Inainte de aparitia vopselelor artificiale pentru obtinerea oualor rosii de Pasti, femeile foloseaua vopsea naturala. Cum unele studii au aratat ca exista o legatura intre hiperactivitatea la copii si vopseaua de oua artificiala, tot mai multe mame cauta varianta naturala pentru vopsirea acestora. Iata, deci, cum sa vopsesti ouale natural pentru sarbatorile pascale de anul acesta.
Cum se obtin culori frumoase naturale:
Pentru culoare rosu-caramiziu se foloseste pudra de paprika. Ideea este sa fie proaspata si sa se lasa la fiert cam jumatate de ceas. Se pun 3 linguri sau mai mult la 1 litru de apoi se tin ouale pana prind culoarea care se doreste.
Sucul de sfecla da culoarea roz, dar rozul acela placut. Se obtin si oua rosii cu suc de sfecla daca sunt lasate mai mult timp. Puteti sa fierbeti ouale direct in sucul de sfecla sau si mai bine sa lasati ouale in suc de sfecla proaspat peste noapte gata fierte. Acesta nu va penetra si interiorul oualor.
Coaja de ceapa galbena face ouale galbene, iar coaja de ceapa rosie, oua rosii. Se pun cojile de 6-8 cepe cu 4 cani de apa, la fiert pentru 30 de minute. Ies culori de la galben la portocaliu deschis, in functie de cat sunt lasate in vopsea, respectiv rosu deschis sau inchis.
Fiertura de spanac sau de urzica face ouale verzi. Se fierb bine plantele, apoi se lasa ouale pana se obtine nuanta de verde dorita. Se foloseste si iarba.
Sucul de varza rosie poate da culori de la purpuriu la albastru. Pentru albastru trebuie sa se lase ouale peste noapte in suc.
Pentru obtinerea violetului, se lasa ouale in vin rosu de calitate. Pentru obtinerea unei culori mai inchise, se lasa ouale peste noapte in cafea sau ceai negru, vor prinde culoarea maro inchis sau deschis.
Movul sau culoare lavandei se obtine cu ajutorul afinelor sau sucului de grapefruit. Afinele congelate se fierb 30 de minute, apoi se tin ouale, iar pentru a obtine culoare lavandei se tin ouale in suc de grapefruit cat mai mult timp.
Cine este talentat la desen, poate folosi vopsea naturala pentru a da viata oualor superbe pentru sarbatoare.
Sfaturi pentru obtinerea oualor lucioase si frumoase:
- alegeti oua cu suprafata neteda, fara valuri sau locuri poroase;
- inainte de vopsire, spalati ouale cu apa si un strop de detergent, apoi clatiti-le bine si lasati-le la scurs;
- inainte de a le pune la fiert, pentru a prinde mai bine culoarea, se sterg cu suc de lamaie sau cu apa si otet;
- pentru ca ouale sa nu se sparga puneti-le la fiert in apa rece cu sare;
- ca sa fie lucioase, se lasa la scurs in cartonul de ou, apoi se ung cu un pic de slanina sau ulei.
Cateva idei de pregatire a cosurilor estetice de Pasti:
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: