19.1 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Dracila, arbustul spinos cu efecte vindecatoare

Dracila (Berberis vulgaris) este un arbust spinos, cu frunze de un verde deschis, ce devin ruginii toamna, cu flori galbene si fructe rosii comestibile, cu gust acrisor, astringent. In Romania, planta creste la marginea padurilor, in zone insorite, dar se regaseste si cultivata pentru aspectul ei decorativ.

Fructele de dracila se culeg incepand cu luna octombrie si pana in ianuarie si au proprietati medicale remarcabile. In scop terapeutic se mai foloseste si scoarta de pe radacini si tulpini (perioada de recoltare fiind aprilie – mai). Planta contine numerosi alcaloizi ca berberina, oxiacantina, berbamina, palmatina, iotrorizina, vitamina c, rasini si taninuri.

Specialistii spun ca fructele acestui arbust au efecte de vindecare total diferite de cele ale scoartei de pe rădăcini, ca si cand cele două plante ar fi din specii diferite.

Dracila – Beneficii pentru sanatate

  • Fructele de dracila

-In prezent, specialistii in medicina recunosc valoarea terapeutica a fructelor de dracila, recomandand folosirea lor pentru a preveni si combate bolile de ficat, infectiile urinare, hemoroizii si reumatismul. Se recomanda tinctura din fructe de dracila. Aceasta se prepara astfel: fructele proaspete se maruntesc, se pun intr-un borcan cu alcool 30% , se lasa 3 saptamani la macerat. Se administreaza cate 15-20 de picaturi, de 3 ori pe zi.

-Fructele de dracila au efect: antibacterial, expectorant, transpirant, tonic, intaresc imunitatea, stimuleaza respiratia, intaritor dupa boli infectioase, ajuta la gingivita, sunt utilizate la probleme la nivelul rinichilor si ale tractului urinar, precum si al tractului gastro-intestinal, afectiunilor bronsice si splinei, ale bolilor hepatice, ale convulsiilor si ale stimularii circulatiei.

-Datorita continutului bogat de vitamina C, fructele de dracila ajuta la deficitul de vitamine, astenia de primavara, gingii sangerande si raceli

Se face o cura de 3 luni, timp in care se administreaza cate o lingurita cu varf (cu o ora inainte de mese) de 2-3 ori pe zi.  Se recomanda sa beti 2 pahare cu apa. Totodata, se poate consuma si sucul proaspat din fructe de dracila. Iata cum se prepara: fructele de dracila bine coapte se spala, se scurg si apoi se trec prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se toarna intr-un vas emailat si se incalzeste la foc mediu, pana ce atinge temperatura de 80 de grade. Imediat se toarna in borcane, se acopera cu capacul, fara a le sigila, si se fierb in baie de abur pentru 20 de minute. Se scot din vas si apoi se inchid ermetic, pastrandu-se in locuri intunecoase si racoroase, timp de 3-4 luni.
Se administreaza cate o lingura de suc amestecat cu o lingura de miere, de trei ori pe zi, inaintea meselor princi­pale ca antiinflamator, coleretic, diuretic. Impotriva febrei, tusei, durerilor de cap, provocate de gripe si raceli, se administreaza cate doua linguri de suc, diluate intr-o cana cu ceai de tei caldut, de doua ori pe zi, pana simp­to­mele dispar.

-Fructele de dracila sunt eficiente in caz de artrita

Se recomanda infuzia – peste 20 g fructe se toana 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa la infuzat 24 de ore. La final, se bea intreaga cana, pe parcursul unei zile, cu inghitituri mici. O cura dureaza 10 zile, cu o pauza de 2 saptamani si apoi se poate relua.

-In caz de raceli si gripe, se recomanda urmatorul preparat: 10 g fructe uscate de dracila si 50 g macese se pun la fiert intr-un litru de apa, timp de 2 ore, la foc mic. Se bea cate o ceasca de lichid pe zi, cal­dut, indulcit cu o lin­gurita de miere, timp de 7 zile.

-Fructele de dracila ajuta la cresterea imunitatii

Se recomanda vinul de dracila. Intr-un borcan, pes­te 150 g fructe zdrobite de dra­cila se toarna 1 litru de vin rosu. Se acope­ra si se lasa la macerat 1 luna de zile, intr-un loc intunecos, agitand periodic. La final, se strecoara si se amesteca cu 200 g  zahar. Se administreaza cate 2 linguri de preparat, inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani.

Atentie! Fructele de dracila pot fi consumate doar cand sunt complet coapte. Necoapte, fructele de dracila contin alcaloizi si, in doze mari, pot fi otravitoare.

  • Scoarta de pe radacina dracilei

-Scoarta de pe radacina plantei are efect: astringent, antibacterial si diuretic. Datorita concentratiei ridicate de alcaloizi, scoarta de pe radacina, este considerata a fi toxica in caz de supradozaj (mai mult de 0,5 g de berberina alcaloida).

-Scoarta de pe radacina intareste bila si celelalte organe digestive

Datorita continutului de berberina, un alcaloid care stimuleaza activitatea biliara si digestia, puteti folosi scoarta de pe radacina impotriva indigestiei si a problemelor sistemului ficatului-biliar. Totodata, scoarta de pe radacina dilata vasele de sange, ducand la scaderea tensiunii arteriale, activitatea renala este stimulata. Atentie! in cazul inflamatiei rinichilor, aceasta nu trebuie utilizata, deoarece poate irita rinichii.

-Scoarta de pe radacina actioneaza asupra muschilor si tractului gastro-intestinal.

-Fitoterapeutii recomanda folosirea radacinii in special in bolile ficatului (galbinare) si ale tractului digestiv (constipatie sau diaree), dar si pentru tratarea starilor febrile si afectiunilor biliare. Totodata, dracila ajuta la disiparea gazelor, calmarea crampelor intestinale si incetineste tranzitul de lichide prin tractul gastro-intestinal pentru ca digestia sa revina la ritmul sau normal.

Iata cateva preparate din scoarta de radacina (dracila):

  • Ceai: se prepara din jumatate de lingurita de scoarta uscata la o cana cu apa. Se fierbe scurt, apoi se lasa 5 minute la infuzat. Se beau zilnic, cate 1-2 cesti, cu inghitituri mici.
  • Tinctura: se prepara din 100 g scoarta, 500 ml Ethanol (60%).  Scoarta proaspata se marunteste, se pune intr-un borcan si se acopera cu alcool. Se lasa 3 saptamani la macerat, agitandu-se zilnic. La final se strecoara si se adauga in sticluta sterila. Se administreaza de 3 ori pe zi, cate 15-25 picaturi.

Ambele preparate pot fi utilizate in caz de febra, lumbago, purificarea sangelui, tonic cardiac, boli hepato-biliare, tulburări gastro-intestinale si intaritor pentru rinichi.

Dracila – Contraindicatii

Aceasta planta este contraindicata femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor. In cazul in care nu se respecta dozele indicate de medic, pot aparea reactii adverse, ameteli, scaderea tensiunii arteriale, greata sau convulsii. Totodata, in cazul inflamatiei febrile renale si a inflamatiei urinare, dracila nu trebuie utilizata.

Vezi si:  Catina, planta cu cele mai multe proprietati terapeutice din Romania

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole