0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Desertul care imbunatateste memoria si functia cognitiva, potrivit cercetarilor

Da, este corect. Oamenii de stiinta au spus oficial ca un desert delicios va poate ajuta sa va imbunatatiti memoria! Toti iubitorii de desert se pot bucura de un dulce sanatos pentru creier – cacao!

Se pare ca antioxidantii gasiti in boabele de cacao ajuta la stimularea memoriei si a functiei cognitive. Si mai mult decat atat – consumul regulat de cacao ar putea ajuta la protejarea creierului de declinul cognitiv pe masura ce inaintam in varsta.

Studiul

O echipa de cercetatori italieni a realizat o meta-analiza a studiilor anterioare de cacao. Ei s-au uitat in mod special la ce se intampla cu creierul dupa ce a consumat cacao, imediat si dupa o perioada de timp prelungita. Studiul a fost publicat in Frontiers in Nutrition.

Cercetatorii au descoperit ca consumul de cacao stimuleaza de fapt fluxul de sange catre partile cheie ale creierului. Flavanolii functioneaza pentru a imbunatati memoria, durata atentiei si viteza de procesare atunci cand vine vorba de imagini vizuale.

Ei au descoperit, de asemenea, ca un consum regulat de cacao pe o perioada lunga de timp a afectat partea creierului legata de cognitia legata de varsta. Flavanolii din cacao au imbunatatit semnificativ performanta adultilor mai in varsta care deja se confruntau cu o usoara stare de declin cognitiv.

Autorii studiului, Valentine Socci si Michele Ferrara, au explicat: „Acest rezultat sugereaza potentialul flavanolilor de cacao de a proteja cognitia la persoanele care inainteaza in varsta, imbunatatind performantele cognitive. Daca te uiti la mecanismul de baza, flavanolii din cacao au efecte benefice pentru sanatatea cardiovasculara si pot creste volumul de sange cerebral in girul dentat al hipocampului. Aceasta structura este afectata in special de imbatranire si, prin urmare, sursa potentiala de scadere a memoriei legate de varsta la om. „

Autorii studiului au fost atenti sa sublinieze ca, chiar daca „aportul regulat de cacao si ciocolata ar putea intr-adevar sa ofere efecte benefice asupra functionarii cognitive in timp”, consumul prea mare poate fi in detrimentul sanatatii generale.

Alte studii care sustin ca ciocolata cu continut mare de cacao este benefica pentru creier

Intr-un alt studiu, cercetatorii au dat participantilor sanatosi sa manance echivalentul unei ciocolate – 48 de grame de ciocolata neagra, care continea 70% cacao si 30% zahar organic din trestie. Apoi creierul lor a fost scanat cu EEG, care masoara undele creierului, la 30 de minute si 60 de minute dupa consumarea ciocolatei.

Echipa a raportat ca undele gamma au crescut pe mai multe zone ale cortexului, in principal legate de cognitie si memorie; modificarile au fost mult mai puternice la momentul de timp anterior si au revenit in mare parte la normal la cea ulterioara.

„Sugeram ca 48 g de ciocolata cu 70% continut de cacao cu o concentratie de activitate antioxidanta este asociat cu cresterea ulterioara [valului gamma] in creierul cortical cerebral”, scriu autorii. „Va sugeram ca acest desert cu continut de 70% cacao (boabe de cacao organice din Tanzania) imbunatateste neuroplasticitatea pentru beneficiile comportamentale si pentru sanatatea creierului”, a informat forbes.com.

In alt studiu, participantii au mancat aceeasi cantitate de ciocolata ca mai sus, in fiecare zi timp de o saptamana. Li s-a cerut sa se abtina de la alimentele cu un nivel ridicat de antioxidanti in zilele premergatoare studiului. Sangele lor a fost colectat in fiecare zi dupa ce au mancat ciocolata, astfel incat cercetatorii au putut masura expresia mai multor gene.

S-a dovedit ca genele implicate in raspunsul imun (de exemplu, activarea globulelor albe din sange) au fost stimulate, in timp ce cele implicate in inflamatie au fost reduse. De asemenea, a crescut expresia genelor implicate in semnalizarea neuronala si perceptia senzoriala.

Rezultatele ar putea fi incurajatoare pentru persoanele care cauta mai multe dovezi care sa le sustina predilectia pentru ciocolata neagra.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole