se administreaza radacina de gentiana sub forma de tinctura, din care se administreaza cate o lingurita diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, de preferat dimineata, pe stomacul gol si cu un sfert de ora inaintea meselor principale. Cura se tine intre 3 saptamani si 2 luni, in functie de vechimea si gravitatea bolii.

-Ghintura este eficienta in bolile de ficat. Studiile de-a lungul timpului au demonstrat ca radacina de ghintura are efecte tonice hepatice, ajutand la stimularea functiei si la regenerarea celulei hepatice, dar inhiba si dezvoltarea virusului hepatitei de tip A. Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de 2-3 luni.

-Ghintura este recomandata copiilor care nu au pofta de mancare, dar si in caz de anorexie. Pentru cei care nu au pofta de mancare, se administreaza cate 10-15 picaturi de tinctura de ghintura intr-o lingurita de miere si se administreaza cu 10-20 minute inainte de masa. In anorexie, se administreaza tinctura de ghintura, cate 1-2 lingurite inainte de masa, luate cu putina apa. Persoanele care nu tolereaza alcoolul vor lua pulberea – o jumatate de lingurita. Administrata cu 10-15 minute inainte de masa.

-Ghintura te ajuta daca suferi de balonare, dispepsie sau constipatie atona. Radacinile acestei plante secreta un principiu activ numit amarogentina, care este considerata cea mai amara substanta din lume. Ea stimuleaza foarte puternic secretia si eliberarea sucurilor gastrice si a bilei necesare procesului de digestie, stimuleaza peristaltismul, eliminand majoritatea tulburarilor digestive. Se fac cure de cate 3-6 saptamani, cu macerat la rece de gentiana, din care se ia cate un sfert de pahar de patru ori pe zi, de preferinta cu un sfert de ora inainte de masa.

-Ghintura este eficienta in anaciditate gastrica si gastrita hipoacida. Studiile au demonstrat faptul ca dupa 5-10 minute de la administrarea tincturii apare o crestere considerabila a volumului de sucuri gastrice secretate de glandele aferente stomacului. Se recomanda administrarea tincturii de ghintura, cate o lingurita inainte de fiecare masa, in cure de 4-6 saptamani.

-Ghintura este utila in rani, rani deschise. Trei substante din radacina de ghintura ajuta la accelerarea procesul de cicatrizare si de regenerare a tesuturilor distruse prin ranire. Se pun comprese cu tinctura de ghintura pe leziune pana la oprirea hemoragiei. Odata hemoragia oprita si tesutul cicatriceal format, se foloseste cataplasma cu ghintura, pentru o vindecare mai rapida.

Contraindicatii:

In caz de ulcer gastroduodenal, de gastrita hiper-acida sau diaree, ghintura este contraindicat in faza acuta a bolii. De asemenea, femeile insarcinate nu vor lua ghintura pe cale interna, deoarece are efecte adverse demonstrate.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Vezi si:

Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole