7.5 C
București
sâmbătă, martie 23, 2024

Cum alegi apa de baut

Medicii recomanda intotdeauna sa bem zilnic cate 8 pahare cu apa – unul la trezire, unul inainte de culcare si restul pe parcursul intregii zile!” Dar stim oare cum sa ne alegem apa de baut? Noi iti vom explica in acest articol care sunt tipurile de apa pentru consum zilnic si care trebuie baute cu precautie.

Putina lume mai bea apa direct de la robinet. Cei care inca o fac trebuie sa stie ca, inainte de a fi distribuita, apa de la robinet (care provine din panzele freatice sau din apele raurilor ori ale lacurilor) este „tratata”. Adica este decantata, filtrata si in plus, este imbogatita cu clor si cu ozon, in scopul inlaturarii contaminantilor. Insa aportul zilnic de clor poate fi daunator pentru sanatate, atrag atentia specialistii. Din pacate, nici prin fierberea apei de la robinet nu-i putem asigura puritatea, ea continand uneori si metalele grele, cum este plumbul, ce se acumuleaza din cauza instalatiilor vechi de distributie a apei. De aceea, cei care obisnuiesc sa bea apa de la robinet, dar si cei care o folosesc la prepararea mancarii, ar trebui sa instaleze filtre suplimentare.

Apa imbuteliata. Citeste cu atentie eticheta!

Apele imbuteliate trebuie, in primul rand, sa aiba trecuta pe eticheta sursa, izvorul de la care provine. In plus, trebuie mentionat clar nivelul de reziduu fix, adica de saruri minerale dizolvate, si mineralele preponderente. Astfel, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, face urmatoarea clasificare:

– Apa minerala slaba, reziduu fix sub 50 mg/l

– Apa oligominerala, reziduu fix 50-500 mg/l

– Apa minerala, reziduu fix 500-1.500 mg/l

– Apa puternic mineralizata, reziduu fix 1.500-8.000 mg/l

Dioxidul de carbon este bun sau rau?

Acest element este singurul care face diferenta intre o apa imbuteliata „cu bule” şi una plata, ambele fiind, de fapt, ape cu continut de minerale. „Apa plata poate avea gaz natural din depozitul de exploatare (endogen), fara a i se adauga insa dioxid de carbon endogen”, explica prof. dr. Mencinicopschi. Desi unele persoane cred despre apa plata ca ar fi mai sanatoasa decat cea acidulata, medicii sustin ca singurele categorii de persoane care ar putea avea de suferit consumand frecvent apa „cu bule” sunt cele cu probleme digestive. „Acidularea apei (adaugarea de dioxid de carbon) are in realitate efecte mult mai mici decat se crede. Studiile stiintifice nu au reusit sa arate un efect negativ clar al acidularii”, spune medicul nutritionist Adrian Copcea de la Centrul Medical „Asteco” din Cluj-Napoca (www.nutritionistcluj.ro). Specialistul precizeaza ca, totusi, „«bulele» au un efect iritativ, care face ca apa minerala carbogazoasa sa fie recomandata cu precautie persoanelor cu pirozis (arsuri stomacale care urca in partea superioara a tubului digestiv) si cele cu meteorism (balonari)”.

Mineralele, in functie de nevoi

Apele in care predomina calciul (calcice – nivel de Ca mai mare de 150 mg/l) sunt benefice pentru cresterea densitatii minerale osoase, pentru diminuarea resorbtiei osoase, pentru diminuarea markerilor osteoporozei post-menopauza si pentru scaderea riscului de maladii cardiovasculare”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Apele magneziene, adica cele cu un continut de magneziu (Mg) mai mare de 50 mg/l sunt indicate mai ales persoanelor cu un ritm de viata agitat si cu un nivel crescut de stres, care „mananca” magneziul din corp.

Apele sodice, cu un continut de sodiu (Na) mai mare de 200 mg/l trebuie baute cu precautie de persoanele cu hipertensiune arteriala.

Cata apa este necesara?

Varsta – Necesar apa/kg corp/zi

Prematuri – 150-200 ml

0-3 luni – 150 ml

3-6 luni – 125 ml

7-24 luni – 100 ml

2-6 ani – 90-100 ml

7-10 ani – 70-85 ml

11-18 ani – 40-50 ml

Adulti – 30-35 ml

Inmulteste cifrele din coloana din dreapta cu greutatea pe care o ai.

Care este buna pentru bebelusi?

„Apele destinate prepararii alimentelor pentru sugari, dupa testarea clinica, trebuie sa aiba un continut mai scazut de 10 mg/l de nitrati, 0,05 mg de nitriti, 140 mg/l sulfati, 100 mg/l calciu, 50 mg/l magneziu. In plus, trebuie sa lipseasca patogenii, in special Giardia si Cryptosporum sp.„, atrage atentia prof. dr. Mencinicopschi.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole