Doua retete de prajituri delicioase si care-ti dau o senzatie racoritoare

Prajiturile sunt preferatele tuturor, indiferent de anotimp. Cu toate astea, atunci cand afara e cald parca nu orice fel de prajitura e la fel de delicioasa. Ingrediente precum lamaia, rahatul sau esenta de portocale dau o senzatie racoritoare oricarei prajituri.

Am gasit doua retete delicioase care se potrivesc de minune chiar si in anotimpul cald si care sunt atat de bune incat nimeni nu rezista sa guste cel putin.

1 Prajtura cu suc de portocale

Prajitura cu suc de portocale arata tare bine si se serveste rece, dupa ce a stat cel putin 7 ore la frigider.

Pentru prepararea prajiturii cu suc de portocale este nevoie de un blat ce se face din 200g de zahar, 8 oua, 150g de faina, 40g de cacao, sare si un plic de zahar vanilat. La crema se pun 500g de branza de vaci, 150g de mascarpone, 200g de unt, 150g de zahaar pudra vanilat si esenta de vanilie sau portocale.

In cele din umra, glazura se face din 800ml suc de portocale, 100g zahar si 60g de amidon.

Pasii de urmat pentru prepararea prajiturii:

Se amesteca faina cu cacao si se cerne printr-o sita, se separa albusurile si se adauga praf de sare peste ele, dupa care se mixeaza pana devin spuma.

Galbenusurile se mixeaza si ele cu zahar si zahar vanilat si la sfarsit se amesteca usor galbenusurile cu albusurile batute. Se adauga faina amestecata deja cu cacao si intregul continut se face omogen.

Intreaga compozitie se pune intr-o tava la cuptor, timp de 30 de minute.

Pentru crema e nevoie de mixarea untului la temperatura camerei cu zaharul pudra. Se adauga branza de vaci si mascarpone si la final se adauga si esenta de vanilie.

Crema se intine peste blat si se niveleaza si intreaga compozitie se pune la frigider pana cand e gata si glazura.

Glazura se face amestecand zaharul cu amidonul, se adauga treptat sucul de portocale si se amesteca pana se omogenizeaza. Se pune cratita la foc mic si se amesteca bine pana cand se ingroasa. Dupa ce e gata se lasa glazura sa se raceasca.

Abia cand e doar calduta, se poate turna peste crema de branza. Ulterior prajitura va sta 7 ore la frigider.

2 Prajitura Mozaic, cu nuca si rahat

O alta prajitura foarte aspectuoasa este cea numita Mozaic. Pentru prepararea blatului veti avea nevoie de 5 albusuri de ou, 100g de zahar, 50g de ulei, 100g de faina, 250g de rahat, 50g de stafide, 50g de merisoare, un plic de zahar vanilat si sare.

Crema se face destul de simplu din 550ml de lapte, 5 galbenusuri, 100g de zahar, 200g de unt, 80g de faina, 2 plicuri de zahar vanilat, 1 lingura de vanilie si sare.

In plus, vei mai avea nevoie de 2 foi de napolitane, 15g de ciocolata neagra dar si 15g de ciocolata alba.

Mai intai, se pune laptele la fiert impreuna cu zaharul vanilat si extractul de vanilie. In alt vas se mixeaza galbenusurile cu faina, zahar si praf de sare pana cand devine omogen si cremos. Dupa ce fierbe si laptele, poate fi incorporat treptat in intreaga compozitie. Crema se fiebre ulterior la foc foarte mic si se amesteca in continuu ca sa nu se lipeasca de oala. In medie, cam 3 minute vor fi de ajuns pentru a fierbe crema. Se lasa la racit la temperatura camerei, nu se pune in frigider.

Dupa ce s-a racit crema, aceasta trebuie mixata cu untul care sa fie si el tot la temperatura camerei. Eventual puteti mixa mai intai untul pana devine cremos si adaugata treptat crema de vanilie. Chiar daca se taie crema, continua sa bati cu mixerul la o viteza mai mare pana cand isi recapata consistenta.

Blatul se face din albusurile batute spuma la care se adauga praf de sare, dar si zahar vanilat si ulei care trebuie incorporat la final in faina. Intre timp trebuie pregatit si rahatul, taiat in cuburi mici si adaugat in compozitia blatului, impreuna cu stafide si merisoare.

Intreaga compozitie pentru blat trebuie pusa intr-o tava si apoi la cuptor incins la 170 de grade, pentru 15 minute. Dupa ce s-a copt trebuie lasat la racit.

Intre timp se intinde jumatate din crema de vanilie peste o foaie de napolitana si asaza deasupra blatului copt. Restul cremei de vanilie se pune peste blat si se acopera cu o foaie de napolitana. Prajitura se acopera cu o foaie de copt si se apasa usor pentru ca foile de napolitana sa se lipeasca bine de crema. La sfarsit topeste ciocolata neagra si cea alba pentru a decora prajitura.

You may also like...