Cucuta de apa (Cicuta virosa – Familia Umbelliferae) este o planta erbacee, perena, ce poate atinge inltimea de 2 m, cu frunze mari si flori albe ce apar in iulie-august. Dupa cum ii spune si numele, planta este mare iubitoare de apa si de aceea o intalnim in preajma sau in interiorul apelor si a mlastinilor. Pentru ca se poate confunda cu alte plante (frunzele si ramurile tinere au miros de telina si patrunjel, iar rizomul poate fi confundat cu napul sau pastarnacul), trebuie sa ii acordam o atentie sporita, deoarece planta este extrem de pericloasa.
In urma studiile efectuate la nivel european, s-a constatat ca aceasta este planta cea mai toxica dintre toate umbeliferele.
Cucuta de apa are in compozitia sa cicutoxina (aflata mai ales in rizom), cicutina si ulei aromatic. Cicutoxina este un stimulent atat de puternic incat poate produce un adevarat cutremur in tot sistemul nervos, de la nivel central si pana la ultima celula nervoasa.
De la aceasta planta se recolteaza radacina si rizomii (in septembrie-octombrie), din care se fac diferite preparate homeopate, dar administrarea lor se va face doar sub indrumarea unui medic.
De exemplu, cunoscutul herbolog Jean Valnet recomanda ca aceasta planta otravitoare sa se foloseasca in homeopatie, in anumite sindroame vasculare cerebrale si epilepsie, iar in uz extern contra durerilor reumatismale, sub forma de cataplasme.
Unul dintre produsele homeopate este Cicuta Virosa 200C, sub forma de pastile, care este folosit pe post de remediu pentru sistemul nervos, pentru dureri de coccis, convulsii, sughit, amorteala, viermi intestinali si paralizie. Produsul nu are efecte secundare, dar trebuie respectata cu strictete doza recomandata pe prospect.
Pe vremuri, planta era folosita in uz extern sub forma de unguente si tincturi (din radacina si frunze) datorita rolului vindecator pentru eruptiile dureroase de la nivelul pielii, dar si in cazuri de reumatism si guta.
Vezi si: Grausorul. Beneficii inainte de inflorire, dar periculos dupa aceea
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: