Fasolea verde este o leguma de vara usor de gasit, o sursa de carbohidrati sanatosi, proteine, fibre si micronutrienti. Valoarea nutritiva variaza in functie de modul in care este preparata sau procesata, dar, in general, aceasta leguma este un plus sanatos in orice dieta: este o leguma verde cu foarte putine grasimi, colesterol, sodiu sau zahar.
Informatii nutritionale pentru 1 cana (100 g) fasole verde cruda taiata in bucati:
- Calorii: 31
- Grasime: 0,2g
- Sodiu: 6mg
- Carbohidrati: 7g
- Fibra: 2,7g
- Zaharuri: 3,3g
- Proteine: 1,8g
Fasolea verde este o buna sursa de carbohidrati complecsi. Exista 4 grame de amidon intr-o portie de 1 cana de fasole verde. Amidonul ofera organismului energie rapida. In plus, veti beneficia de aproape 3 grame de fibre atunci cand veti consuma o portie de fasole verde. Fibra ajuta la stabilizarea zaharului din sange, la stimularea satietii si la imbunatatirea sanatatii digestive.
Fasolea verde are un indice glicemic (GI) de aproximativ 32,2 Ca referinta, alimentele cu un GI de 55 sau mai jos sunt considerate glicemice scazute.
In fasolea verde nu exista aproape nici o grasime, ceea ce o face un aliment natural fara grasimi. Retineti insa ca modul in care pregatiti fasolea verde afecteaza continutul de grasimi. Multi oameni aburesc fasolea verde si pun deasupra unt sau ulei de masline. Ambele metode de gatit adauga grasime in alimente. Mancarea din caserole cu fasole verde poate contine, de asemenea, de la 6 la 12 grame de grasime sau mai multe pe portie.
Fiecare portie de o cana de fasole verde (proaspata, congelata sau in conserva) ofera aproape 2 grame de proteine.
Fasolea verde ofera organismului mai multi nutrienti cheie, cum ar fi vitamina K, o vitamina solubila in grasimi care ajuta la functionarea coagularii sangelui. Aceasta furnizeaza 16% din cantitatea totala recomandata zilnic de vitamina C si 5% din aportul zilnic de vitamina A.
Fasolea verde este o sursa buna de vitamine B folat, riboflavina si tiamina, precum si minerale ca cupru si magneziu. Vezi: 7 beneficii ale boabelor de fasole pe care trebuie sa le stiti
Beneficii pentru sanatate ale fasolei verzi
Fasolea verde este un plus sanatos in aproape orice dieta alimentara, deoarece este o sursa de energie cu continut redus de grasimi si calorii. De asemenea, este bogata in nutrienti, deoarece ofera o multime de vitamine benefice, minerale si antioxidanti, fara multe calorii.
Poate sustine functia creierului. Vitaminele B gasite in fasolea verde pot ajuta nivelurile mai scazute ale unui compus numit homocisteina in sange. Nivelurile ridicate de homocisteina pot afecta functia cognitiva.
Repara deteriorarea celulelor. Vitamina C (acid L-ascorbic) din fasolea verde ofera mai multe beneficii. Vitamina actioneaza ca un antioxidant pentru a proteja celulele din corpul tau de deteriorarea radicalilor liberi. Vitamina C stimuleaza, de asemenea, productia de colagen, imbunatateste functia imunitara si ajuta corpul sa absoarba fierul – un mineral important necesar pentru un corp sanatos.
Pastreaza oasele puternice. Vitamina K este esentiala pentru coagularea sangelui si, de asemenea, creste sanatatea oaselor. O deficienta de vitamina K reprezinta un risc mai mare de osteoporoza. Puteti satisface mai mult de 20% din nevoile zilnice de vitamina K cu o portie de fasole verde.
Alergii
Conform Academiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie, alergiile la leguminoase sunt destul de rare si cele mai frecvente sunt legate de mazare sau linte, mai degraba decat de fasole verde. Cu toate acestea, in literatura medicala au fost raportate cateva cazuri de alergie la fasolea verde si a fost identificata cel putin una dintre proteinele alergene din boabele verzi.
Simptomele unei alergii alimentare pot include mancarimi sau umflarea fetei, dificultati de respiratie, astm, dureri abdominale, greata sau varsaturi.
Efecte adverse
Deoarece fasolea aceasta contine vitamina K, care ajuta la coagularea sangelui, persoanele care iau anumite substante pentru probleme cu sangele trebuie sa fie precaute cu privire la consumul de fasole verde.
Fasolea verde si alte leguminoase contin compusi numiti antinutrienti. Acesti compusi vegetali se leaga de vitamine si minerale din organism si va pot reduce capacitatea de a absorbi nutrientii. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu consuma alimente antinutriente (cum ar fi fasolea verde) in cantitati suficiente pentru ca compusii sa produca rau. In plus, fierberea fasolei verzi reduce efectul antinutrient.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] – Leguminoasele au indice glicemic sub 50 si sunt printre cele mai sanatoase alimente. Nautul are cel mai mare indice din aceasta categorie, iar cel mai scazut este pentru soia. Vezi si: Fasolea verde, valoare nutritionala si beneficii […]
[…] considerat ca sucul de fasolea verde contine elemente care ii furnizeaza organismului ingredientele necesare pentru insulina necesara […]
Generally I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great post.