0.9 C
București
vineri, ianuarie 17, 2025

Ganglionul-santinela in cancerul de san. Ce presupune procedura medicala si cum se interpreteaza

Ganglionul-santinela. In 1894 Halsted William raporta eficienţa operatiei radicale pentru cancerul mamar. In timp, tehnicile chirurgicale pentru cancerul mamar au evoluat foarte mult, ajungand astazi, cand programele de screening functioneaza si sunt descoperite tumori mamare cu dimensiuni foarte mici, sa se efectueze rezectii mamare conservatoare si disectii axilare cat mai limitate.

In 1977, Canabas a identificat ganglionul-santinela pentru cancerul penian, urmand apoi in 1992 ca Morton sa preia aceasta tehnica si sa o utilizeze pentru melanomul malign. In 1993 au inceput cercetarile pentru utilizarea acestei tehnici in cancerul mamar, iar in 2000 sa fie introdusa in ghidurile internationale.

Tehnica ganglionului-santinela este o procedura minim invaziva in chirurgia oncologica mamara prin care multe dintre femei pot evita  limfadenectomia axilara, adica extirparea completa a ganglionilor axilari.

In prezent, Dr. Cristian-Gabriel Viisoreanu, medic specialist chirurgie generala si fondatorul Institutului Sanului, a explicat in ce consts tehnica ganglionului-santinela si de ce este importanta aceasta analiza in tratamentul cancerului mamar.

„Ganglionul santinela este primul ganglion care dreneaza limfa de la nivelul tumorii si, implicit, si celule tumorale. Acest ganglion este o „oglinda” a starii ganglionilor regionali in cazul unui cancer de san. Conceptul de ganglion-santinela se bazeaza pe teoria de diseminare prin caile limfatice a celulelor tumorale de la tumora primara, fiecare zona din corp avand un drenaj limfatic catre o anumita grupa ganglionara regionala“, afirma dr. Cristian-Gabriel Viisoreanu.

Ce presupune tehnica ganglionului-santinelă

Tehica ganglionului santinela reprezinta astazi una dintre cele mai moderne si eficiente proceduri existente in chirurgia oncologica. Tendinta in medicina, si nu numai, este de a preveni cat mai din timp si de a trata prin tehnici minim-invazive si medicamente cu efecte secundare cat mai reduse, orice tip de boala care ar putea sa ne afecteze organismul. „In ceea ce priveste cancerul la san, tehnica ganglionului santinela este singura procedura care ofera informatii despre starea generala a ganglionilor axilari, in cazul femeilor diagnosticate cu cancer la san in faze incipiente“. Vezi si: Nodulii la san nu inseamna neaparat cancer. De ce apar si ce trebuie sa stim

Ganglionul-santinela poate fi pus in evidenta prin injectare de colorant vital, trasor radioactiv sau combinand aceste substante, in prezent folosindu-se si alti agenti de contrast cum ar fi Sonovue, oxid de fier etc.

„Injectarea se face preoperator – in ziua operatiei sau cu 24 ore inainte de interventia chirurgicala –  peritumoral, un trasor  – Tc99, apoi se efectueaza o limfoscintigrafie pentru a se identifica regiunea ganglionara in care dreneaza limfa. Ganglionul-santinela se identifica cu ajutorul unui detector portabil intraoperator de unde gamma, numit GAMMA FINDER WOM WORLD OF MEDICINE , care poate oferi o solutie medicala in timp real. Odata extras, ganglionul-santinela este trimis catre laborator pentru biopsie“.

„Daca analiza patologica arata ca ganglionul nu este invadat tumoral, nu va fi necesara o limfadenectomie regionala completa, insa in caz contrar, este necesara indepartarea ganglionilor limfatici pe cale chirurgicala“.

Prin aceasta procedura, multe dintre femei pot evita limfadenectomia axilara  – extirparea completa a ganglionilor axilari, o interventie invaziva, care uneori poate fi urmata de complicatii ale functionalitatii membrului superior, adauga specialistul.

Interpretarea rezultatului biopsiei ganglionului-santinela

Dupa ce a fost excizat ganglionul sau ganglionii santinela, acesta este trimis la laboratorul de anatomie patologica, iar dupa examinarea partiala a acestuia, anatomo-patologul furnizeaza un rezultat:

Ganglion santinela negativ: ganglionul nu este invadat tumoral, ceea ce inseamna ca nici restul ganglionilor limfatici nu sunt tumorali si nu este necesara o limfadenectomie regionala completa.

Ganglion santinela afirmativ: ganglionul este invadat tumoral, asadar este necesara o limfadenectomie regionala completa pentru a indentifica starea celorlalti ganglioni limfatici, care pot fi pozitivi sau negativi.

„Studiile arata ca aproximativ 70-80% dintre cazurile cu cancer mamar prezinta ganglioni axilari sanatosi, iar limfadenectomia axilara este inutila. Tocmai de aceea este atat de importanta tehnica ganglionului santinela, deoarece permite oferirea unui diagnostic precis. Astfel, se pot evita interventiile chirurgicale radicale care obisnuiau sa se faca in trecut, respectiv excizia unui numar cat mai mare de ganglioni“. Riscurile si efectele secundare in cazul limfadenectomiei axilare sunt multiple, precum: limfedem al bratului, tulburari de sensibilitate cutanata, serom axilar, limitarea miscarii bratului, dureri cronice etc.

Dr. Cristian-Gabriel Viişoreanu are o cariera de aproape 20 de ani in diagnosticarea si tratarea patologiilor mamare, fiind unul dintre promotorii tehnicii ganglionului-santinela in sectorul privat, aceasta interventie minim-invaziva care a revolutionat chirurgia oncologica.

Atentie! Rata de supravietuire in situatia descoperirii precoce a cancerului la san este de 98%.

Uleiul din seminte de susan pentru cancerul la san

Sursa: adevarul.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole