Coloana vertebrala este de regula cea mai afectata atunci cand este supusa presiunilor intregului corp, iar o pozitie incorecta ne poate afecta serios starea de sanatate. Din nefericire, munca de birou ne supune statului pe scaun jumatate de zi, iar acest lucru ne poate cauza dureri mari de spate, in special de coloana.
Statisticile din intreaga lume privind durerile cauzate de pozitia incorecta a coloanei vertebrale spun ca 63% din populatie sufera de dureri de spate, 38% au dureri de umeri, 53% au dureri la nivelul gatului, iar 33% au dureri la nivelul bratelor si incheieturii mainii.
Mai jos va aratam cateva idei despre cum sa ne mentinem coloana dreapta cand stam la calculator pentru a evita riscul aparitiei durerilor si al deformarii acesteia:
Pozitia corecta la calculator
In primul rand, monitorul trebuie sa fie pozitionat astfel incat sa nu fim obligati sa aplecam capul in fata, in spate si nici lateral pentru a vede ecranul. Partea superioara a ecranului trebui sa se afle la nivelul ochilor si la o distanta de un brat lungime.
Pozitia corecta pe scaun
Pozitia de 90 de grade nu este cea mai buna varianta. Trebuie sa lasam spatele putin mai inafara fundului si umerii sa iti fie usor relaxati. Nu ne aplecam in fata deoarece, dupa o lunga perioada de stat la birou, riscam sa ne deformam grav coloana vertebrala.
Pozitia mainilor la calculator
Este indicat ca biroul sa aiba o inaltime optima. Atunci cand tii mainile intinse, coatele ar trebui sa fie la acelasi nivel cu biroul. Astfel, vom putea foarte usor sa ne sprijinim antebratele de birou atunci cand lucram la calculator, lucru care ar oferi suport si pozitiei corecte a spatelui nostru.
Nu este indicat sa lasam podul palmelor sa atinga biroul. Incerca sa te folosesti de antebrate pentru a te misca, astfel evita suprasolicitarea articulatiilor degetelor si nu risti sa ai dureri la nivelul acestora.
Pozitia picioarelor la calculator
Se recomanda ca picioarele sa fie drepte, talpa sa atinga in intregime solul, iar pozitia genunchilor sa formeze un unghi de 90 de grade. Daca scaunul nu ne permite sa tinem genunchii in pozitia corecta, putem sa ne folosim de un suport pe care sa il asezam sub talpile picioarelor.
Chiar daca vei tine cont de sfaturile noastre, nu uita sa iei si o pauza de 10 minute la o ora.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pepagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: