11.6 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Gargarele, un remediu care nu trebuie ignorat

Gargara este o metoda terapeutica folosita de foarte multi ani. De exemplu, in medicina traditionala, clatitul gurii cu uleiuri, cu sare sau diferite plante aveau ca scop dezinfectarea naturala a gurii si a gatului.

Astfel, in functie de solutia folosita, gargara este o metoda simpla si eficienta de a distruge microbii si de a ameliora durere din gat.

Tot ce trebuie sa faci este sa fierbi apa si sa adaugati cateva ingrediente in functie de ce vrei sa combati.

Gargare pentru combaterea durerilor de gat

  • Gargara cu zeama de lamaie: aceasta reduce inflamatia mucoasei si creeaza un mediu acid, ostil virusilor si bac­te­riilor. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o lin­gu­rita cu zeama de lamaie intr-o ceasca cu apa fierbinte si sa faci gargare cu ea.
  • Gargara cu apa si sare: se amesteca un sfert de lingurita de sare intr-o ceasca cu apa fierbinte si o lingura cu apa oxigenata (20%), pentru distrugerea bacte­riilor.
  • Gargara cu ghimbirul: intr-o ceasca cu apa fierbinte se adauga o lingu­rita de ghimbir maci­nat, zeama de la o jumatate de la­maie si o lingurita cu mie­re.
  • Gargara cu ceai din frunze de mur: se pune pe foc 100 ml de apa im­preuna cu 10 g de frunze us­cate de mur. Se lasa la infu­zat 15 minute, apoi se strecoara si se indul­ceste cu miere. Se fac gargare cu acest ceai, de doua ori pe zi. Ceaiul are efect antiseptic si anti­fungic.

Gargare pentru combaterea laringitei

  • Gargara cu smirna: 10-15 picaturi de tinctura la o ceasca cu 30 ml de apa. Aceasta are efect astringent si antisep­tic, iar smirna este ideala pen­tru calmarea inflama­tiilor. Se recomanda cate sase gar­ga­­re pe zi.

Gargare pentru combaterea vindecarea racelii

  • Inca de la primele simptome se face o gargara cu apa in care s-a pus putin sos iute.
  • Gargara cu echina­cea: adauga 2 lingurite cu tinctura intr-o ceas­ca cu apa si fa gargara de trei ori pe zi. Acest remediu vindeca gatul si inta­reste sis­te­mul imunitar.

Iata ce beneficii are gargara cu apa sarata:

  • Elimina excesul de mucus din tesuturile inflamate de la nivelul gatului, calmand tusea;
  • Ajuta la neutralizarea acizilor din gat, restabilind un pH neutru, reducand inflamatia si durerea;
  • Elimina virusurile si bacteriile, inclusiv a celor care dau dureri de dinti;
  • Elimina microbii care genereaza mirosul neplacut al gurii. Inm apa cu sare se mai adauga si cateva picaturi de ulei esential de menta.

Iata ce beneficii are gargara cu ulei/Oil Pulling:

  • Cel mai important beneficiu al acestei proceduri este acela ca distruge si indeparteaza bacteriile nocive din cavitatea bucala, care produc carii si inflamatii gingivale.
  • Exista numeroase studii care atesta faptul ca aceasta procedura scade considerabil numarul Streptococilor mutans de pe suprafetele dentare si din saliva.
  • Ajuta si la prevenirea cariilor, a gingivitelor, parodontopatiilor, la reducerea inflamatiei si sangerarii gingivale, la indepartarea mirosului neplacut al gurii, la prevenirea uscarii buzelor, gurii si gatului, in caz de sangerari gingivale, dar si in cazul depunerilor de tartru si a petelor ramase de la tigari sau cafea.

Iata cum se procedeaza:

In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia cate o lingurita de ulei presat la si se mesteca timp de 15 minute, apoi se scuipa si se clateste gura cu apa calduta. Cele mai folosite uleiuri presate la rece sunt cele de susan, floarea soarelui si cocos.

Vezi si: Amigdale inflamate. Cum prepari cel mai eficient ceai pentru gargara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole