Otetul de mere nu este doar un ingredient util in bucatarie sau un supliment pentru sanatate; este si un aliat excelent pentru curatenia casei. Datorita proprietatilor sale antibacteriene, antifungice si de neutralizare a mirosurilor, otetul de mere poate inlocui multe produse chimice din comert, fiind o alternativa ecologica, economica si versatila.
Atunci cand stii ca este timpul sa faci curatenie in casa, renunta la produsele chimice si detergenti si alege cu incredere otetul de mere – un detergent mai putin ofensator, dar la fel de puternic, pe care probabil il ai deja in camara ta!
Cand folosesti otet de cidru de mere organic pentru curatare, ai confortul de a sti ca utilizezi un produs de curatenie natural, non-toxic, care este, de asemenea, sigur de utilizat in preajma copiilor si a animalelor de companie.
Vezi si: Cum sa ai o gradina frumoasa si sanatoasa cu ajutorul otetului
Proprietatile otetului de mere pentru curatenie
- Aciditatea naturala: Cu un pH de aproximativ 2-3, otetul de mere este suficient de acid pentru a dizolva murdaria, grasimea si depunerile de calcar. Acidul acetic este ingredientul activ care combate bacteriile si mucegaiul. De exemplu, cercetarile publicate in Societatea Americana pentru Stiinta Horticola indica faptul ca otetul are efecte antimicrobiene asupra ciupercilor in diverse aplicatii. S-a demonstrat ca vaporii de otet previn germinarea ciupercilor de descompunere a fructelor, inclusiv Penicillium expansum, Monilinia fructicola, Botrytis cinerea si Colletotrichum coccodes. Totodata, unstudiu publicat in Jurnalul International de Cercetare a Mediului si Sanatate Publica a constatat ca otetul, cu 4% acid acetic, a avut un efect inhibitor asupra cresterii P. chrysogenum, o ciuperca care se gaseste in mod obisnuit in cladirile umede sau deteriorate de apa. Prin urmare, aceste studii si rapoarte anecdotice sugereaza ca intr-adevar lupta impotriva cresterii fungice si a mucegaiului.
- Antibacterian si antifungic: Studiile au aratat ca otetul poate elimina unele bacterii comune, precum E. coli si Salmonella, fiind util pentru dezinfectarea suprafetelor.
- Neutralizant al mirosurilor: Otetul de mere absoarbe si neutralizeaza mirosurile neplacute, in loc sa le mascheze, asa cum fac produsele chimice parfumate.
- Biodegradabil si sigur: Spre deosebire de detergentii sintetici, otetul de mere este 100% biodegradabil si nu dauneaza mediului.
Vezi si: Spray antifungic cu otet de mere – Reteta naturala care te scapa de problemele picioarelor
Cum sa folosesti otetul de mere pentru curatenie
Iata cateva moduri practice in care otetul de mere poate fi folosit in casa:
1. Curatarea bucatariei
- Curatarea suprafetelor: Amesteca otet de mere cu apa in proportie 1:1 pentru a curata blaturile, mesele si alte suprafete. Asigura-te ca suprafata nu este din granit sau marmura, deoarece acidul poate deteriora aceste materiale.
- Desfundarea tevilor: Toarna o ceasca de otet de mere si una de bicarbonat de sodiu in scurgere, urmata de apa clocotita, pentru a curata teava si a elimina mirosurile.
- Curatarea frigiderului: Sterge interiorul frigiderului cu o solutie diluata de otet pentru a indeparta petele si mirosurile.
2. In baie
- Inlaturarea depunerilor de calcar: Pulverizeaza otet de mere pe robinete sau pe dus pentru a dizolva calcarul. Lasa sa actioneze 10-15 minute, apoi sterge cu o carpa moale.
- Dezinfectarea toaletei: Toarna o jumatate de ceasca de otet in vasul de toaleta, lasa-l sa actioneze timp de o ora, apoi freaca cu o perie pentru a indeparta petele si bacteriile.
- Improspatarea perdelei de dus: Curata perdeaua de dus din plastic sau vinil cu o solutie de otet pentru a elimina mucegaiul si mirosurile.
3. In camera si pe mobila
- Stergerea prafului: Amesteca otet de mere cu apa si cateva picaturi de ulei esential pentru a crea un spray de curatare pentru mobila din lemn.
- Inlaturarea petelor de pe covoare: Amesteca otet de mere cu bicarbonat de sodiu pentru a forma o pasta. Aplic-o pe pete, las-o sa actioneze cateva minute, apoi sterge cu o carpa umeda.
4. Curatarea geamurilor si oglinzilor
Amesteca otet de mere cu apa intr-o proportie de 1:2 si pulverizeaza pe geamuri sau oglinzi. Sterge cu o laveta din microfibra pentru un luciu fara urme.
5. Improspatarea aerului
Prepara un spray de camera din otet de mere diluat cu apa si cateva picaturi de ulei esential (ex. lavanda, lamaie) pentru a neutraliza mirosurile neplacute.
*Daca folosesti otet ca produs de curatenie, mirosul poate persista aproximativ o ora. Totusi, noi spunem ca este un pret mic de platit pentru un detergent care este netoxic, natural si ecologic. De asemenea, poti masca mirosul adaugand cateva picaturi de ulei esential, cum ar fi ulei de lamaie, ulei de lavanda sau ulei de menta, intr-o sticla de pulverizare care contine o solutie de apa cu otet. Sau, deschide fereastra si lasa putin aer proaspat sa intre pentru a ajuta la indepartarea mai rapida a mirosului.
Beneficii ecologice si economice
- Protejarea mediului: Spre deosebire de detergentii chimici, otetul de mere nu contine substante toxice care polueaza apa si solul.
- Sigur pentru sanatate: Otetul nu emite vapori nocivi si este sigur pentru utilizarea in case cu copii sau animale de companie.
- Reducerea costurilor: O sticla de otet de mere costa mult mai putin decat multiplele produse de curatare necesare pentru diferite sarcini.
Precautii
- Suprafetele delicate: Evita utilizarea otetului pe piatra naturala (marmura, granit) si lemn nefinisat, deoarece acidul poate deteriora materialele.
- Dilueaza corespunzator: Daca este prea concentrat, otetul poate lasa un miros puternic. Dilueaza-l in functie de necesitate.
- Test inainte de utilizare: Inainte de a aplica otet pe o suprafata noua, testeaza pe o zona mica si ascunsa.
!!! Nu uita ca prin inlocuirea detergentilor chimici cu otet de mere, contribui nu doar la un mediu mai curat, ci si la o casa mai sanatoasa.
Vezi si: Cele mai bune solutii de curatare cu otet alb si bicarbonat de sodiu. Sfaturi de la specialisti
Vezi si: Detergent universal – O reteta ecologica pentru curatarea bucatariilor, bailor si pardoselilor
Vezi si: Sapunul de Castilia: 10 utilizari in curatarea naturala a corpului si a casei
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: