13.7 C
București
duminică, martie 17, 2024

Comunicat. Diagnosticul de endometrioza: primit de tot mai multe femei la nivel global

La nivel global, endometrioza afecteaza 30-40% dintre femeile din toata lumea. 32% dintre femeile din intreaga lume au o stare depresiva cauzata de endometrioza.

Endometrioza nu mai este de ceva timp un diagnostic rar, fiind pozitionata pe locul 2 in topul afectiunilor ginecologice in tot mai multe tari din Europa. Vorbim, asadar, despre o afectiune care reuseste sa traumatizeze prin durere sau prin stari depresive, nu doar pacienta, ci si familia acesteia, dar, in acelasi timp, vorbim despre o afectiune care isi gaseste tratament specializat.

Ce este endometrioza?

Doctorul Gabriel Mitroi, medic primar obstetrica-ginecologie în cadrul Retelei medicale Wellborn, ce detine competente valide in laparoscopie, colposcopie, ecografie obstetrica-ginecologie, histeroscopie, colposcopie, prezinta cazuistica intalnita in Spitalul Wellborn din Bucuresti.

Endometrioza este definita ca prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine. Astfel exista doua entitati: adenomioza (prezenta tesutului ectopic endometrial in grosimea peretelui uterin – la nivelul miometrului) si endometrioza (prezenta mucoasei uterine in afara uterului).

Endometrioza este intalnita cu predominanta la pacientele tinere (la varsta reproductiva – fiind o cauza din ce in ce mai frecventa de infertilitate), insa poate fi depistata si la pacientele in menopauza ce primesc tratament de substitutie hormonala.

Cum se manifesta endometrioza pelvina?

Diagnosticul endometriozei este un diagnostic anatomopatologic (necesita deci o interventie chirurgicala pentru recoltarea de tesut pentru examen histopatologic – laparoscopie diagnostica), insa trebuie suspectata la orice pacienta ce se prezinta la specialist pentru infertilitate, dispareunie (durere la contactul sexual), dismenoree (dureri la menstruatie ce necesita de cele mai multe ori tratament aniinflamator si antialgic), durere cronica in abdomenul inferior.

Endometrioza – infertilitate?

50% dintre femeile diagnosticate cu infertilitate in Marea Britaie sunt afectate de endometrioza

Se cunoaste de mult timp legatura dintre prezenta endometriozei si infertilitatea feminina si se pare ca exista o corelatie cu stadiul acesteia; astfel in cazurile de endometrioza in stadii incipiente rata fertilitatii este comparabila cu cea a pacientelor sanatoase, iar in stadii mai avansate aceasta este aproape compromisa daca nu se fac tratamente adecvate.

Endometrioza influenteaza aparitia sarcinii nu numai prin modificarea anatomiei pelvine (aparitia chisturilor endometriozice, obstructia tubara, etc.), cat si prin intretinerea unui proces inflamator cronic la nivelul organelor genitale interne feminine prin eliberarea unor mediatori biochimici si prin modificari endocrine.

Cum diagnosticam endometrioza?

Anamneza si examenul clinic sunt de cele mai multe ori foarte suggestive pentru diagnostic, pacienta prezentandu-se la specialist pentru dureri pelvine cronice ce nu cedeaza la diverse tratamente, dureri la contactul sexual si la menstruatie, si lipsa aparitiei sarcinii.

Examenul ecografic are un rol important putand evidentia prezenta unor chisturi ovariene (localizarea cea mai frecventa a implanturilor endometriozice) ce prezinta anumite caracteristici specifice si a unor semne indirecte de inflamatie cronica pelvina.

Examenele de laborator:
  • markerii inflamatori pot fi crescuti;
  • excluderea altor patologii ce pot determina inflamatie pelvina (markeri infectiosi)
  • CA 125 – reprezinta un marker tumoral ce are valori crescute in tumorile ovariene (inclusiv cancerul ovarian) dar nu numai;

Cea mai sensibila si specifica metoda de diagnostic o reprezinta laparoscopia care de cele mai multe ori are si rol terapeutic.

Examenul CT si RMN au roluri minore in diagnostic, insa pot fi utile in aprecierea extinderii bolii, mai ales in stadii mai avansate (III, IV).

Tratament

Tratamentul medicamentos este bazat pe inhibarea secretiei endogene de estrogeni, astfel scazand pana la disparitie implanturile peritoneale si extraperitoneale si reducerea fenomenelor inflamatorii.
Clase de medicamente folosite in tratamentul endometriozei: anticonceptionalele orale (se pot adiministra si continuu – fara pauza obisnuita de 7 zile), progestativele, danazol, gestrinona, analogii GnRH (diphereline, leuprolide, etc.), inhibitorii GnRH (cetrorelix), inhibitorii de aromataza (folositi mai ales in tratamentul adjuvant al cancerului de san), SERM’s, etc.

Tratamentul chirurgical are un rol deosebit de important in endometrioza fiind si unul dintre mijloacele de diagnostic – laparoscopia exploratorie (laparotomia este rezervata cazurilor extinse ce cuprind organele vecine – rectul, vezica urinara, ureterele, ansele intestinale). Gesturile chirurgicale cele mai frecvente sunt reprezentate de chistectomii laparoscopice, visceroliza, neosalpingostomia, anexectomia, si in cazuri exceptionale (in care functia de reproducere este pe un plan secundar) – histerectomia laparoscopica.

Dr. Gabriel Mitroi: Beneficiile chirurgiei laparoscopice, includ, in primul rand, recuperarea foarte rapida post-operatorie. Spitalizarea este foarte redusa ca timp, factor extrem de important pentru pacienta si pentru tot ceea ce inseamna reintegrarea acesteia in circuitul social. Sunt situatii in care se poate face one day surgery, pacienta putand fi externata in aceeasi zi in care a fost efectuata interventia chirurgicala.

Spitalul Wellborn dispune de un bloc operator ultramodern, complet echipat si dotat cu un serviciu avansat de anestezie si terapie intensiva, ce permite tratarea afectiunilor ginecologice (pentru cauze de infertilitate sau patologie conexa) sau obstetricale (pentru sarcini cu varsta de gestatie de pana la 24 de saptamani).

Gama internarilor pentru cauze ginecologice include:

  • Interventii minim invazive (laparoscopii) pentru tratarea unor afectiuni precum: chisturi ovariene, hidrosalpinx, sindrom aderential, endometrioza sau fibroame uterine subseroase.
  • Interventii chirurgicale clasice, cu aplicatie atat ca alternativa la afectiunile tratate prin laparoscopii, cat si pentru:  interventii de uro-ginecologie si interventii reparatorii-plastice la nivelul organelor genitale externe – cura incontinentei urinare de efort, trahelorafie sau conizate cu refacerea colului.

Gama internarilor pentru cauze obstetricale include tratamentul afectiunilor ce apar la inceputul sarcinii:

  • Disgravidia de prim trimestru;
  • Amenintarea/ iminenta de avort;
  • Incompetenta cervico-istmica (pentru care se efectueaza cerclajul colului uterin) etc.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole