Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara, asa cum mai este cunoscuta, e provocata de ingerarea unor alimente care pot fi alterate sau contaminate cu bacterii virusuri sau paraziti.
In general copiii sunt cei mai vulnerabili in fata toxiinfectiilor alimentare ei avand un risc de contaminare mai crescut pe timpul verii, conform unor studii de specialitate. Intoxicatia poate sa apara si atunci cand conditiile de igiena nu sunt corespunzatoare iar sistemul imunitar al copiilor nu e suficient de rezistent dar nici dezvoltat precum al unui om matur, motiv pentru care sunt predispusi la intoxicatie.
Principalele simptome ale toxiinfectie alimentare la copii
Atunci cand debuteaza toxiinfectie alimentara nu este atat de usor de depistat pentru ca simptomele pot fi usor confundate cu alte afectiuni. Mai mult aceasta tulburare digestiva poate sa se manifesta diferit si in functie de bacteria sau virusul cu care a fost contaminat un produs alimentar consumat.
Exista insa unele simptome la care trebuie sa fiti atenti pentru a va adresa unei unitati medicale care sa stabileasca ulterior cu precizie diagnosticul. De exemplu crampele abdominale sunt printre primele semne ce apare in cazurile de toxiinfectie alimentara.
Dupa aparitia crampelor in cazul toxiinfectiile alimentare apar numeroase alte simptome, cum ar fi varsaturile diareea dar si febra. Pe langa ele, copilul care are toxiinfectie alimentara poate sa mai resimta dureri de cap dar si dureri musculare. Deshidratarea severa e o consecinta toxiinfectii alimentare.
Cum putem proteja copiii de toxiinfectie alimentara
Alimentatia copilului trebuie sa fie o grija deosebita in special in sezonul cald si trebuie oferit suport suplimentar functiilor sistemului digestiv. Specialistii si studiile in domeniu au atras atentia asupra unor serii de beneficii pe care le pot avea bacteriile benefice in special pentru sanatatea sistemului digestiv al copiilor.acestea pot actiona cu succes in cele mai multe afectiuni digestive cu care se confrunta cei mici.
Este cunoscut faptul ca bacteriile benefice pot actiona atat la nivelul cavitatii bucale dar si la nivel de tub digestiv si cai respiratorii si chiar si la nivelul sistemului urogenital. Bacteriile benefice faciliteaza digestia si ajuta la refacerea florei intestinale contribuind la reducerea iritatiilor tractului digestiv dar si suport in caz de balonare si diaree.
Un aspect foarte important mentionat de specialisti este faptul ca simptomele in cazul unei toxiinfectii alimentare pot aparea de regula incepand de la 4 si pana la 36 de ore de la consumul alimentelor contaminate.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: