-1.4 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Cum previi si tratezi iritatia de scutec la bebelusi

Iritatia de scutec la bebelusi este o inflamatie a pielii din regiunea feselor, genitala sau inghinala. Aceasta este o afectiune foarte des intalnita, aproape fiecare bebelus va face, la un moment dat, o forma de iritatie de scutec, mai ales la varsta de 9 si 12 luni.

Specialistii nu recomanda scutecele parfumate deoarece substantele chimice, cum sunt unele esente parfumate cu alcool, igiena necorespunzatoare si frecarea scutelecelor de piele pot fi cauzele inrosirii pielii si nici folosirea pudrelor sau a talcului pentru ca macereaza pielea.

Iritatia de scutec duce si la ingrijorarea parintilor si il poate deranja pe sugar, dar de regula dispare in cateva zile cu tratament simplu, la domiciliu.

Iata de ce apare iritatia de scutec la bebelusi:

  • aciditatea crescuta a urinii dar mai ales a scaunelor, asociata cu contactul prelungit al scutecului cu tegumentul respectiv;
  • folosirea in exces a servetelelor umede;
  • transpiratie in exces;
  • infectii bacteriene: urinare/digestive(enterocolita bacteriana);
  • infectii virale: enterocolita virala;
  • infectii micotice: disbioza intestinala(in urma diverselor tratamente antibiotice), prezenta candidei sau a altor ciuperci in scaun sau la nivelul tractului genital (mai ales la fetite, vulvovaginite de diferite cauze);
  • boli preexistente: dermatita atopica, dermatita seboreica, psoriazis;
  • dupa inceperea diversificarii (dupa consumul de citrice, rosii, vinete, etc; de asemenea, la cei alaptati, unele alimente consumate de mamica pot fi raspunzatoare);

Cum previi si tratezi iritatia la bebelusi

  • Schimba cat mai des scutecele (indicat dupa fiecare scaun);
  • Asaza scutecul pentru a permite intrarea aerului in spatiul umed;
  • Lasa bebelusul sa stea si in funduletul gol timp de 15 minute;
  • Daca bebelusul se irita foarte des, schimba marca de scutece folosite;
  • Pentru curatare, foloseste un prosopel umed;
  • Dupa curatarea pielii (inclusiv in cutele de piele), sterge foarte bine, prin tamponare;
  • Aplica apoi o crema de protectie a pielii care sa aiba la baza oxid de zinc, musetel, galbenele si sunatoare.

Oxidul de Zinc este un mineral recunoscut oficial ca un excelent filtru UVA si UVB, ce actioneaza ca o bariera fizica de protectie pentru piele. Este indeosebi intrebuintat pentru pielea iritata, inflamata si/sau foarte sensibila, cum este cea a bebelusilor. Are efect antiseptic, purifiant, stimulant al vindecarii cutanate, cu proprietati antibacteriene si antifungice.

Musetelul are proprietati calmante, cicatrizante, antiseptice, stimuleaza regenerarea tesuturilor datorita si bisabolului. Extractul de musetel normalizeaza metabolismul pielii, activeaza epitelizarea si aparitia tesutului de granulatie dupa arsuri.

Galbenelele contin carotenoide, flavonoizi, mucilagii, substante amare si proteice, acid malic, vitamina C. Au actiune emenagoga, cicatrizanta, antiinflamatoare si multe alte proprietati.
Extern are bune rezultate in tratamentul plagilor, intepaturilor de insecte, tratamentul degeraturilor, arsurilor, eczemelor si pentru tratarea pielii uscate si crapate.
Galbenelele ajuta foarte rapid in flebite, ulcere varicoase care nu se vindeca, fistule, degeraturi si arsuri, se foloseste la leziunile ulceroase ale sanului, chiar daca sunt maligne (cancer mamar). Este de ajutor si atunci cand piciorul este napadit de ciuperci. Crustele din nas se pot vindeca mai usor daca se ung cu aceasta crema.

Florile si frunzele de Sunatoare au proprietati cicatrizante, vasodilatatoare, antiinflamatoare. Candva, aceasta planta se numea iarba zanelor, ca urmare a eficacitatii sale.
Extractul uleios la rece din sunatoare este foarte bun de asemenea si pentru arsuri, hematoame, inflamatiile ganglionilor si a tenului aspru.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Vezi si:

Servetele umede pentru bebelusi cu levantica si musetel 100% naturale

Sursa foto: momtastic.com

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole