5.7 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Dovleacul turcesc. Ce actiuni si indicatii terapeutice are dovleacul „placintar”

Dovleacul turcesc (Cucurbita maxima) este un soi traditional de dovleac placintar care se culege la inceputul toamnei. Acesta este foarte gustos si are o forma rotunda, de culoare gri, iar miezul este portocaliu. Dovleacul este folosit atat ca un aliment gustos, cat si ca remediu pentru foarte multe afectiuni.

In scop terapeutic, de la dovleacul turcesc se folosesc semintele si fructul.
Fructul contine substante asemanatoare celor din dovleac sau dovlecel, cu un continut mai ridicat de hidrati de carbon, iar semintele contin ulei comestibil de buna calitate.

Dovleacul turcesc – Actiuni si indicatii terapeutice

Dovleacul turcesc are aceleasi actiuni si indicatii ca la dovleacul normal.

-Miezul dovleacului are un continut ridicat de: carotenoide (beta-caroten, alpha-caroten, luteina, zeaxantina, luteina, etc), niste antioxidanti care protejeaza celulele contra imbatranirii, reduc riscurile bolilor cardiovasculare si intaresc sistemul imunitar. Pe langa caroten, dovleacul mai contine si acid linoleic omega 6, minerale (cupru, fosfor, zinc), vitamine (A, C, E). O ceasca de piure de dovleac crud contine: calorii 80, carbohidrati 19 g, colesterol 0, grasimi sub 1 g, potasiu 588 mg, proteine 2,4 g.

Semintele de dovleac turcesc

-Semintele de dovleac au o valoare energetica ridicata si contin: magneziu (ajuta la mineralizarea osoasa si la sanatatea inimii), calciu, zinc, potasiu, fier, fosfor, vitamine (A, B2, B6, C, D, E, si K), hidrati de carbon, protide, proteine si acizi grasi nesaturati. Aceste seminte sunt foarte hranitoare, aproape jumatate din ele fiind proteine. Sunt mai sarace in grasimi decat majoritatea nucilor si semintelor, sunt o sursa buna de fibre.

-Datorita continutului ridicat de zinc, semintele de dovleac sunt foarte apreciate de barbati, deoarece ajuta la producerea spermei fertile, dar protejeaza si glanda prostatei. Datorita acestui mineral, semintele sunt recomandate si adolescentilor, cand le apar cosuri, seboree, matreata. De asemenea, acestea sunt indicate si barbatilor pana la varsta a treia mai ales al celor ce sufere de prostata. Sunt suficiente 20 de seminte pe zi, dimineata, pentru a-i oferi organismului necesarul zilnic de zinc.

-Semintele au virtuti afrodisiace. Pentru a obtine efectul scontat, acestea se consuma doar in stare cruda. Fiind seminte energizante, nu este recomandat sa consumati mai mult de 100 g.

-Scad colesterolul, previn cataracta, tin la distanta osteoporoza, previn cancerul de prostata si combat viermii intestinali, combat simptomele determinate de lipsa fierului si anemie- oboseala, caderea parului si unghiile fragile.

-Semintele constituie o excelenta sursa de magneziu care ajuta la mineralizarea osoasa, la sanatatea dintilor si la functionarea sistemului imunitar, la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos si preintampina atacurile de inima, impiedica formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali si biliari.

-Vitamina B si potasiu contribuie la o serie de afectiuni din sfera neurologica si chiar la buna functionare a inimii.

-Semintele de dovleac sunt o buna sursa de acid linoleic, un acid gras esential din familia omega 6, iar organismul are nevoie de asa ceva pentru buna functionare a sistemului imunitar, circulator si hormonal.

-Semintele sunt o buna sursa de cupru care este necesar absorbtiei si utilizarii fierului in formarea hemoglobinei.

-Semintele de dovleac contin mult fosfor si acesta este util pentru mineralizarea oaselor si a dintilor. Diminueaza riscul formarii calculilor in organism.

-Desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, echilibreaza sistemul glandular, nervos si psihic.

-Semintele de dovleac previn sau lupta cu prostatita, cu constipatia si balonarea, sunt diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.

Miezul dovleacului turcesc

-Este o sursa bogata de vitamina A, care imbunatateste vederea, mareste rezistenta la infectii respiratorii, ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, mentine procesul de consolidare a oaselor si starea de sanatate a pielii, parului, dintilor, gingiilor.

-Vitaminele din grupa B si C protejeaza celulele contra imbatranirii, reduc riscul cardiovascular si intaresc sistemul imunitar. De asemenea, ajuta la prevenirea cancerului.

-Pulpa dovleacului ajuta foarte mult in regimul de slabire, fiind bogat in minerale, vitamine, etc si sarace in calorii.

-Pulpa este un laxativ bland care poate fi indicat chiar si la copii.

-Beta-carotenul ajuta la prevenirea cancerului, bolilor de inima si respiratorii. Studiile efectuate au dovedit ca cei care au consumat o cantitate importanta de dovleac au prezentat un risc mai mic de a se imbolnavii de cancer pulmonar. Se poate consuma in stare cruda, fiind sarac in grasimi si in calorii, sub forma de piure, budinca, placinta, salate sau de supe. Sucul de dovleac este la fel de recomandat, avand un rol important in tratarea cancerului si maladiilor cardiovasculare.

-Atat pulpa, cat si semintele sunt recomandate celor cu diabet, cu paraziti intestinali si persoanelor care sufera de cancer.

Dovleac – Metode de preparare si administrare:

-Pulpa de dovleac se poate consuma sub forma de suc (foarte util mai ales in retentiile hidrice), ras (in diferite salate) sau fiert.

-Semintele pot fi macinate si adaugate in miere (in cantitati egale), fiind un bun remediu contra viermilor intestinal. La adulti 50-100 g pe zi, la copii 15-30 g pe zi, se consuma dimineata inainte de masa. La 2 ore se administreaza un purgativ. Cura dureaza 4-6 zile, urmata de un examen coprologic.

In cazul prostatei sau a constipatiei, se macina semintele, cu tot cu coaja, apoi se pun cu 250 ml de apa la fiecare 2 lingurite. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoara si se consuma cate 2-3 cani pe zi.

Vezi si: Dulciuri cu dovleac pentru intarirea sistemului imunitar

Vezi si: Beneficiile frunzelor de dovleac. Pentru un sistem imunitar puternic

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole