3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum sa tratezi cele mai frecvente tipuri de acnee, potrivit dermatologilor

Acneea, o afectiune comuna a pielii, poate fi provocatoare si uneori frustranta. In functie de tipul si severitatea acesteia, tratamentul adecvat poate face o diferenta semnificativa in controlarea si ameliorarea simptomelor. In acest articol, ne concentram pe cele mai frecvente tipuri de acnee si solutiile recomandate de catre dermatologi.

Cum sa tratezi cele mai frecvente tipuri de acnee, potrivit dermatologilor

-Acnee inflamatorie versus neinflamatorie

Acneea poate fi clasificata in doua tipuri principale: inflamatorie si neinflamatorie. Acneea neinflamatorie include punctele albe si punctele negre, in timp ce acnee inflamatorie este mai severaa si mai dureroasa si include papule, pustule, acnee nodulara si acnee chistica. Este esential sa identificam tipul de acnee pentru a alege tratamentul adecvat.

-Puncte albe

Punctele albe, cunoscute si sub numele de acnee comedonala, apar atunci cand porii sunt blocati cu sebum si celulele moarte ale pielii. Tratamentele pentru punctele albe includ:

  • Exfoliere delicata: Utilizarea unui exfoliant chimic sau fizic poate ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii si a excesului de sebum, deschizand astfel porii.
  • Produse cu acid salicilic: Acidul salicilic este eficient in curatarea porilor si in prevenirea formarii de noi puncte albe.

De asemenea, dermatologii cred ca adaugarea de hamamelis (apa sau toner) la rutina de ingrijire a pielii poate ajuta, deoarece este un astringent natural eficient care poate ajuta la uscarea punctelor albe si a altor tipuri de acnee.

-Puncte negre

Punctele negre sunt pori blocati, care devin expusi la suprafata pielii si se oxideaza in contact cu aerul. Tratamentele pentru punctele negre includ:

  • Curatare regulata: Mentinerea unei rutine de curatare zilnica poate ajuta la prevenirea acumularii de sebum si impuritati in pori.
  • Utilizarea de produse cu retinol: Retinolul ajuta la imbunatatirea regenerarii celulelor pielii si la prevenirea blocarii porilor.

-Papule si pustule (acnee inflamatorie)

Papulele sunt leziuni mici, inflamate, in timp ce pustulele sunt leziuni inflamate cu un varf alb sau galben. Tratamentele pentru papule si pustule includ:

  • Geluri sau creme cu peroxid de benzoil: Acest ingredient ajuta la uciderea bacteriilor si la reducerea inflamatiei.
  • Tratamente antiinflamatorii: Ingredientele precum acidul azelaic sau niacinamida pot ajuta la reducerea inflamatiei si la vindecarea leziunilor.

Totodata, daca esti in cautarea unor remedii de casa, cauta substante botanice antiinflamatoare, cum ar fi castravetii, apa de trandafiri si camelia, spun specialistii.

Intre timp, tratamentele topice, cum ar fi peroxidul de benzoil si acidul salicilic, te vor scapa de bacteriile de pe piele care contribuie la inflamatie. De asemenea, antibioticele orale sunt si ele o optiune pe termen scurt, desi, in general, nu sunt luate mai mult de 6 luni la un moment dat si au o eficacitate limitata pe termen lung.

-Acnee nodulara si acnee chistica

Acneea nodulara si cea chistica sunt forme severe de acnee caracterizate prin leziuni mari, profunde si dureroase. Tratamentele pentru aceste tipuri de acnee pot include:

  • Tratamente topice puternice: Cum ar fi retinoizii sau peroxidul de benzoil, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si la prevenirea formarii de noi leziuni.
  • Tratamente orale: In unele cazuri, dermatologii pot prescrie antibiotice sau isotretinoina orala pentru a controla severitatea acneei.

Masuri de siguranta

Indiferent de tipul de acnee sau tratamentul ales, este important sa urmati intotdeauna sfaturile si instructiunile dermatologului dumneavoastra. De asemenea, sanatatea pielii poate fi influentata de obiceiurile de viata sanatoase, cum ar fi o alimentatie echilibrata, hidratarea adecvata si gestionarea stresului.

Vezi si: Sfaturi si remedii recomandate de dermatologi care va ajuta sa scapati de pungile de sub ochi

Vezi si: Fagul, un arbore indicat in afectiuni dermatologice si nu numai

Vezi si: 4 remedii rapide pentru boli dermatologice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole