7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Descopera puterea terapeutica a busuiocului – Remedii naturale pentru neliniste, agitatie, probleme digestive, dureri de cap si infectii

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta aromata originara din Asia, dar s-a raspandit in intreaga lume datorita calitatilor sale culinare si medicinale. Este cunoscut nu doar pentru aroma sa placuta, ci si pentru potentialele sale efecte benefice asupra sanatatii mintale, sistemului digestiv, durerilor de cap si combaterea infectiilor. Descopera puterea terapeutica a busuiocului in aceasta calatorie a aromelor si a sanatatii.

O portie de 2 linguri din aceasta planta proaspata contine doar 1 calorie. Are 0,2 g proteine, 0,1 g carbohidrati, 0,1 g fibre si 16 g potasiu. Contine 5% din vitamina A recomandata zilnic, 1% din necesarul zilnic de calciu si 1% din necesarul zilnic de fier. Totodata, s-a observat ca planta contine antioxidanti care lupta impotriva bolilor.

Antioxidantii si uleiurile plantei au capacitatea de a ajuta la combaterea daunelor radicalilor liberi, protejand in acelasi timp structura ADN-ului si celulele.

Studiile sugereaza ca antioxidantii gasiti in busuioc, inclusiv acizii fenolici si cel putin 18 tipuri diferite de flavonoide, impiedica, de asemenea, alterarea cromozomilor si duce la mutatii celulare si cresterea celulelor canceroase. Trebuie stiut faptul ca stresul oxidativ apare in interiorul corpului din cauza efectelor toxinelor din dieta, a poluarii mediului si a radiatiilor – dar antioxidantii precum cei gasiti in busuioc ajuta la combaterea oxidarii si la incetinirea efectelor imbatranirii.

Descopera puterea terapeutica a busuiocului

1. Calmant natural pentru neliniste si agitatie:

Studiile au descoperit ca busuiocul are proprietati calmante care pot ajuta in gestionarea stresului si nelinistii. Uleiul esential de busuioc este cunoscut pentru efectul sau relaxant, iar inhalarea aromei sale poate contribui la reducerea anxietatii si agitatiei. Un ceai de busuioc consumat intr-o atmosfera relaxanta poate aduce o senzatie de liniste si echilibru.

2. Un bun remediu pentru tulburari digestive:

Busuiocul are si proprietati digestive, ajutand la calmarea disconfortului gastric si la reducerea tulburarilor digestive. Consumul regulat de ceai de busuioc poate contribui la stimularea secretiilor digestive si la ameliorarea senzatiei de balonare sau disconfort abdominal.

In mod traditional, busuiocul a fost folosit si pentru a reduce balonarea si retentia de apa, pierderea poftei de mancare, crampele stomacale, refluxul de acid si chiar pentru a ucide viermii stomacali sau parazitii.

3. Combaterea durerilor de cap:

Uleiul esential de busuioc poate fi aplicat in zonele dureroase ale capului pentru a reduce durerile de cap. Proprietatile sale antiinflamatoare si relaxante musculare pot contribui la ameliorarea tensiunilor care pot duce la dureri de cap.

4. Lupta impotriva infectiilor:

Busuiocul are calitati antibacteriene si antivirale, facandu-l un aliat eficient in combaterea infectiilor: bacterii (E. coli, holera, stafilococul, listeria si Shigella), drojdii, mucegaiuri si virusi. Aceasta inseamna ca poate oferi protectie impotriva virusului candida si a diferitelor forme de iritatii ale pielii.

Mod de utilizare:

  • Ceai de busuioc: Prepara o infuzie din frunze proaspete sau uscate de busuioc. Bea acest ceai in mod regulat pentru a beneficia de efectele sale calmante si digestive. La o cana cu apa clocotita, se adauga 1-2 lingurite frunze proaspete sau uscate si se lasa la infuzat cateva minute, apoi se strecoara si se consuma la nevoie.
  • Ulei esential de busuioc: Adauga cateva picaturi de ulei esential de busuioc in difuzor pentru a crea o atmosfera relaxanta in casa ta. Poate fi, de asemenea, diluat si aplicat pe temple pentru a reduce durerile de cap.

Vezi si: Busuiocul Sfant, un ajutor promitator in lupta impotriva cancerului

Vezi si: Proprietatile unei plante medicinale extraordinare – armurariul, din care se extrage silimarina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole