1.6 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Efectele interactiunii dintre cofeina si taurina in bauturile energizante

Putini dintre noi stiu ca o bautura energizanta de calitate contine aproape 90% apa, restul reprezentand zahar granulat, cofeina (32 mg de cofeina/100 ml de produs), taurina (400 mg/100 ml) si vitaminele din complexul B (B3 – niacina, B5 – acid pantotenic, B6 – piridoxina, B2 – riboflavina si B12 – cobalamina), la care se adauga doi aminoacizi esentiali pentru mentinerea tonusului (carnitina si L-arginina), acid citric, aroma de caramel si regulator de aciditate, fara adaos de conservanti.

Articolul, realizat impreuna cu Dr. Șerban Damian, nutritionist sportiv la Federatia Romana de Baschet, are la baza cel mai amplu studiu despre aceste bauturi, efectuat de AESA, la comanda Comisiei Europene.

COFEINA

Si mai putini stiu ca totalul de cofeina continut de o bautura energizanta este acelasi dintr-o cafea espresso sau din doua cesti de ceai negru sau verde.

„Una dintre perceptiile gresite care stau la baza faptului ca bauturile energizante sunt controversate este continutul de cofeina al acestora. Cred ca trebuie sa fim constienti ca si in cazul bauturilor energizante, ca si in cazul celor mai multe alimente pe care le consumam, nu cofeina este cea care ne face rau, ci consumul exagerat. Un adult sanatos poate consuma in siguranta 400 mg de cofeina pe zi, echivalentul a cinci bauturi energizante la 250 ml 1 ”, a declarat Serban Damian, doctor specializat in nutritie sportiva.

TAURINA

Un alt ingredient din bauturile energizante despre care se vorbeste mult, insa fara o informare corecta de cele mai mule ori, este taurina.

„Taurina este un acid organic prezent in secretia biliara, care impreuna cu acid colic formeaza acidul taurocolic, acesta fiind produs de organismul uman mai ales in muschi, creier, inima si sange. O persoana cu o greutate de 70 kg are in mod normal aproximativ 70 de grame (70.000 mg) de taurina distribuita in intregul corp, adica de 70 de ori mai multa decat se gaseste intr-o bautura energizanta (1.000 mg de taurina/250 ml de produs)”, a declarat Serban Damian, doctor specializat in nutritie sportiva.

Relatia dintre cofeina si taurina si efectele interactiunii dintre acestea

Cofeina exercita efecte stimulatoare asupra sistemului nervos central si, desi taurina actioneaza in general ca un neuromodulator inhibitor, posibilitatea existentei unor efecte stimulatoare ale cofeinei si taurinei asupra acestuia nu a fost exclusa de oamenii de stiinta.

In 2013 a fost realizat un test in doua etape, pe 19 subiecti sanatosi, care au primit initial o singura doza de bautura sportiva controlata, fara cofeina sau taurina (1.000 ml), o bautura sportiva cu taurina (4.000 mg), o bautura sportiva cu cofeina (320 mg) si o bautura energizanta (4.000 mg de taurina, 320 mg de cafeina si 240 mg de acid glucuronic, un derivat din glucoza), in patru ocazii separate. A doua etapa de testare a fost efectuata pe aceiasi subiecti, de data aceasta cu o doza unica, de 750 ml, din aceleasi bauturi.

In urma rezultatelor raportate pentru ambele testari, s-a observat o crestere semnificativa a presiunii sistolice (arteriale) in urma consumului bauturii sportive cu cofeina pentru ambele teste, mai mica in cazul bauturii sportive de origine controlata si a celei cu taurina, in timp ce in cazul bauturii energizante nu au existat diferente semnificative intre cele doua testari.

Grupul de studiu a remarcat cu surprindere ca bautura energizanta nu a contribuit la cresterea presiunii sangelui, ceea ce ar fi fost de asteptat avand in vedere continutul ei de cofeina.

Pe baza studierii efectele antagonice ale cofeinei si taurinei asupra sistemului cardiovascular, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, daca exista interactiuni la nivel cardiovascular intre cofeina si taurina, taurina ar putea reduce efectele cardiovasculare ale cofeinei 2 .

Cu toate acestea, unii producatori de bauturi energizante cred cu tarie ca moderatia si echilibrul sunt esentiale pentru pastrarea starii de bine si recomanda consumul a nu mai mult de o bautura energizanta pe zi.

Referinte:

1Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară / European Food Safety Authority, Scientific Opinion on the safety of caffeine, 2015 [PDF]

2Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară / European Food Safety Authority, Scientific Opinion on the safety of caffeine, 2015, pagina 39 [PDF]

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole