Tot mai multa lume cauta sa se mute din apartamente la casa, un lucru foarte curajos, dar care poate da batai multe de cap atunci cand se doreste participarea la constructia casei. Una din problemele des intalnite este izolatia corecta si eficienta a casei. Iata cateva sfaturi despre metodele de izolare a casei.
Izolatia casei este foarte importanta, deoarece de aceasta depinde factura la incalzire pe timpul iernii. De aceea, izolarea casei merita o atentie deosebita, pentru alegerea metodei eficiente. Printre materialele care se folosesc la izolatie se numara: polistirenul extrudat, polistirenul expandat, spuma poliuretanica, vata bazaltica si cea de sticla, precum si solutiile noi, ecologice, ca lana, canepa, celuloza si hartia tocata.
Unul dintre cele mai des intalnite materiale pentru izolarea cladirilor in zilele noastre este polistirenul. Acesta se foloseste cu succes atat pe peretele exterior al casei, cat si pentru termoizolarea aceperisurilor cu sarpanta din lemn, a plafoanelor suspendate sub acoperisuri, a teraselor necirculabile. Grosimea placilor de polistiren este intre 1 si 20 de cm, iar aceasta se calculeaza in functie de necesitate. Pentru fatade, de exemplu, se recomanda folosirea grosimii de 10 cm. Cel mai bine este sa nu se faca economie in ceea ce priveste grosimea termoizolantului, mai ales ca polistirenului i se atribuie in ultimii ani si functia de cofraj.
Bine de stiut, polistirenul extrudat este superior celui expandat, mai ales pentru ca are rezistenta mai crescuta la socuri mecanice (de ex. grindina, lovituri, accidente), dar si permeabilitatea la apa mult scazuta. In plus, calitatile termoizolante ale polistirenului au fost sporite prin grafitare. Polistirenul extrudat pentru fonoizolatii se foloseste cu incredere pentru interior. Acesta este usor de instalat, de calitate superioara si asigura reducerea zgomotului de impact, a transferului termic, dar si transferul de vapori pentru prelungirea duratei de viata a parchetului de orice fel.
Avantajele termoizolarii si fonoizolarii cu polistiren:
- Se izoleaza cladirea foarte bine, fara a o incarca semnificativ;
- Nu absoarbe apa, iar asta il face ideal si pentru a fi folosit in zone cu umiditate ridicata;
- Poate fi ignifugat;
- Nu se dilata si nu se contracta;
- Nu putrezeste;
- Nu este atacat de daunatori sau ciuperci;
- Usor de prelucrat, de pus;
- Are costuri mici de manopera.
Trebuie, totusi, sa se tina cont de faptul ca, nefiind ignifugat, este sensibil la foc si nici nu lasa peretii sa respire. Pe acest site puteti gasi materiale pentru izolarea termica si fonica pentru casa voastra.
Un alt material eficient pentru izolare, dar cu un cost mai mare, este spuma poliuretanica. Aceasta se obtine prin reactia chimica a doi componenti lichizi, poliolul si isociantul, ce permit producerea pe loc a materialului izolant final, prin pulverizare sub jet de aer comprimat pe suprafata de lucru.
Avantajele spumei poliuretanice:
- Se muleaza perfect pe structura si nu permite aerului sa intre;
- Protejeaza structura si o ridigizeaza – in cazul cladirilor din lemn, sporul de duritate este de 200%;
- Stopeaza eventualele scurgeri ale acoperisului;
- Reduce transmiterea vibratiilor;
- Nu incarca structura de rezistenta.
Izolarea naturala a casei:
Din cauza tot mai numeroaselor cazuri de alergii si stari neplacute date de materialele din structura peretilor din casele de locuit, au aparut, din fericire, materiale de constructie ecologice si fara nici un risc asupra sanatatii.
Un produs natural ce poate fi folosit la izolarea termica si fonica este vata bazaltica, obtinuta dintr-o roca vulcanica inchisa la culoare, bazalt. Aceasta vata izoleaza la temperaturi cuprinse intre 50 grade Celsius si 700-1000 grade Celsius.
Avantajele vatei bazaltice:
- Fiind un produs natural, lasa cladirea sa respire;
- Este permeabila la vapori, deci nu incurajeaza formarea condensului si mucegaiului;
- Nu este combustibila.
Ca dezavantaje, totusi, ar fi faptul ca nu are o rezistenta foarte mare la compresiune, absoarbe apa (deci nu se recomanda sa fie folosita la fundatii si socluri). Mai mult, nu permite incarcarea mecanica.
Canepa este un produs natural pentru izolarea peretilor, acoperisului, dar si a pardoselii. Izolarea cu canepa este la fel de eficienta atat pentru constructiile vechi, cat si pentru cele noi. Firele de canepa nu contin albumina, deci nu necesita tratament special impotriva gandacilor sau moliilor.
Avantajele canepei pentru izolare:
- Este un material exceptional de constructie prin faptul ca este prelucrat curat si aproape fara praf, ceea ce face sa fie un material compatibil pentru piele, nu da iritatii;
- Se garanteaza o izolatie excelenta impotriva inghetului din timpul iernii, dar protejeaza adecvat si pe timpul verii;
- Are o capacitate foarte buna de difuzie, astfel se realizeaza reglarea automata a umiditatii, creand conditii foarte placute si sanatoase in interiorul incaperii;
- Saltelele izolante sunt foarte usor se manevrat, ceea ce inseamna mai mult timp ramas la dispozitie, deoarece nu necesita taiere ulterioara;
Vata de sticla este un alt material ecologic, care se produce consumand foarte putina energie si foarte putine materiale. Dintr-un metru cub de materie prima se pot obtine 150 de mc de vata de sticla.
Avantajele vatei de sticla:
- Compozitia acesteia este in proportie de 80-95% sticla, la care se adauga nisip de cuart, produsul final fiind sub forma de role sau placi semirigide, fiind extrem de usor de aplicat pe suprafata ce trebuie termoizolata;
- Izoleaza foarte bine, deoarece este un material poros, alcatuit din substante care inhiba transferul termic;
- Fibrele de diametru foarte mic determina o retea de pori microscopici ce au ca rol imobilizarea aerului si transformarea lui intr-o adevarata patura termica;
- Izoleaza perfect termic si fonic, fiind alcatuita din materiale necombustibile;
- Nu ia foc, nu absoarbe apa, iar daca se uda accidental isi recapata toate caracteristicile dupa ce se usuca;
- Taierea se face usor cu ajutorul unui cutit;
- Este material de mare stabilitate dimensionala, ceea ce il face foarte bun pentru constructii;
- Material cu adevarat ignifug, caci nu ia foc, nu-l alimenteaza si nici nu-l propaga.
Ca puncte slabe, vata de sticla are o rezistenta mica la compresiune, iar in urma unui soc mecanic poate pierde din planeitate. Chiar daca materialele ecologice pot fi mai scumpe, acestea asigura izolarea termica si fonica intr-un mod mult mai sanatos.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: