Cancerul ovarian este una dintre formele de cancer mai greu de diagnosticat, ceea ce inseamna ca multe femei au o boala mai avansata pana la depistarea acestuia. Acest lucru inseamna un tratament mai agresiv. Si in timp ce chimioterapia, interventia chirurgicala si alte interventii sunt dificile asupra corpului, un lucru care poate ajuta este prevenirea prin alimentatie adecvata.
Cercetarile actuale sugereaza ca femeile care consuma o dieta sanatoasa inainte de a dezvolta cancer ovarian traiesc mai mult decat cei cu diete de calitate inferioara, dar consumul unei diete sanatoase in timpul tratamentului poate fi, de asemenea, benefic. De la stimularea sistemului imunitar la ameliorarea disconfortului cauzat de efectele secundare, acesti 5 factori dietetici pot influenta cursul cancerului ovarian, de la riscul initial pana la recuperare.
Probleme legate de zahar si insulina
Excesul de zahar a fost implicat intr-o varietate de stari de boala, dar multi medici considera ca este deosebit de semnificativ atunci cand vine vorba de cresterea riscului de cancer. Un motiv pentru aceasta este ca insulina poate creste rata diviziunii celulare si creste inflamatia in organism. Nu conteaza neaparat ce cauzeaza aceste niveluri ridicate de insulina; pot fi zaharuri procesate si carbohidrati care cauzeaza cresteri bruste ale zaharului din sange sau rezistenta la insulina, care este adesea legata de obezitate.
Consumul de grasimi
In comparatie cu zaharul, consumul de grasime poate sa nu creasca in mod semnificativ riscul de cancer, dar este legat de obezitate si de problema rezistentei la insulina, dupa cum s-a mentionat mai sus. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de cancerul ovarian, o dieta bogata in grasimi – care poate duce la suferinta gastro-intestinala – poate disimula unele dintre simptome.
Multe dintre manifestarile timpurii ale cancerului ovarian sunt de natura gastrointestinala; femeile pot prezenta balonari, constipatie si presiune abdominala, printre alte plangeri. Acesta este unul dintre motivele majore pentru care peste 70% din cancerele ovariene sunt deja avansate pana la momentul diagnosticarii. Pacientii si medicii tind sa subestimeze severitatea plangerilor gastrointestinale, in special la cei cu diete suboptime. Avand in vedere acest lucru, femeile cu dureri GI persistente ar trebui sa faca din examenul ginecologic o prioritate. Vezi si: Ceaiuri pentru durerile de ovare. Top 5 trucuri naturiste la indemana
Consumati alimente usoare daca deja aveti boala
Schimbarile alimentare va pot reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian, dar ce se intampla cu cei care au deja boala? In timpul chimioterapiei, pacientii ar trebui sa manance alimente usoare, deoarece este posibil sa apara greata, diaree si alte afectiuni ale stomacului. Alimentele precum bananele, orezul alb si painea prajita sunt toate alegeri bune.
Pentru cei care il pot tolera, iaurtul simplu este, de asemenea, un aliment benefic pentru pacientii cu cancer ovarian. Probioticele pot ajuta la afectiunile stomacului si la imbunatatirea functiei imune, care este adesea suprimata la pacientii cu cancer.
Legumele galbene si crucifere, excelente in lupta cu cancerul ovarian
Pentru pacientii care pot tolera alimente mai complexe, un grup de alimente care poate creste ratele de supravietuire a cancerului sunt legumele galbene si crucifere. Acest lucru este adevarat in mai multe tipuri de cancer, iar medicii cred ca acest lucru se poate datora faptului ca aceste legume au capacitatea de a reactiva caile supresoare tumorale. Aceste legume contin, de asemenea, niveluri ridicate de izotiocianati, despre care se stie ca reduc riscul mai multor tipuri de cancer, deci nu este niciodata prea devreme sa incepeti sa consumati mai multe legume.
Preocupari privind caloriile
In cele din urma, unul dintre cele mai importante lucruri pe care se pot concentra pacientii cu cancer ovarian este obtinerea de suficiente calorii, in special sub forma de proteine. Malnutritia si risipa musculara pot creste semnificativ ratele mortalitatii si, chiar si pentru cei care supravietuiesc, aceste probleme pot duce la o stare de sanatate generala mai slaba si la o calitate slaba a vietii.
Poate fi greu pentru pacientii cu cancer ovarian sa obtina suficiente calorii. Unii beneficiaza de suplimente nutritive, cum ar fi shake-urile imbogatite, in timp ce altii pot obtine suficiente calorii consumand alimente moi, usoare si frecvent mese mici. Unii pacienti pot ajunge sa primeasca hrana suplimentara prin sonda de alimentare daca efectele lor secundare sunt prea severe si acest lucru ii poate ajuta pe pacienti sa-si gestioneze aportul caloric in timpul tratamentului.
Cancerele apar atunci cand genetica indeplineste factorii de mediu, ceea ce inseamna ca nicio actiune nu o poate provoca sau preveni. Totusi, practicand obiceiuri sanatoase pe tot parcursul vietii, indivizii isi ofera cele mai mari sanse de a preveni cancerul sau cel putin de a supravietui acestuia.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Cum sa previi cancerul ovarian, boala grava ce prezinta simptome abia in stadii avansate […]
[…] Conform datelor din 2016, exista posibilitatea ca ciuma sa fie inca prezenta pe aproape toate continentele, in special in vestul SUA, parti din Brazilia, zone imprastiate din sud-estul Africii si zone mari mari din China, India si Orientul Mijlociu. Vezi si: Cum sa previi cancerul ovarian, boala grava ce prezinta simptome abia in stadii avansate […]