0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum să ameliorezi durerea de dentitie la bebelusi?


Aparitia primilor dintisori ai bebelusului tau sunt un motiv de bucurie pentru tine ca parinte, dar din pacate vine insotita cu momente de neliniste si stres, din cauza durerilor pe care le poate suferi micutul tau in cazul eruptiei dentare.

Este bine, in aceasta perioada, sa acorzi atentie deosebita si igienei personale si a copilului, deoarece cel mic are tendinta sa introduca in gura tot ce gaseste la indemana, pentru a-ai calma iritatia produsa la nivelul gingiilor. Odata cu acestea, cel mic poate ingera o cantitate de microbi patogeni, existenti pe obiectele introduse in gurita, iar infectiile oro-faringiene pot aparea mai usor, acestea stimuland si aparitia puseelor febrile din aceasta perioada.

Desi acest proces este firesc in dezvoltarea bebelusilor, fiind caracteristic perioadei de inflamatie a giingiilor, este unul diferit de la caz la caz. De aceea, este important să fii informata, sa cunosti primele simptome si semne prin care va trece micutul tau in cazul inflamatiei gingivale, si care sunt modalitatile sigure de a-i usura procesul prin care trece.

Semne si simptome in eruptia dentara:

  • Salivatie abundenta
  • Gingii inflamate
  • Durere
  • Refuzul de a manca
  • Stare de neliniste si somn agitat
  • Nevoia de a mesteca obiecte tari sau jucarii de dentitie
  • Pusee febrile

Durerea este cel mai intalnit simptom atunci cand apare eruptia dentara, iar din acest motiv bebelusul tau poate simti o stare de disconfort, sa devina agitat, nelinistit. Iti oferim o serie de sfaturi eficiente, pentru a-i calma durerea bebelusului tau si pentru a fi cu el, in acele momente.

  • Fii calma, incearca sa te odihnesti, sa te alimentezi bine si pe cat este posibil sa petreci cat mai mult timp cu micutul tau. Tine-l in brate, leagana-l usor, asigura-l ca tu esti acolo cu el si in felul acesta este in siguranta.
  • Poti sa dai drumul la muzica linstitoare, sa pui putina apa in cada, sa ii dai jucariile favorite si sa il lasi sa se joace in voie, cu tine langa el.
  • Sa folosesti jucarii pentru dentitie

Antreneza-l pe bebelusul tau intr-o activitate de joaca folosind o jucarie gingivala speciala pentru ameliorarea durerii provocate de eruptia dentara, prevazute cu un design atractiv, cu diferite forme, culori si personaje animate zambarete, cel mic isi poate masa singur giingiile, sa apuce inelul gingival de dentitie cu manutele si sa il roada in voie, astfel calmandu-i durerea.

Asigura-te ca jucaria pentru dentitie este curata, o poti lasa la frigider 30 de minute, cu cat este mai rece, cu atat efectul va fi mai de durata.

  • Masaj gingival

Pentru a ameliora intensitatea durerii provocate de eruptia dentara, poti masa cu degetul curat, intr-un mod uşor, de la un capat la altul, gingiile micutului tau.

  • Prosop rece

Un alt sfat util: Inmoaie o bucata de material textil, din bumbac, sau un prosop mai mic, in apa sau ceai de musetel, stoarce-l bine si lasa-l la frigider cateva minute. Cand se raceste, da-i bebelusului tau sa il mestece in voie, pana cand ii calmeaza durerea.

Ramai langa cel mic pe durata procesului, nu il lasa nesupravegheat.

  • Gelurile gingivale

Cand starea de agitatie si disconfort a bebelusului este prea mare si plange in permanenta, gingiile sunt inflamate si rosii, poti folosi gelurile gingivale. De regula, acestea contin anestezic (amorteste zona dureroasa), antiinflamator (reduce inflamatia) si antipiretic (scade febra).

De asemenea, poti opta si pentru variantele de gel care contin ingrediente naturale, pe care le gasesti in magazinele naturiste. Consulta mereu pediatrul, in cazul administrarii gelurilor gingivale.

-Foloseste o lingura de metal rece

Pentru dentitie, ajuta foarte bine metalul rece. Pune o lingura sau o lingurita de metal in frigider, las-o la racit 5-10 minute. Dupa ce lingura este rece, poti aplica partea rotunda pe gingiile copilasului tau si poti face miscari usoare din loc în loc. Nu pune lingura in congelator, risti sa fie prea rece si sa se lipeasca de pielea bebelusului.

-Alaptarea

Unul dintre cele mai naturale si de efect remedii pentru a alina durerea prin care trece micutul tau in perioada eruptiei dentare este alaptarea. Pune bebelusul la san mai des, lasa-l sa suga cat are nevoie. Suptul calmeaza durerea de la nivelul gingiilor, datorita miscarilor repetitive si a fortei care apasa pe suprafata gingiei. Dar mai mult decat atat, micutul tau in contact cu pielea ta se va simti protejat si in siguranta.

Conform neurocercetatorilor, in momentul alaptarii creierul secreta o cantitate mare de endorfine, numite si hormonul fericirii. Endorfinele sunt substante chimice care au rolul de a combate durerea şi de a stimula starea de bine. Pe scurt, actioneaza ca un medicament natural produs de catre organism.

-Remedii homeopate

Cel mai cunoscut dintre medicamentele homeopate pentru eruptia dentara este Chamomilla CH9. Camilla. Granulele homeopate amelioreaza temporar simptomele provocate de dentitie, inclusiv iritabilitatea, precum si tulburari intestinale care pot aparea in cazul eruptilor dentare.

Desi medicamentele homeopate nu contin benzocaina, alcool, arome, coloranti, lactoza, zahar sau indulcitori artificiali, contin doar ingrediente naturale, nu prezinta interactiune cu alte medicamente, nu sunt contraindicate cu afectiuni preexistente, te sfatuim sa consulti si pediatrul, inainte de administrare. El va sti sa stabileasca doza necesara pentru bebelusul tau.

-Coliere terapeutice din chihlimbar 

Unul din remediile naturale pe care le poti folosi sunt colierele din chihlimbar pentru ameliorarea durerilor gingivale. Chihlimbarul actioneaza ca un analgezic natural cand acesta intra în contact cu pielea eliberand uleiuri vindecatoare, printre care si acidul succinic. Purtat la gatul bebelusului, chihlimbarul elibereaza acidul succinic care intra prin piele in circuitul sanguin la fel ca orice produs cosmetic pus pe pielea bebelusului si are efect analgezic si calmant in cazul inflamatiilor gingivale.

Atentie: Colierele de chihlimbar sunt utilizate pentru pielea bebelusului, pentru a fi purtate, nu mestecate. Pentru siguranta bebelusului tau, nu lasa copilul sa adoarma avand colierul la gat. Pentru utilizarea in permamenta si pentru efecte de durata, poti prinde colierul in jurul gleznei.

Daca nici unul dintre remediile de mai sus nu dau rezultate, se poate administra paracetamol (Panadol), dar nu inainte sa te consulti cu medicul pediatru.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole