Cuperoza este o afectiune a pielii foarte des intalnita. Aceasta reprezinta o dilatatie inestetica a capilarelor (mici vase de sange ale pielii) la nivelul fetei (pometi, obraji si nari) si afecteaza, de regula, mai mult femeile.
Aparitia ei e favorizata de fumat si schimbarile bruste de temperatura. Trebuie sa stii ca atunci cand e deja formata, cuperoza e definitiva si nu poate fi tratata decat cu laserul. In schimb, daca observati un inceput de cuperoza, folositi unul dintre tratamentele de mai jos, deoarece aceste tratamente au rolul de a ameliora si imbunatati aspectul tenului inrosit.
Cuperoza – Tratamente naturiste menite sa amelioreze aspectul tenului inrosit
-Gelule (capsule gelatinoase) cu hamamelis (se gasesc la plafar si farmacie naturista). Luati 2 gelule la pranz si seara, in timpul meselor, pana la ameliorare.
Pe cale externa:
-Comprese cu decoct de vita de vie (100 g frunze) si nalba (50 g frunze). Puneti 20 g amestec intr-un litru de apa rece, fierbeti 15 minute, lasati sa infuzeze alte 5, strecurati. Imbibati o compresa cu acest decoct, aplicati-o 30 de minute pe zona afectata. Repetati de 3 ori pe zi, pana la ameliorare.
-Cataplasma cu turtita mare (40 g frunze), afin (40 g frunze), castan de India (40 g frunze) si zefira (40 g flori). Zdrobiti plantele, amestecati-le si aplicati-le pe zona afectata timp de 30 de minute. Repetati o data pe zi, pana la ameliorare.
-Ulei esential de izma (3 picaturi) si ulei esential de imortele (3 picaturi). Diluati uleiurile esentiale in 2 linguri de ulei de migdale si aplicati dimineata si seara acest amestec pe zona afectata, masand usor. Continuati pana la ameliorare.
Toate aceste plante medicinale sunt bune regulatoare al circulatiei sanguine periferice, iar extractele lor au asupra pielii efecte astringente si tonice, redand claritatea tenului pacientilor cu cuperoza, relateaza dr. Jean-Claude Houdret si Isabelle De Paillette in cartea „Utilizarea plantelor in tratarea bolilor”.
Cuperoza – Cauze ale aparitiei
Keith Kavanagh, un cercetator din Irlanda, crede ca a descoperit cauza acestei afectiuni. El este de parere ca aceasta afectiune este cauzata de aparitia unor acarieni microscopici din genul Demodex (asemanatoare cu paianjenii), care traiesc in porii pielii faciale. Acestia mai sunt intalniti si in foliculii de par din sprancene, gene si porii sebacei de pe nas, frunte si obraji. Acesti acarieni se hrănesc cu sebumul pielii (grasimea secretata de piele) si colonizeaza pielea fetei.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Cuperoza – Tratamente naturiste menite sa amelioreze aspectul tenului inrosit […]