Condimentele mai putin folosite in bucatarie pot fi medicamente excelente despre care nu stim. Am ales trei din condimentele mai rar amintite,sovarful, enibaharul si cardamomul.
Condimente aromate pentru mancaruri sanatoase
Sovarful (Origanum vulgare) este o planta ce creste din abundenta in zonele de munte si de dealuri inalte. Este un tonic digestiv remarcabil, conferind in acelasi timp mancarurilor o aroma placuta si ajutand la asimilarea lor.
Dintre cele mai importante actiuni ale acestei plante, le mentionam mai ales pe cele calmante ale sistemului nervos (in special al centrului respirator), antispastice, fluidifiante ale secretiilor bronsice, antiseptice respiratorii, antiinflamatoare, digestive si urinare. Introdus in preparate cu valoare dietetica si terapeutica, sovarful potenteaza efectele acestora in tratamentul astmului, bronsitei, bronsitei astmatiforme, gastritei, colitelor de putrefactie si fermentatie si bolilor de piele.
Sub forma de infuzie (planta macerata infuzata) este un remediu contra tusei, faringitei (indulgit cu miere), starilor de agitatie psihomotorie, dispneei, colicilor renale si abdominale.
Enibaharul (Pimenta officinalis) este un condiment exotic cu proprietati antitoxice si digestive uimitoare. Datorita actiunii sale puternice este folosit in condimentarea celor mai toxice mancaruri cum sunt cele extrem de prelucrate sau cele obtinute din carne.
Condimente-mendicamente pentru mancaruri greu de digerat
Este un condiment-medicament, indicat in tratarea bolilor digestive si celor de metabolism cauzate de o alimentatie dezechilibrata, bazate pe grasimi animale, carne, produse conservate sau suprarafinate. Alte indicatii sunt in cazurile de colita,colici abdominale, intoxicatii alimentare, hipertensiune.
Se foloseste la condimentarea mancarurilor grele, precum prajeli, alimente fierte mai mult de 2 ore, soia texturata, maxare decorticata, linte si este recomandata cu precadere persoanelor predispuse la enterita si colita.
Cardamomul (Eleteaia cardamonum) este un condiment foarte folosit in lumea araba. Este folosit pentru condimentarea dulciurilor, pentru aromatizarea si diminuarea efectelor toxice ale unor bauturi stimulative, in combinatie cu alte condimente (piper, ghimbir, enibahar, coriandru, anason, marar) pentru obtinerea unor combinatii cu efecte complexe folosite ca adaos la mancaruri.
Dintre efectele sale cele mai importante sunt cele de dezintoxicare (reduce toxicitatea unor alimente, a alcaloizilor cum sunt cei din cacao sau cafea), de imbunatatire a digestiei si a asimilatiei. Este un condiment stimulativ deosebit, care fara a avea duritatea celor foarte picante (precum ardeiul iute sau piperul) are un efect puternic in combaterea starilor de somnolenta, astenie, depresie.
De asemenea, cardamomul este unul dintre cele mai interesante afrodisiace, deoarece actiunea sa nu este strict somatica, ci psihica. Mai multi medici fitoterapeuti, precum si francezul Maurice Messegue, au recomandat acest condiment impotriva impotentei masculine, ejacularii precoce si frigiditatii. Asa cum denumirea franceza („samanta dragostei”) a acestei plante o arata, actiunea sa nu se adreseaza strict planului erotic, ci afectului per ansamblu.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: