3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Crema si ceaiul de galbenele. Remedii – minune ale stramosilor nostri

Galbenelele sunt plante ornamentale de culoare galbena-portocalie, originare din sudul Europei, Asia de sud-vest si Insulele Canare. Totusi, florile de galbenele nu sunt doar plante frumoase de decor, acestea au si o multitudine de virtuti terapeutice. De exemplu, cele mai folosite preparate sunt crema si ceaiul de galbenele, despre care vom discuta si noi in acest articol.

Galbenele – Din punct de vedere chimic, acestea contin:

-flavonoizi
-ulei volatil
-vitaminele A, C, si K
-mucilagii
-saponozide triterpenice
-alcaloizi, substante carotenoide (ii dau culoarea galbena)
-substante amare, rasini, ulei eteric
-acid oleanolic si au un gust amar

Florile se culeg in tot timpul verii si se folosesc sub forma de infuzie cu galbenele, crema de galbenele, tinctura de galbenele si nu in ultimul rand ceai de galbenele.

In ultimii ani s-au descoperit numeroase calitati ale acestei plante, si anume cresterea mecanismului nespecific de aparare al organismului, de inductor crestere a imunitatii. Iata, mai jos, ce trebuie sa stii despre crema si ceaiul de galbenele:

Crema de galbenele – principalele beneficii:

Crema de galbenele are actiune antiinflamatoare, cicatrizanta (fiind foarte buna in tratarea eczemelor, hemoroizilor si a acneei).

Aceasta crema de galbenele, folosita si de catre stramosii nostri, ajuta si la calmarea pielii iritate, crapate, uscate, aceasta hranind-o si restabilindu-i elasticitatea si luminozitatea pielii.

Simpla infuzie de ceai de galbenele se poate folosi ca:

-adjuvant in profilaxia si tratarea virozelor, ca antitumoral in prevenirea si tratarea tumorilor externe (sub forma de comprese), cand se asociaza cu coada calului;

-ca tratament asociat cu citostaticele si radiatiile cand este necesara, ceaiul de galbenele ajuta la cresterea puterii de aparare a organismului slabit;

-in hepatite: se fac infuzii cu ceai de galbenele cu 2 lingurite la 1 cana;

-afectiuni renale si genitale: combate amenoreea, tulburarile de menopauza si menstruatiile abundente, regleaza ciclul menstrual si calmeaza durerile menstruate (dismenoree) datorita proprietatilor sale antibacteriene si anti-spam;

-problemele gastrice: galbenelele sunt renumite pentru tratarea gastritei, a ulcerelor gastrice si duodenale, arsurilor de stomac, crempelor stomacale, constipatiei, colita (inflamarea colului) – prin consumul de a 1 cana de ceai/3 ori pe zi;

-in prostatite: se face amestec cu urzica alba, musetel, busuioc, muguri de pin si bineinteles galbenele in proportii egale; se face decoct cu 2 lingurite/cana; toaletarea (spalarea) ranilor – 2 linguri/cana;

-osteoporoza, reumatism.

Ceai de galbenele pentru piele:

-problemele pielii – planta este eficienta in tratarea acestor probleme ale pielii precum: arsuri solare, arsuri, eruptii cutanate, urticarie, muscaturi de animale, intepaturi de insecte, rani, taieturi, acnee, negi, datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice. Petalele proaspete ale florilor de galbenele pot fi, de asemenea, fierte in apa si utilizate in tratamentul infectiilor minore, conjunctivita si rani bucale (reducerea inflamatiei);

-in acnee: bai sau comprese cu o infuzie de 15 – 20 g planta la 1 litru apa;

-in arsuri: se fac bai sau se pun comprese cu infuzia de 15 – 20 g/litru;

-in degeraturi: cu comprese cu infuzie de 15 – 20 g/litru;

-in eczeme: bai sau comprese cu ceai de galbenele (20 – 30 g planta la 1 litru).

Ceai de galbenele – Precautii si contraindicatii

!!! Este posibil ca ceaiul de galbenele sa provoace si anumite reactii adverse, de aceea ar trebui evitat in timpul sarcinii si in cazul alaptarii. Inainte de a utilizarea oricarui supliment pe baza de plante, nu uitati sa va sfatuiti impreuna cu medicul dumneavoastra.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

10 plante obisnuite cu mari beneficii pentru sanatate
Armurariu – planta care iti salveaza ficatul
Crema si tinctura de tataneasa. Efecte si recomandari

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

  1. Cami Halısı ve Cami Halıları Firmamız 1989’dan günümüze kadar kalite ve müşteri memnuniyetini esas alarak Cami, Yurt, Kur’an Kursu, Mescit Halısı ve duvardan duvara halı ile hizmet vermenin gururunu … Cami halısı firmamız kendi üretimi olan akrilik ve yün cami halıları ile cami halısı firmaları arasında önemli bir yere sahiptir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole