5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum faci compost din resturi alimentare – Toti pasii care trebuie urmati

Fie ca vorbim despre coji de cartof sau de oua, majoritatea deseurilor provenite din alimente pot fi transformate in compost de cea mai buna calitate. E imposibil sa nu avem resturi alimentare pe care sa le putem folosi in mod inteligent. Noi iti vom arata cum faci compost din resturi alimentare.

Nu e poate cel mai simplu proces pe care l-ai putea efectua, insa exista o multime de beneficii ale compostului de care te poti bucura. Compostul transformat in humus ajuta la revigorarea solurilor sarace si la cresterea plantelor.

Nu va mai spunem ca e si benefic pentru mediul inconjurator, nu necesita bani si reduce cantitatea de gunoi pe care o trimiti la groapa de gunoi. Compostul ajuta la reciclarea resturilor vegetale din bucatarie, cresterea microorganismelor si aerarea solului. Este practic varianta ecologica a folosirii fertilizantilor de sinteza. Vezi si: Afacerea cu frunze uscate. Cum reuseste o firma din Oradea sa faca profit de zeci de mii de lei din resturile vegetale

Cum faci compost din resturi alimentare – Procesul chimic din spatele realizarii compostului

In timpul acestui proces de realizare a compostului, ceea ce se intampla este faptul ca microorganismele consuma oxigen si materie organica. Se elibereaza caldura si dioxid de carbon si se evapora apa. O gramada din compost are 50% apa si dioxid de carbon.

Pentru a obtine humus o sa ai nevoie de o gestionare cat mai corecta a nivelului de oxigen, azot, carbon, umiditatii si temperaturii. In acest proces de descompunere cel mai important rol il au carbonul si azotul.

Pentru a descompune eficient, raportul de carbon/azot trebuie sa fie de 25/1, 30/1.

Cum faci compost din resturile alimentare – Procesul pas cu pas

In primul rand, trebuie sa amenajezi o gramada de compost care sa aiba aproximativ un metru cub. Dimensiunile mai mari sau mai mici duc la incetinirea procesului. Compostul se pune intr-un loc umbros.

Gramada de compost se pune direct pe sol.

Cel mai greu de obtinut in procesul de a realiza compost este raportul dintre carbon si azot despre care v-am vorbit si anterior. O regula simpla pentru a pastra acest raport este ca atunci cand adaugati 2 parti materie verde, sa plicati si 1 parte materie bruna.

Cum faci compost din resturile alimentare – tipuri de resturi ce pot fi puse la compost

Pentru a realiza compost din resturi alimentare, poti sa folosesti ca materie resturile vegetale din bucatarie, dar si carton si hartie, fan si paie, frunze, zat de la cafea, coji de ou, pene, buruieni fara seminte, iarba tunsa dar si par.

E important de stiut ca nu se pune in gramada de compost cenusa, citrice, carne, branzeturi, ulei, oase, plante bolnave, fecale de pisica sau caine, lemn tratat, plante sau gazon tratate cu pesticide sau materiale care nu se biodegradeaza precum metalele, sticla sau plasticele.

Cum faci compost din resturile alimentare

Iata care sunt pasii pentru a realiza compost din resturi alimentare.

In primul rand aveti nevoie de un container stationar de un metru cub sau mai mare, in functie de cantitatea de resturi vegetale de care dispuneti. Se aseaza un strat de 10-15 cm de ramuri subtiri sau paie pentru drenaj si aerare, apoi se adauga materie de compostat in straturi de cate 5-10cm.

Mai intai un strat de materie bogata in azot, urmata de un strat de materie bogata in carbon. Se repeta procesul pana se ajunge la inaltimea de 1m. Dupa adaugarea fiecarui strat se uda pentru a avea umiditatea potrivita.

Puteti adauga si balegar peste un strat mai gros de materie bogata in carbon si acoperiti cu un alt strat de materie bogata in carbon. Balegarul contine foarte mult azot si ajuta la grabirea procesului de compostare.

Gramada de compost se acopera cu prelata sau folie de plastic, iar in momentul intoarcerii gramezii puteti adauga mai multe materiale.

O gramada construita primavara poate fi folosita dupa jumatate de an, iar daca a fost contruita toamna, procesul de compostare poate dura chiar si 8-9luni.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole