10.2 C
București
marți, octombrie 29, 2024

De ce sa alegi sapunul natural?

Sapunul natural are o istorie foarte indepartata, chiar daca cei mai multi dintre noi credem ca acesta este o descoperire relativ noua. Se pare ca sapunul este vechi de cateva mii de ani. Egiptenii foloseau un amestec de uleiuri vegetale si saruri alcaline, din care reiesea o substanta similara cu cea a sapunului de azi. Un papirus medical din Egiptul antic ne anunta ca acest amestec era folosit pentru spalare si chiar la tratarea unor boli de piele.

Alte documente demosntreaza faptul ca fenicienii, de exemplu, foloseau sapunuri pentru spalarea bumbacului, a fibrelor naturale si a lanei. Iar din secolul II d. Hr. medicul Galenus a consemnat ca sapunul era folosit deja pentru igiena personala. Apoi, incet, din secolul VII, tari ca Italia si Spania incep sa fabrice sapun, mai tarziu Franta si Anglia incep si ele sa produca sapunuri.

Se stie despre acestea ca cele pe baza de ulei de masline erau mult superioare calitativ decat cele pe baza de seu. Cererile foarte crescute pentru producerea de sapun au inceput sa fie inregistrate dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial si nu a putut fi satisfacuta de catre producatorii mici, manufacturierii de sapun. De atunci, companiile industriale au inceput sa produca detergenti si sapun in masa. Asa s-a ajuns incet la sapunuri produse din ingrediente nocive pentru organismul uman, pe baza de chimicale, care nu mai au nimic din sapunurile naturale vindecatoare.

Cum se obtine sapunul natural

De la sapunul de casa si sapunurile naturale am trecut foarte usor la sapunuri produse de marile companii ale lumii. Mirosul placut si cat mai strident, culorile frumoase, dar mai ales pretul foarte mic ne-au facut sa credem ca sapunurile normale, ce poarta numele unor branduri de renume sunt cele mai bune. Apoi, chiar daca ne-am confruntat cu piele uscata, riduri, exces de sebum sau alte efecte nedorite la nivelul pielii, nu ne-a trecut prin cap ca sapunul poate fi unul din motive.

Sapunul natural  se obtine printr-un proces chimic, in care sunt amestecate grasimi, precum seu sau ulei de masline, cocos, catina, rapita, unt de shea, etc. cu o substanta alcalina, cum este soda caustica sau potasa caustica. Nu va speriati, soda caustica folosita in sapunurile naturale nu dauneaza, deoarece inainte de preparare, soda este dizolvata in apa, salvie, muguri de pin, cafea naturala, infuzie de ceai verde, lapte natural, suc natural din citrice si altele. Abia dupa terminarea procesului de saponificare, prin utilizarea uleiurilor vegetale lichide in combinatie cu grasimi solide sau hidrogenate, se adauga si uleiurile pretioase cu efecte vindecatoare, care raman emulsionabile si care actioneaza direct pe piele intr-un mod benefic.

Afla care sunt efectele nedorite ale sapunului normal si de ce sa il inlocuiesti cu unul natural, care sa iti redea stralucirea pielii, sa simti ca ai din nou pielea catifelata si care sa si vindece in acelasi timp.

Efecte negative ale sapunului din comert asupra organismului uman

  • cele mai multe sapunuri contin triclosan si triclocarban, agenti chimici toxici pentru piele si nu numai, mai ales la expunere de lunga durata la aceste substante. Afectiuni in timp: alergii, eczeme, piele uscata, psoriazis, dezechilibre hormonale, obezitate, greutate in respiratie.
  • un alt ingredient este si sodium lauryl sulfate, substanta chimica ce ramane pe piele mult timp, chiar si dupa o clatire strasnica, ce permite absorbtia toxinelor prin piele.
  • sapunurile nu contin glicerina naturala, ci doar un amestec de substante chimice, care creeaza senzatia de umectare, dar care nu are niciun efect benefic pentru piele. Glicerina naturala ajuta la hidratarea pielii si la prevenirea uscaciunii acesteia, fiind mai scumpa decat substantele chimice folosite in sapunurile normale.
  • parfumul din sapunuri rezista atat de mult tot datorita unor chimicale care reproduc mirosurile plantelor, ce pot da mancarimi, usturimi ale ochilor si iritatii ale pielii.

Ce spun studiile

Un studiu britanic, publicat in In-Cosmetics a aratat ca femeile absorb cam 2,3 kg de substante toxice din produsele cosmetice pe care le folosesc zi de zi. Mai mult, doar 10% din ingredientele produselor cosmetice de pe piata sunt evaluate ca fiind sigure pentru sanatate. In plus, numeroase studii au demonstrat ca exista legatura intre produsele de ingrijire corporala si cancerul mamar.

Un sapun natural trebuie sa contina ingrediente care sa te ajute sa iti pastrezi pielea cat mai catifelata si mai fina, iar daca se poate sa si vindece este exact ce trebuie sa ofere un sapun adevarat. Ingrediente pentru toate tipurile de piele sunt plante medicinale, precum musetelul, sunatoarea, galbenelele, catina si multe altele.

Un sapun trebuie sa hidrateze pielea, sa calmeze pielea iritata, pielea cu crapaturi si uscaciuni. Alege o combinatie unica pentru piele, precum amestecul de galbenele, musetel si catina. Un astfel de sapun natural contribuie atat la hidratarea completa a pielii si tenului, cat si la mentinerea elasticitatii pielii, stralucirii si sanatatii ei.

Florile de musetel au actiune antiseptica de 120 de ori mai mare decat apa de mare, acest lucru insemnand ca un sapun cu musetel si o crema de zi pe baza de flori de musetel sunt mult mai eficiente decat spay-urile cu apa de mare. Catina este un bun emoliant, antiinflamator si cicatrizant.

Vezi si:

Cum sa-ti prepari singur sapunul natural

Cum sa-ti exfoliezi corect pielea cu ajutorul sapunurilor naturale romanesti

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole