Calcaiele crapate pot fi o pacoste, dar pot duce si la probleme mai grave daca nu sunt tratate. Asadar, nu ignora calcaiele uscate si crapate, deoarece in timp poti dezvolta fisuri mai profunde, ceea ce creste riscul de infectie.
Calcaie crapate – Cauze
Uscarea pielii este obisnuita si poate fi cauzata de o varietate de lucruri. Adesea, este o combinatie de cativa factori diferiti. Iata care sunt acestia:
- Varsta: Pe masura ce imbatranesti, pielea se schimba. Acumularea daunelor solare, scaderea productiei de ulei si reducerea grosimii pielii contribuie toate la uscarea pielii;
- Trauma: Pielea se poate usca ca urmare a frecarii repetate;
- Purtarea unei incaltaminte cu calcaiul deschis, cum ar fi sandale;
- Lipsa de intretinere: Degeaba iti cremuiesti corpul, daca uiti de hidratarea calcaielor;
- Afectiuni: Uneori, pielea uscata poate fi un semn al unei afectiuni, de exemplu: dermatita atopica sau eczema, o infectie fungica sau deficiente nutritionale, printre altele. Daca ai de-a face cu o afectiune, cel mai bine este sa consulti un specialist.
- Baile fierbinti;
- Folosirea sapunurilor dure;
- Statul prea mult in picioare perioade.
Sfaturi si remedii care ajuta la vindecarea calcaielor crapate
Atunci cand calcaiele crapate apar dintr-o lipsa de ingrijire in loc de o afectiune medicala, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a avea iarasi calcaie moi si catifelate.
Sfaturi utile:
-Hidrateaza picioarele de cel putin doua ori pe zi. Cumpara creme hidratante, cu ingrediente care ajuta la indepartarea pielii moarte de pe calcaie (ex: acid hialuronic, acid lactic, petrolatum, ulei de jojoba, unt de shea)
*Unguentele sau cremele pot functiona mai bine decat lotiunile. Vezi si articolul: Unguent cu galbenele. Reteta eficienta pentru calcaiele crapate
-Spala picioarele. Este indicat sa speli picioarele zilnic, folosind apa care nu este prea fierbinte, cea calduta este mai buna. Totodata, evita frecarea si foloseste un sapun bland, fara parfum.
*Este in regula sa inmoi picioarele cateva minute, dar doar cateva ca altfel exista riscul sa slabesti bariera pielii, ceea ce permite o pierdere excesiva de umiditate.
-Hidrateaza picioarele. Dupa spalare, usca picioarele si unge-le cu crema hidratanta cu ceramide, care sunt molecule care ajuta la captarea apei in piele si la restabilirea barierei sale naturale.
-Blocheaza umiditatea. Dupa hidratare, poti folosi un unguent ocluziv, cum ar fi Vaselina, care creeaza un fel de bariera/protectie care asigura umiditatea pe care tocmai ai aplicat-o. Pe timpul noptii, este recomandat purtarea sosetelor din bumbac. Sosetele adauga un strat suplimentar intre piele si mediu si pot limita deteriorarea stratului exterior al pielii.
–Piatra ponce, pila etc. Specialistii spun ca instrumentele de exfoliere sunt in regula atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor si cu moderatie. Acestea pot fi folosite fie pe picioarele umede, fie pe picioarele uscate, dar evita zona inflamata, cu mancarime sau sensibila, deoarece poti inrautati lucrurile.
Remedii naturiste:
-Remediu cu ulei de masline – dupa o baie calda si o curatare a calcaielor cu ajutorul pietrei ponce, aplica ulei de masline si maseaza calcaiele. Acopera picioarele cu sosete groase si lasa sa actioneze pana dimineata;
-Remediu cu banana – aplica pulpa unei banane coapte pe zona crapata/aspra si las-o sa actioneze 10 minute, apoi indeparteaza cu apa calduta;
-Remediu cu portocale – scrubul cu portocale/lamaie si ulei are efecte revigorante. Pentru acest tratament ai nevoie de doua portocale, o cana ulei de masline si o cana sare de mare. Se amesteca uleiul cu sarea de mare si se taie portocalele felii rotunde. Introdu felia de portocala in amestecul de ulei si sare de mare si maseaza energic calcaiele timp de 10 minute, apoi spala cu apa calda.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: