23.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

De ce ni se zbate pleoapa? Medicii au identificat cativa factori care favorizeaza aparitia acestui tremur imprevizibil

Corpul uman este un lucru destul de uimitor. Atunci cand ceva nu merge bine, corpul tau are o modalitate de a-ti trimite semnale pentru a te face un pic atent. Unul dintre modurile in care corpul tau iti arata ca ceva este neregula este prin ochii tai. Credeti sau nu, ochii vostri pot actiona ca o fereastra a sanatatii voastre. Iata, asadar, de ce ni se zbate pleoapa.

Cine n-a simtit macar o data ca ii „tremura” involuntar pleoapa sau, cum se spune, ca i se „zbate”? Usor sau de-a dreptul agasant, acest spasm poate dura cateva minute, apoi dispare sau revine cu intermitenta pe parcursul mai multor ore. In majoritatea cazurilor, nu e un motiv de ingrijorare: acest tremurat este benign si li se intampla multor persoane perfect sanatoase, indiferent de varsta si sex. Superstitiosii „inchina” pleoapa, ca pentru a preveni un „rau”, dar cat rau poate face, de fapt, o pleoapa care se zbate?

De ce ni se zbate pleoapa?

Aceasta tresarire a pleoapei, uneori abia perceptibila, se numeste „sindromul fasciculatiei benigne” sau „miochimie” (contractie musculara involuntara). Ea denota o hiperexcitabilitate a fibrei nervoase. E vorba de un mic muschi, care este in mod anormal supraexcitat si face ca pleoapa sa „tresara”. Cu toate ca e un fenomen atat de des intalnit, s-au facut putine studii si cauzele exacte ale acestei excitatii raman, totusi, necunoscute.

Medicii au identificat, insa, cativa factori care favorizeaza aparitia acestui tremur imprevizibil. Se intampla mai ales in perioade de stres si surmenaj. Corpul vrea sa spuna: Atentie! Consumul excesiv de cafea si alte substante stimulante cum ar fi tutun sau alcool contribuie, de asemenea, la declansarea acestor tremuraturi ale pleoapei.

In orice caz, nu exista un remediu miraculos. E nevoie de odihna, de o alimentatie mai echilibrata, de sport si de a evita sa petrecem prea mult timp in fata ecranelor – un joc video solicitant sau pur si simplu navigarea pe telefonul mobil pana cand adormim impiedica o destindere a corpului si un somn odihnitor. Cu toate acestea, ecranele telefoanelor, tabletelor sau televizoarelor nu sunt o cauza directa.

Oftalmologii prescriu adesea magneziu pacientilor. Este un oligo-element care se gaseste in cereale, legume verzi, legume uscate sau ciocolata si care ajuta la reducerea oboselii si stresului.

Cand devine un semn patologic

Tresarirea pleoapei poate fi, de asemenea, un tic, o tulburare de comportament. In acest caz, trebuie mers la medic, dar in sine ramane ceva benign. Totusi, daca zbaterea devine constanta, persista timp de mai multe luni si obliga la inchiderea pleoapei, atunci poate fi vorba de o patologie. E vorba de blefarospasm. Consecintele sunt importante: spasmul devine vizibil si jeneaza pacientii in activitatea lor zilnica.

Pe de alta parte, unele medicamente destinate tratarii bolilor psihice antreneaza blefarospasme care dispar odata cu incheierea tratamentului.

In cazurile mai severe, pacientilor li se administreaza injectii cu toxina botulinica la trei-patru luni o data, pentru a bloca aceste zbateri.

Mai rar, blefarosparmele pot aparea la pacientii atinsi de paralizii faciale, sindromul Tourette sau maladia Parkinson. In aceste cazuri, boala e depistata de mai mult timp si acest simptom nu constituie un motiv de alerta.

Cititi si:

Oamenii de stiinta au facut o descoperire interesanta despre oamenii cu ochi albastri

8 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea noastra

Remedii naturiste pentru lacrimarea ochilor. Scapa de lacrimile in exces

Alergii de primavara la ochi. Care sunt si cum le tratam

Suplimentele pentru ochi – un mit sau nu?

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Sursa: digi24.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole