Gheara-ursului (Acanthus mollis) este o planta ornamentala, cunoscuta inca din Antichitate si care creste pe langa izvoare si rauri, sub forma unui arbust inalt de 1 metru. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub denumirea de palamida sau acanta.
Florile sunt de culoare liliachie, iar semintele sunt mici, rotunde si maronii. Planta infloreste din luna mai pana in luna august.
In scop terapeutic, de la gheara-ursului se recolteaza partea de la radacina pana la flori. Planta este apreciata datorita continutului ei de saruri minerale, taninuri, zaharuri, substante active amare si mucilagi.
Gheara-ursului. Indicatii terapeutice
Principalele aplicatii ale plantei sunt:
-Boli respiratorii. Planta are bune efecte expectorante, ajuta in tratamentul racelilor, gripei, tuse, bronsitei si in ameliorarea durerilor de gat.
-Are bune efecte antidiareice, astrigente, in stimularea poftei de mancare, laxative si calmante.
-Entorse
-Vindecarea ranilor (vanatai, eczeme, eruptii cutanate, furuncule, herpes si arsuri ale pielii)
Gheara ursului se poate prepara sub forma de ceai, decoct, tinctura sau unguent.
Iata cum se prepara decocotul din gheara-ursului: 10 g planta uscata si maruntita se adauga la 100 ml apa fierbinte. Se fierbe timp de 5-10 minute, dupa care se filtreaza. Acest decoct se poate aplica sub forma de cataplasma, cu ajutorul unui tifon pe zona inflamata a pielii. Totodata, pentru durerile de gat, raguseala si alte afectiuni respiratorii, se face gargara pana la ameliorarea simptomelor.
Iata cum se prepara infuzia din gheara-ursului: 1 lingurita de planta uscata se adauga la o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se filtreaza si se lasa sa se raceasca. Aceasta infuzie reprezinta un bun remediu in cazul ranilor si arsurilor. Infuzia se aplica pe zona afectata, de mai multe ori pe zi. Cu rabdare se va observa ca locul se vindeca, datorita proprietatilor astringente.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: