3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum cureti casa cu ajutorul otetului. Curatare versus dezinfectare

Otetul este un ingredient culinar extraordinar si oamenii il folosesc adesea si pentru a curata locuinta. De exemplu, il poti utiliza pentru a curata ferestrele si alte suprafete, precum si tevile, bucataria, electrocasnicele si dusurile, printre altele. Totusi, acidul acetic din compozitia otetului nu este recomandat pentru orice suprafata, deoarece poate deteriora lemnul ceruit, granitul, marmura, fonta si aluminiul.

Otetul alb este un produs de curatare foarte bun, indicat mai ales celor sensibili la substante chimice, deoarece este in intregime natural. In plus, este rentabil la pret in comparatie cu alte produse de curatare.

Otetul – Curatarea versus dezinfectarea locuintei

Inainte de a compara produsele de curatare de uz casnic, este important sa intelegi diferenta dintre curatare si dezinfectare si cum functioneaza fiecare proces pentru a impiedica raspandirea germenilor.

Trebuie sa stii ca otetul, ca produs de curatare, este destul de eficient atunci cand vine vorba de eliminarea mirosurilor neplacute si indepartarea murdariei si a petelor. Totusi, chiar daca este un produs de curatare eficient, nu are un efect foarte puternic ca dezinfectant, deoarece dezinfectantii reusesc sa ucida germenii, virusii si bacteriile de pe suprafete sau sa ii impiedice sa se reproduca.

Asadar, chiar daca otetul este un produs excelent pentru curatarea si indepartarea fizica a murdariei, nu este eficient si in distrugerea germenilor daunatori de uz casnic. De exemplu, intr-un experiment care a testat puterea otetului si a altor produse de casa impotriva bolilor obisnuite transmise prin alimente, cercetatorii au descoperit ca otetul este ineficient in distrugerea E. coli, Salmonella si Listeria, trei agenti patogeni care va pot imbolnavi familia.

Vezi si: Cum scapam de mirosurile neplacute din locuinta

Prin urmare, otetul este un excelent produs natural de curatare, nu un dezinfectant excelent.  

Iata cateva metode de a folosi otetul ca produs de curatare:

-Curata tevile, scurgerile. Otetul ajuta la desfundarea scurgerilor, dar si la eliminarea mucegaiului. Tot ce trebuie sa faci este sa torni 3 cani de apa clocotita in teava infundata si sa adaugi o ceasca de bicarbonat de sodiu. Apoi, adauga o ceasca de otet amestecat cu putina apa. Lasa sa actioneze timp de 10 minute, apoi toarna din nou 2 cani de apa clocotita.

-Curata bine cuptorul cu microunde. Nu ai nevoie de un degresant puternic pentru igienizare, tot ce trebuie sa faci este sa prepari o solutie din: 250 ml otet cu 750 ml apa. Pune-o in cuptor pentru cateva secunde sau pana cand incepe sa elibereze abur, apoi sterge murdaria ramasa cu o carpa umeda.

-Otetul alb ajuta la curatarea si dezinfectarea rufelor. O cana de otet adaugata la ciclul de clatire al rufelor este o modalitate excelenta de a ucide bacteriile si de a elimina mirosul neplacut al hainelor.

-Curata foarte bine geamurile si oglinzile. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi intr-o sticla cu pulverizator un amestec de parti egale de otet alb si apa. Apoi, pulverizeaza direct pe ferestre/oglinzi si sterge cu un ziar vechi sau o carpa speciala din microfibra.

-Curatati cosul de gunoi. Cosurile de gunoi pot mirosi si pot adaposti numeroase bacterii, asa ca este important sa le pastram curate. De fiecare data cand schimbi sacul, toarna in el o ceasca cu otet si lasa sa actioneze 15 minute, apoi clateste cu apa curata. La fel se procedeaza si cu litiera pisicii, daca ai.

-Dezinfecteaza vasul de toaleta. Toaleta este un alt loc din casa unde bacteriile periculoase pot persista, asa ca otetul poate fi util si aici. Tot ce trebuie sa faci este sa torni 1 cana de otet direct in vasul de toaleta si sa lasi sa actioneze peste noapte. In urmatoarea zi, clateste vasul. Totodata, poti pulveriza otet drept pe capacul de toaleta si in exteriorul sau. Lasa sa actioneze 30 de minute, apoi sterge suprafata cu o carpa.

-Previne mucegaiul. Mucegaiul se pot forma cu usurinta in baie si in alte zone cu umezeala. Pentru a preveni aparitia acestuia pe peretii dusului, chiuvetei si cazii, sterge cu o racleta dupa fiecare utilizare si apoi pulverizeaza peretii cu otet simplu.

-Te scapa de calcar. Acidul din otet este excelent pentru dizolvarea depunerilor de calcar. In cazul capului de dus, poti umple o punga de plastic cu otet si apoi sa o infasori in jurul capului de dus, legand-o cu un elastic sau pune capul de dus intr-un vas in care ai turnat otet. Lasa sa actioneze peste noapte. 

Vezi si: Sfaturile bunicii. Cum sa cureti casa cu produse la indemana

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole