Se considera ca un copil are febra, atunci cand temperatura sa rectala, masurata corect, depaseste 37 grade C.
!!! Parintii trebuie sa stie faptul ca febra nu este neaparat un motiv sa se alarmeze. Febra este dovada ca organismul copilului reactioneaza la un stimul exterior. Acest stimul exterior este, in general, un microb sau un virus, dar nu intotdeauna.
-La sugari exista febra laptelui uscat, datorita unui regim cu lapte prea concentrat. Exista si febra datorata caldurii excesive, unei deshidratari. O crestere brusca a febrei nu trebuie sa va alarmeze.
-La copii, temperatura se ridica si scade mult mai repede decat la un adult. O febra de 38 grade C, care persista este mult mai serioasa decat una de 40, care insoteste inflamarea amigdalelor.
Cum faceti sa scada febra
Exista doua medicamente antitermice, care contin aspirina si paracetamol, dar si diferite metode de fizioterapie (bai reci, impachetari, etc.) – aveti totusi grija cu bebelusii. In orice caz, cereti sfatul medicului pediatru.
Ce sunt convulsiile febrile si cand apar ele
Acestea sunt relativ frecvente la sugari, mai ales intre 6 luni si 2 ani. Cea hipertermica este definita drept convulsie provocata de febra. Toate cauzele temperaturii crescute pot fi deci si cauzele ei, mai ales in bolile banale. Ele survin intr-o perioada in care sistemul nervos, este inca imatur, deosebit de sensibil. Se mai poate sa fie si din cauza unei predispozitii familiale spre o stare patologica.
Cum se manifesta convulsiile
Copilul paleste dintr-o data, isi pierde cunostinta, trupul ii devine rigid, iar ochii i se dau peste cap. Dupa cateva secunde incep sa-i tremure mainile, picioarele si capul. Acest stadiu dureaza cateva minute, dupa care inceteaza, copilul incepand sa aiba o respiratie suieratoare, iar trupul i se relaxeaza. Pierderea cunostintei este completa, urmand un somn mai mult sau mai putin lung.
Interventia imediata este aceeasi ca si in cazul unei scaderi de temperatura:
-in primul rand trebuie dezbracat;
-racorirea copilului prin imbaiere (apa trebuie sa aiba o temperatura cu 2 grade mai mica decat temperatura corpului), timp de 10 minute;
-pungi de gheata, impachetari reci etc.;
-medicamente impotriva febrei.
Convulsiile fara febra
Aceasta are o cu totul alta semnificatie decat cea manifestata prin febra. Multe boli se pot manifesta astfel, fie datorita unei tulburari biologice, fie din cauza unei leziuni cerebrale. Atunci cand nu se gaseste nicio cauza, exista suspiciunea de epilepsie.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
De ce vomita bebelusul. Cauzele principale ale varsatului
Cum se manifesta pojarul, una dintre bolile copilariei
Infectia urinara la copii. Cauze si tratament naturist
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] La copil, febra ridicata necesita consultatie medicala de urgenta, din cauza riscului de convulsii. Pana la venirea doctorului, inveliti copilul intr-un cearsaf umed sau faceti-i o baie la o temperatura cu 2 grade mai mica decat temperatura corpului lui. Dati-i sa bea multa apa, dar des si in cantitati mici, pentru a nu voma, relateaza dr. Jean-Claude Houdret si Isabelle De Paillette in cartea „Utilizarea plantelor in tratarea bolilor”. Vedeti si articolul: Cum tratati copilul cand are febra si convulsii. […]
[…] Cum tratati copilul cand are febra si convulsii […]
kedi traşı