10 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Gem de fragi. Reteta si beneficii

Apreciati pentru gustul foarte aromat, dar si pentru numeroasele proprietati medicinale, fragii sunt un adevarat deliciu pentru toata lumea. Acestia cresc in luminisurile padurilor, dar si in propriile gradini. Aceste fructe mici, asemanatoare capsunelor, se coc incepand cu luna iunie sau chiar mai devreme, au un gust minunat si sunt pline de vitamine si minerale. Daca si tie iti plac aceste fructe, le poti consuma proaspete sau sub forma de dulceata, gem de fragi, sirop sau prajituri. Astazi ne-am gandit sa ne oprim la o reteta simpla de gem cu fragi.

Gem de fragi – Reteta

Pentru a prepara acest gem delicios, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg fragi
  • 2-3 lamai
  • 1 kg zahar
  • 100 ml apa

Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.

Mod de preparare:

Se scot coditele, se clatesc fragii cu apa rece si apoi se scurg. Se pun intr-un vas si se storc peste ele sucul lamailor. Se lasa asa pentru o ora si intre timp se pregateste un sirop concentrat din 1 kg de zahar si 100 ml de apa, se indeparteaza spuma formata. Se introduc fragii, se fierbe amestecul si
se lasa asa pentru 24 de ore. Apoi, se scot fructele cu
strecurătoarea si se pun in borcane. Se fierbe zeama pana se
concentreaza si se toarna peste fructe. Dupa ce s-au racit, se
leaga borcanele si se fierb in aburi timp de 15 minute.

Reteta este de la Cseke Irén Enikő, din Ghipeș.

Iata si o alta reteta cu gem de fragi:

Ingrediente:

  • 3 kg fragute
  • 1,5 kg zahar
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare:

Se spala fructele si se indeparteaza coditele, apoi se adauga intr-un vas incapator. Peste ele se toarna zaharul, se acopera si se lasa asa pana a doua zi, pentru ca acesta sa se topeasca si fragutele sa isi lase zeama. A doua zi, se pune oala pe aragaz, la foc mediu si se lasa la fiert pana cand se leaga gemul. Din cand in cand se indeparteaza spuma care se formeaza si se sterg peretii vasului pentru a evita caramelizarea zaharului. 

Spre final, se adauga si zeama de lamaie. Se face testul cu picătura si daca este gata, se toarna gemul in borcanele sterilizate, in prealabil in cuptor. Se pun capacele, se intorc borcanele cu fata in jos si se acopera cu un prosop gros sau o patura, lasandu-le astfel sa se raceasca lent.

La final, se pun borcanele cu gem in camara.

Gem de fragi – Beneficii

O cură cu fragi ajuta la fortificarea sistemului imunitar, prin detoxifierea si cresterea rezistentei organismului. Totodata, gemul de fragi are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, are proprietati diuretice, trateaza afectiunile hepatice si imbunatateste circulatia sanguina.

Vezi si: Fragii si puterea lor de eliminare a calculilor

Cea mai sanatoasa reteta cu gem de corcoduse

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole