16.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Grausorul. Beneficii inainte de inflorire, dar periculos dupa aceea

Grausorul (Ranunculus ficaria) sau untisorul, cum mai este cunoscut, este o planta ierboasa de mici dimensiuni, ce creste prin tufisuri, livezi, paduri, gradini, prefera zonele umbroase si umede. Planta este originara din Europa, vestul Asiei si nordul Africii.

Planta are flori galbene, stelate si stralucitoare, ce apar la inceputul primaverii, in martie-aprilie. Frunzele, de un verde inchis, au forma de inima, iar la baza lor inferioara se gasesc bulbi de forma bobului de grau, de unde deriva si denumirea populara de grausor.

Grausor – Proprietati si beneficii

In scop terapeutic, se utilizeaza radacinile si planta inainte de inflorire.

Primavara devreme, inainte de inflorire, in frunzele de grausor se acumuleaza cantitati impresionante de vitamina C. In plus, planta mai contine si vitaminele B si E, protide, amidon, zahar, dextrina, grasime, acid ficaric, ficarina, iar dupa inflorire, celuloza si saruri minerale.

Grausorul ajuta la reglarea circulatiei sanguine, vulnerar in tratamentele pielii.

Indicatii terapeutice:

  • afectiuni venoase diferite
  • afectiuni cardiace
  • afectiuni dermatologice
  • tromboflebite
  • varice
  • hemoroizi
  • faringite
  • amigdalite

Ceai de grausor – La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se infuzeaza pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi. Prin procesul de fierbere, dar si prin uscare, planta isi pierde din toxicitate, iar substanta toxica protoanemonina se transforma in anemonina, si poate avea proprietati antispasmodice si analgezice.

Alifie de grausor – La 100 ml ulei vegetal, se adauga 50 g de planta maruntita. Se fierbe pe baie de apa timp de jumatate de ora, apoi se strecoara. Daca se doreste, se mai poate adauga si ceara de albine, caz in care se va pune iar pe baia de apa pentru a se topi (se adauga in functie de cat de consistenta se doreste alifia). La final, se toarna compozitia obtinuta in recipiente mici si se pastreaza la rece.

Precautii si contraindicatii:

Atentie, odata cu inflorirea, frunzele devin toxice si nu se mai folosesc.

Toxicitatea se manifesta prin spasme ale musculaturii faciale si colici abdominali, iar in cazuri grave prin pareze si paralizii.

Vezi si: Cucuta, una dintre cele mai toxice plante din Romania. Doar cateva grame pot provoca moartea

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole