4.9 C
București
joi, martie 7, 2024

Dietele moderne predispun la constipatie. Ce recomanda specialistii daca ai hemoroizi

Opt din zece persoane sufera, la un moment dat in viata, de boala hemoroidala. Hemoroizii sunt vene dilatate, asemanatoare cu varicele, dar situate la nivelul canalului anal.

Hemoroizii se formeaza din cauza scaderii rezistentei peretelui venos si pierderii fermitatii tesutului din zona respectiva. Specialistii atrag atentia ca genetica joaca un rol important, dar si stilul de viata.

Principalele simptome ale bolii hemoroidale sunt: durere si disconfort in timpul defecarii, senzatie de mancarime, de arsura locala, sangerari si inflamatii.

Dietele moderne – Ce este permis si recomandat in caz de hemoroizi

Consumul de fibre. Tubul digestiv si colonul stiu sa reactioneze in prezenta fibrelor alimentare. De exemplu, taratele de psyllium au proprietatea de a-si mari volumul in intestin, devenind un compus vascos care mareste dimensiunea si umiditatea scaunelor. Totodata, surse bune de fibre sunt si: semintele de in, de chia, cerealele integrale, leguminoasele, verdeturile, fructele si legumele proaspete.

Hidratarea. Prezenta lichidelor in stomac si intestine fluidifica materia fecala si o face mai usor de eliminat, prevenind, astfel, constipatia.

Miscarea. Specialistii in domeniul sanatatii spun ca inotul, mersul cu bicicleta, urcatul scarilor sau exercitiile aerobice au rolul de a stimula contractiile intestinale, maresc motilitatea tractului digestiv si faciliteaza trecerea alimentelor prin colon.

Igiena corespunzatoare. Pentru a preveni infectiile, specialistii recomanda ca dupa scaun sa folosim putin sau deloc hartia igienica, pentru a nu traumatiza si mai mult zona, apoi sa ne spalam cu apa si sapun.

Ce trebuie evitat si de ce

Statul prelungit pe scaun. Statul mult timp in fund face ca sangele sa balteasca in zonele joase si favorizeaza aparitia si agravarea hemoroizilor. Specialistii recomanda pauzele din ora in ora, in care sa ne ridicam si sa facem putina miscare.

Consumul de alcool in cantitate mare. Alcoolul produce vasodilatatie atat pe vasele de sange, cat si pe venele hemoroidale.

Constipatia. Hemoroizii si constipatia sunt cea mai nefericita combinatie posibila. Scaunele tari zgarie mucoasa si venele hemoroidale, apar complicatii, fisuri anale, dureri, tromboze, sangerari, chiar prolaps rectal. Eforturile de eliminare a scaunului pun si ele presiune pe vasele de sange de la nivelul anusului, care se inflameaza.

Diareea. Teama de constipatie nu trebuie sa ne impinga in extrema cealalta si sa apelam la laxative care dau diaree. Nici aceasta nu e de dorit cand exista hemoroizi. Perioadele lungi de diaree produc niste modificari, pentru ca scaunul este mai acid si afecteaza vascularizatia.

Alimentatia bazata pe proteine. Dietele moderne, de pilda dieta Dukan, care nu au incluse fibre alimentare, legume si fructe, predispun la constipatie.

Mancarurile picante si fast-food-ul. Alimentele care ne pisca pe limba contin niste esteri care, odata cu scaunul, ajung in zona anala unde produc modificari pe vascularizatie. Mucoasa se inroseste, se produce un eritem, se mai subtiaza peretele venos, ceea ce accentueaza hemoroizii. Apoi fast-food-ul e o mancare nesanatoasa, picanta, care contine putini nutrienti, doar preparate grase, bogate in calorii, cu actiune negativa pe tubul digestiv.

Statul mult timp pe vasul de toaleta. O defecatie prelungita traumatizeaza anusul.

Specialistii afirma ca boala hemoroidala se poate trata doar la medic, prin procedee minim invazive, nedureroase, cu o rata de succes foarte mare si risc de recidiva minim.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole