Plantele medicinale si aromatice au multiple alte utilizari, in afara celor terapeutice. Acestea sunt foarte utile in bucatarie, in obtinerea de produse pentru igiena corpului si infrumusetare, dar si in aromoterapie, datorita uleiurilor bogate pe care le contin. Ei bine, in aceasta categorie intra si feniculul.
Feniculul este o planta originara din zona Mediteranei, iar grecii l-au considerat atat medicament, cat si aliment/condiment.
Fenicul – Utilizari in gastronomie
Fiind un stimulent foarte puternic pentru digestie, semintele de fenicul sunt folosite adesea in mancare pentru a combate balonarea, crampele, indigestia si spasmele de la nivelul tractului intestinal. Pe langa seminte, si bulbul de fenicul este utilizat adesea in bucataria traditionala a multor tari.
Bulbul poate fi consumat atat crud, cat si oparit, fiert (in baie de aburi), sotat, fript sau chiar marinat. De regula, italienii il folosesc in stare cruda, la prepararea salatelor de cruditati (castraveti, varza), dar si prelucrat termic, la sosuri pentru paste si risotto, . In schimb, in Iran, Arabia si Europa centrala, feniculul este un ingredient apreciat la prepararea muraturilor, a painii aromate sau a otetului.
Ca si condiment, feniculul este folosit in cazul carnii, dar si in bauturi alcoolice (lichior, gin, absint), deoarece ofera o aroma inedita.
Iata si alte utilizari si beneficii:
- Bulbul de fenicul consumat in stare cruda ajuta digestia, impiedicand acumularea de gaze. Este indicat sa se consume la sfarsitul meselor;
- Semintele de fenicul pot fi utilizate in stare naturala, mestecate pur si simplu,fiinf eficiente in tratarea afectiunilor bucale;
- Ceai de fenicul. Acesta este indicat mamicilor care alapteaza, deoarece stimuleaza secretia lactata, dar si pentru calmarea tusei;
- Pulberea de fenicul, eficienta in depresie;
- Vinul de fenicul, care este un bun digestiv.
Vezi si: Semintele de fenicul, remediul bland impotriva balonarii, contipatiei si indigestiei
Fenicul – Utilizari in frumusete
Datorita numeroaselor proprietati pe care le contine, feniculul este foarte apreciat in parfumerie si cosmetica (lotiuni, ulei de baie si de masaj, sare de baie si alte produse de ingrijire personala), datorita efectului calmant, relaxant si tonifiant.
De exemplu, adaugat intr-o baza de crema/lotiune, uleiul de fenicul ajuta la ingrijirea pielii, avand efect de tonifiere, eliminare a excesului de sebum, reducerea ridurilor si tratarea echimozelor. Totodata, uleiul esential de fenicul, combinat cu uleiul de masaj sau adaugat in cada, ajuta la despersia celulitei.
Pentru masaj, se amesteca 5 picaturi de ulei esentia de fenicul cu 10 ml ulei de baza. Pentru imbaiere, se amesteca 5 picaturi ulei esential cu 5 ml de ulei de baza.
Fenicul – Utilizari in aromaterapie
In aromaterapie, uleiul esential de fenicul este folosit ca un stimulet al apetitului, anorexie, stimularea increderii de sine.
In uz aromatic, se pun 3-4 picaturi în difuzorul ales.
Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului
Vezi si: Piperul. De ce este recomandat sa il incluzi in dieta ta zilnica
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: