7.2 C
București
miercuri, februarie 21, 2024

Dieta recomandata in cancerul de prostata

Cancerul de prostata este cea mai frecventa afectiune maligna intalnita la barbati si a doua cauza a decesului dupa cancerul de plamani. Desi foarte raspandita in prezent, un barbat european din 10 fiind diagnosticat la un moment dat in viata cu acest tip de cancer, este o afectiune care evolueaza lent si poate fi tratata cu succes sau tinuta sub control.

Exista alimente benefice in cancerul de prostata?

Sunt cateva produse alimentare al caror consum este considerat benefic in cazul pacientilor care sufera de cancer de prostata. Printre acestea se numara: boabele de soia și alte leguminoase, ceaiul verde, roșiile și licopenul (o substanță chimică vegetală găsită în tomate), legumele crucifere (broccoli, conopidă, varză), rodia. Ca principii alimentare, persoana diagnosticata cu aceasta afectiune maligna va tine cont de o dieta bazata in special pe produse vegetale, fructe si legume, bogata in fibre, antioxidanti, saraca in grasimi si un consum limitat de zaharuri simple. Se pot adauga cu succes intr-o alimentatie echilibrata: morcovii, avocado, ciupercile, ardeiul gras si ardeiul iute, fructe ca merele, strugurii, grapefuit, fructele de padure, cerealele integrale. Medicii recomanda pe cat posibil ca alimentele sa provina din culturi organice sau bio, in acest sens o gradina proprie sau o sursa de incredere fiind de ajutor.

Este deosebit de important ca pacientul sa obțina nutrienți esențiali de care organismul are nevoie, cum ar fi proteine, carbohidrați, fibre, vitamine, minerale, fitonutrienti, cum ar fi carotenoizi si apa. Nu numai ca organismul va funcționa mai bine, dar persoana se va simti mai bine. Exista situatii insa cand chimioterapia sau alti factori il impiedica pe pacient sa obtina nutrientii esentiali si sa mentina o greutate corporala sanatoasa. In acest caz ajutorul unui nutritionist este decisiv pentru alcatuirea unui plan alimentar prin care persoana sa isi satisfaca nevoile nutritionale.

Ce alimente ar trebui evitate in cancerul de prostata?

Cel mai bine este intotdeauna ca pacientul sa discute cu medicul sau cu un dietetician inainte de a-si modifica dieta si de a renunta la unele alimente considerate daunatoare. In functie de situatie, de tratamentul urmat si de starea generala de sanatate, se poate recomanda consumul unor cantitati mai mari sau mai mici din anumite alimente. Cu exceptia cazului in care medicul sau nutritionistul recomanda o anumita dieta, cel mai bine este ca persoana sa aiba o dieta echilibrata, bazata pe retete sanatoase si savuroase de preparare a alimentelor.

In principiu, in dieta unui barbat diagnosticat cu cancer de prostata trebuie redus consumul produselor lactate, al carnii rosii sau procesate si al grasimilor. Nu este nevoie ca pacientul sa renunte complet la aceste alimente din dieta sa, intrucat cercetarile efectuate pana acum nu evidentiaza clar efectul asupra cancerului de prostata, ceea ce inseamna ca ele se pot consuma cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate.

Orice medic sau nutritionist va recomanda pacientilor renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool.

Sunt de ajutor suplimentele nutritive si medicatia pe baza de plante?

Suplimentele nutritive si medicatia pe baza de plante, desi pot parea inofensive, trebuie discutate in prealabil cu medicul curant sau cu nutritionistul intrucat unele dintre acestea pot interfera cu tratamentul pe care il primeste pacientul pentru afectiunile sale. Medicul decide daca este necesara administrarea de vitamina D sau calciu. Acesta din urma se prescrie pacientilor care fac terapie cu hormoni. Aceleasi aspecte trebuie avute in vedere si in cazul produselor naturiste administrate ca suplimente pentru diminuarea efectelor adverse ale medicamentelor. Unele dintre acestea, achizitionate de pe internet, sunt asociate cu riscul reducerii beneficiilor tratamentului prescris de medic, cu alergii si alte probleme de sanatate, astfel incat pot produce mai mult rau decat bine.

Daca pacientul doreste sa incerce  un medicament pe baza de plante, se va informa corespunzator asupra standardelor de calitate referitoare la siguranta si productia ingredinetelor, la certificarea acestora de catre o organizatie specializata in sanatate publica si va informa medicul curant sau nutritionistul.

Rolul exercitiilor fizice in mentinerea unei greutati corporale optime

Un aspect deosebit de important in gestionarea cancerului de prostata si in impiedicarea recidivarii acestuia dupa remisie este mentinerea unei greutati corporale sanatoase, care sa nu produca alte dezechilibre in organism. Exista doua situatii in acest sens: fie pacientului ii este indicat sa slabeasca daca are greutate excedentara, fie este sfatuit sa mentina un stil alimentar sanatos, pentru mentinerea formei fizice. Activitatea fizica si exercitiile realizate in mod regulat sunt de mare ajutor in acest sens. In privinta cantitatii si calitatii miscarii, nu exista o regula in acest sens, acestea depinzand de stadiul bolii, de varsta si de nivelul de pregatire fizica al persoanei.

Daca de obicei persoana nu este activa, va incepe cu miscare timp de 10 – 15 minute, dupa care va creste intervalul de timp. Moderat, se pot lucra pana la 30 de minute de exercitii fizice de trei pana la cinci zile pe saptamana. Antrenamentul cardio este un tip recomandat de miscare si include mersul pe jos, mersul pe bicicleta si alergarea. De asemenea, este important ca persoana sa incerce sa includa si exercitii care ajuta la cresterea masei musculare si a fortei.

In concluzie, alegerea unei diete pline cu fructe, legume proaspete si alte alimente neprocesate, cu continut scazut de grasimi, poate fi de ajutor in recapatarea puterii dupa tratamentul cancerului de prostata. Mancarea echilibrata și mișcarea regulata reduc riscul de boli de inima, hipertensiune arteriala, obezitate si diabet. In plus, cercetarile recente sugereaza că alegerea alimentelor sanatoase in perioada de supravietuire poate reduce riscul de recidiva si creste speranta de viata a pacientului.

 

Concluzie

In acest sens, ajutorul unui nutritionist poate contribui la gestionarea bolii, oferind pacientului un plan alimentar si un program de activitate fizica regulata.

Conform site-ului med.ro, un nutritionist chiar si online te poate ajuta in acest sens nu este nevoie neaparat de un nutritionist local. Asa ai libertatea sa alegi, si ai o selectie mult mai vasta.

Medicul dietetician sau nutritionist este in masura sa prescrie un regim alimentar si suplimente nutritive care sa incetineasc evolutia bolii sau sa previna reaparitia acesteia dupa operatie sau tratament. Principiile dupa care se ghideaza vor fi acelea ale unei alimentatii sanatoase in functie de stadiul bolii, de alte afectiuni de care sufera pacientul, de varsta acestuia si de carentele nutritionale.

 

Surse:

Prostate Cancer UK, What foods should I eat or avoid if I have prostate cancer?, https://prostatecanceruk.org/prostate-information/living-with-prostate-cancer/your-diet-and-physical-activity/foods-to-eat-or-avoid

World Cancer Research Fund, Healthy recipes for you to enjoy, https://www.wcrf-uk.org/healthy-eating/recipes/

NHS, Herbal medicines, https://www.nhs.uk/conditions/herbal-medicines/

Zero The End of Prostate Cancer, Maintaining a Healthy Lifestyle, https://zerocancer.org/learn/current-patients/maintain-qol/

Hackshaw-McGeagh LE, Perry RE, Leach VA, et al. A systematic review of dietary, nutritional, and physical activity interventions for the prevention of prostate cancer progression and mortality. Cancer Causes Control. 2015;26(11):1521-1550. doi:10.1007/s10552-015-0659-4.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Dr. Craciun Marius
Dr. Craciun Mariushttp://#
Dr. Craciun Marius este medic specialist Urolog, este membru al Membru al Societatii Romane de Chirurgie, precum și al European Association of Urology. Cu o vasta experienta in domeniu si depasind peste 5000 de consultatii pana in momentul actual.

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole