0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum se tratau durerile de dinti acum 100 de ani

Problemele stomatologice au fost tratate dintotdeauna. Se pare ca stomatologi existau si in Antichitate, iar durerile de dinti si masele aveau leac si atunci. Iata cum se tratau durerile de dinti acum 100 de ani.

Cum se tratau durerile de dinti acum 100 de ani – molar vechi de 6.500 de ani plombat cu ceara de albine

Practicile stomatologice s-au schimbat si se schimba de la un secol la altul. Din fericire, putem sa vedem imbunatatiri.  Dovezi concrete despre stomatologia antica sunt rare, dar au fost gasite in trecut. Un dinte artificial cu o vechime de  5.500 de ani a fost gasit in ruinele egiptene, de exemplu. Dinti vechi, gasiti in Pakistan au prezentat dovezi ale cavitatilor care au fost forate, ca si cum ar fi fost pline de ceva.

Cercetarea publicata din 19 septembrie in revista PLoS ONE prezinta cel mai clar dovezile stomatologiei inca din Antichitate. Paleontologul nuclear Claudio Tuniz, de la Centrul International de Fizica Teoretica Abdus Salam din Italia, arata ca echipa sa a gasit dovezi clare despre stomatologul din pestera. Ei au gasit un molar de 6.500 de ani, cu o fisura verticala in straturile sale de smalt si dentina, care pare sa fi fost umplute cu ceara de albine.

Acest exemplu antic de stomatologie neolitica a fost gasit in maxilarul unui barbat de 24-34 de ani, care a fost descoperit in pestera langa Trieste, Italia acum 101 ani. Chiar daca falcile au fost studiate de oamenii de stiinta de atunci, lucrarea stomatologica nu a fost vazuta, deoarece nu se vedea cu ochiul liber. Cercetatorii au descoperit-o dupa ce au folosit o varietate uluitoare de echipamente stiintifice moderne, incluzand micro-tomografie, spectrometrie de masa cu accelerometru, radiocarbon, spectroscopie infrarosie si microscopie electronica de scanare.

Cum se tratau durerile de dinti acum 100 de ani – dentistii moderni s-au inspirat de la cei din antichitate, materialul de umplere difera azi

Practica umplerii unui dinte cu ceara de albine este extrem de creativa, mai ales avand in vedere epoca in care a fost realizata. Dentistii au inceput sa foloseasca metalele pentru a umple cavitatile dentare la inceputul secolului al XIX-lea, folosind amalgame de aur, platina, argint si plumb. Utilizarea amalgamelor de metal ca umpluturi dentare a continuat pana in prezent si este inca una dintre metodele cele mai utilizate in mod obisnuit datorita usurintei sale de pregatire si aplicare, dar si datorita costului sau relativ scazut.

Dar stomatologia moderna ofera alternative mai placute si, cu siguranta, mai atractive fata de umpluturile de amalgam inchise la culoare din trecut. In prezent, multe umpluturi sunt realizate din rasini sau materiale izomere de sticla, care sunt preferate, deoarece pot fi colorate sa arate ca dintii originali si, prin urmare, sa nu fie vizibile.

Aceste umpluturi cu rasină colorate sunt cele mai frecvent utilizate in dintii din fata, deoarece rasinile nu sunt la fel de puternice ca umpluturile metalice si, prin urmare, nu sunt potrivite pentru dintii din spate, care sunt folositi in mod special in procesul de masticare. Pentru molarii din spate, medicii stomatologi moderni au acum posibilitatea sa utilizeze umpluturi din portelan artizanal, care nu numai ca au aceleasi coloranti ca si dintii naturali, dar produc in schimb un dinte reparat la fel de puternic ca originalul.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole