4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Fragul. „Recolta” de sanatate din inima padurii

Fragul este o planta perena, cunoscuta pentru proprietatile ei terapeutice inca din cele mai vechi timpuri. Acesta poate fi intalnit in poienile si pajistile din padurile de foioase, in liziere insorite si in zonele proaspat defrisate. Pe masura ce florile se trec, bobite mici rosii, dulci-acrisoare si placut parfumate apar si te indeamna sa le culegi.

Partile componente utilizate ca remedii pentru diferite boli si afectiuni sunt radacinile, frunzele si fructele.

Dintre toate fructele de padure, fragii sunt cei mai parfumati, aromati si gustosi. Aceste fructe sunt bogate in vitamina A, acid salicilic si saruri minerale. Consumate proaspete, ele sunt reconfortante pentru organism. Medicina stiintifica le atrbuie proprietatea de a elimina acidul uric din sange, fapt pentru care se recomanda folosirea lor in tratarea gutei si a bolilor de rinichi, declara Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”. Vezi si articolul: Fragii si puterea lor de eliminare a calculilor.

Fragul – Proprietati

Frunzele uscate contin tanin, un fenol (fragarina), flavone, putin ulei volatil, vitamina C, substante minerale si zahar. Sub forma de ceai (1-2 lingurite la o ceasca cu apa), frunzele se recomanda ca astringent in tratamentul diareei si ca diuretic in diferite boli de rinichi. De asemenea, datorita fragarinei, ele au proprietati dezinfectante.

Ceaiul din radacini se lua contra tusei. Se fierbeau si cu decoctul lor se spalau pe bube dulci, iar cu ele se legau. Din frunze si stoloni se faceau tigari, care se fumau pentru naduseala. Ceaiul de frunze uscate se lua cand se oprea udul si contra digestiei anevoioase.

Frunzele de frag intra in compozitia ceaiului aromat, o bautura placuta, folosita in scop alimentar

Fragul – Tinctura

Tinctura din frunze de frag reprezinta un bun remediu in caz de diaree, hemoragie interna, catatar pulmonar, arterioscleroza, hipertensiune, guta, anemie si boli inflamatorii ale aparatului urinar.

Pentru a prepara tinctura din frunze de frag, ai nevoie de: 1 litru alcool de 70º si 300 g frunze de fragi (din perioada infloririi). Se spala bine frunzele, se usuca si apoi se maruntesc. Se adauga intr-un borcan din sticla si apoi se toarna alcoolul. Se amesteca bine si se inchide ermetic. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se de mai multe ori pe zi pentru a facilita extragerea substantelor active din planta. La sfarsit se strecoara, iar tinctura se pastreaza in recipiente din sticla, de culoare inchisa. Se administreaza cate 4 lingurite de tinctura, diliate in 100 ml de apa, de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole