Boala celiaca a devenit una dintre cele mai intalnite boli autoimune ale acestui secol. Chiar si copiii pot fi afectati de aceasta boala, iar ultimele studii arata ca 1 din 100 de oameni dezvolta intoleranta la gluten.
Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten) – cum se manifesta
Enteropatia indusa de gluten este o boala autoimuna incurabila a tractului gastro-intestinal, care afecteaza intestinul subtire al indivizilor susceptibili genetic. Glutenul (proteina din grau) si gliadinele, fractiunea de gluten solubila in alcool, sunt inductorii bolii, impreuna cu molecule inrudite structural care se gasesc in orz, secara si in cantitati mici in ovaz.
Pentru depistarea acestei boli autoimune este nevoie de teste genetice si teste pentru intoleranta la gluten.
Boala cealiaca poate aparea pe intreg parcursul vietii, manifestarea clinica a acestei boli modificandu-se continuu. Astfel, aporximativ 20% din cazuri sunt diagnosticate la persoane de peste 60 de ani. Mai mult, se invoca tot mai des o asociere intre boala celiaca si alte boli autoimune, dintre care cele mai multe implica hipercoagulablitate.
In plus, tabloul clinic gastrointestinal dispare treptat, iar boala celiaca incepe sa aiba tot mai des manifestari extraintestinale. Se semnaleaza constant tulburari hepatice, scheletice, neurologice, cutanate, oncologice, ginecologice, infertilitate, dentare, psihiatrice si de comportament, toate asociate cu aceasta boala autoimuna.
Alte simptome: diaree (1-2 saptamani continuu), balonare, modificari ale apetitului, varsaturi, dureri de oase, insomnie, dermatite, nervozitate, agresivitate, scadere in greutate din cauza malabsorbitie.
Chiar daca mai multi agenti patogeni sunt asociati cu boala celiaca, o asociere cauza-efect nu s-a descoperit pentru niciunul dintre ei. Totusi, exista tot mai multe dovezi privind un posibil rol al vaccinului rotavirus in patogeneza acestei boli.
Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten) – inlocuirea fainii cu gluten cu faina fara gluten
Boala celiaca nu are inca un tratament, chiar daca se studiaza mult, fiind o boala comuna a omenirii. Ce puteti face este sa eliminati glutenul din alimentatia de zi cu zi. Acest lucru se face simplu: se renunta la faina care contine gluten si la absolut toate alimentele si produsele cu gluten, se vor inlocui cu produse si fainoase fara gluten. Pe piata, exista deja foarte multe produse pentru persoanele care sufera de aceasta boala.
Pentru prepararea produselor fara gluten in casa exista mai multe tipuri de faina, precum faina de cocos, de hrisca, de orez simplu si orez brun, de in, de migdale, de alune, de mei, de quinoa, de naut, de malai, de fasole neagra. Toate preparatele din aceste tipuri de faina pot fi consumate cu incredere in aceasta boala.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Utilizarea sa ca cultura de cereale este cea mai importanta in America Centrala si de Sud si in Asia. Semintele sunt folosite ca porumb: prajit sau macinat. In Mexic, produsul este cunoscut sub numele de pasta „zoale” si prajitura si dulciuri „alegría”. Vezi si: Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten) […]
[…] Vezi si: Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten) […]
I like this post, enjoyed this one regards for posting. „I never let schooling interfere with my education.” by Mark Twain.