19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Dulceata de trandafiri. Reteta simpla si delicioasa

Dulceata de trandafiri – Exista numeroase specii de tran­dafiri, insa doar doua au virtuti terapeutice: Rosa cen­tifolia si Rosa Damascena. Acesti trandafiri cu virtuti terapeutice si comestibili se recunosc dupa culoarea roz intens si dupa corola extrem de bogata – petalele fiind dispuse pe foarte multe randuri. 

De la trandafir se folosesc petalele care contin ulei volatil bogat in geraniol, nerol, citronelol etc., precum si derivati flavonici ca quercitina, coloranti de natura antocianica (cianina), tanin, acid galic etc.

Se pare ca cea mai buna dulceata de trandafiri se obtine din soiul Rosa Damascena, un trandafir cu un parfum inconfundabil ce da o aroma intensa preparatului si o culoare incredibila.

Dulceata de trandafiri – Reteta simpla si delicioasa

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 100 g de petale de trandafir proaspete
  • 250 g zahar gelifiant (1:2)
  • 350 ml apa
  • 3 lamai
  • 1 ingura de zahar vanilat
Mod de preparare:

Pentru inceput, se culeg petalele de trandafiri, se spala la jet puternic de apa, se scutura bine si se lasa la zvantat intr-o strecuratoare. Se freaca apoi petalele intr-un castron cu cateva linguri de zahar si zeama de la o lamaie pana devin sticloase si incep sa lase zeama, cu miros de trandafiri. Se freaca pana in momentul in care petalele incep sa se adune in ghem, dupa care incetam sa le mai presam si le lasam in repaus, timp de aproximativ 4 ore.

Separat, se pregateste siropul din zahar si apa, punandu-le pe foc intr-un vas incapator si gros. Se fierbe siropul la foc mare, pana incepe sa faca balonase, dupa care se reduce focul si se asteapta legarea siropului. Se face testul: atunci cand o picatura de sirop pusa pe o farfurie sta fara sa se imprastie. Din acest moment, siropul este pregatit sa fie combinat cu petalele de trandafiri, care se adauga in vas impreuna cu sucul lasat si se imprastie prin miscari circulare prin sirop.

Se continua fierberea, se aduna spuma facuta la suprafata si dupa cateva clocote se adauga zeama de la celelalte lamai. Se amesteca bine in tot vasul, cu o lingura de lemn, dupa care se mai fierbe pana cand siropul se leaga din nou suficient de bine.

La final, se toarna in borcane sterile, se inchid bine si se asaza cu gura in jos, pe capac. Se invelesc cu o patura groasa si se lasa sa se raceasca, dupa care se pot depozita in camara, la racoare.

Pont:

Pentru a impedica formarea mucegaiului, interiorul capacelor se sterg cu alcool de cel putin 40 de grade.

Vezi si:

Ceaiul de trandafir, deliciul sanatos din sezonul rece

Uleiul de trandafiri. Beneficii pentru piele si par

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole