5.2 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Coliva. De nelipsit la pomeni, dar extrem de buna pentru sanatate

De regula, coliva este un aliment care se foloseste pentru ritualuri religioase, dar o poti prepara si ca desert. Facuta din arpacas (grau decorticat), nuci, miere si diverse arome, coliva este un desert gustos si sanatos. Coliva reprezinta unul dintre cele mai vechi preparate sanatoase, pastrate aproape intacte pana in prezent.

Putini stiu, insa arpacasul este una din cele mai vechi cereale de pe pamant, cultivat prima data de egipteni si adus de Cristofor Columb in anul 1494. Bogat in fitochimicale, fibre, proteine, magneziu, fosfor, mangan, fier si seleniu, arpacasul ofera o serie de beneficii sanatatii. Totodata, aceasta cereala este saraca in calorii si grasimi, si sprijina efortul de mentinere a siluetei.

Iata care sunt beneficiile colivei pentru organism:

Datorita continutului de minerale si aminoacizi, arpacasul combat anemia, durerile musculare, constipatia, afectiunile inimii, contribuie la o foarte buna digestie si previne depunerea de grasimi pe vasele de sange, prevenind multe dintre afectiunile cardiace (aritmia, bradicardia si hipertensiunea).

Fiind o sursa bogata de fibre (solubile si insolubile), coliva ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Fibrele solubile sunt digerate de bacteriile din colon care produc acizi cu lant scurt, benefice pentru sanatatea colonului. Totodata, aceste fibre pot calma si mucoasa inflamata a colonului, fiind indicate si in caz de colita ulcerativa.

Arpacasul fiert din coliva este un cicatrizant si purificator pentru piele.

Neindulcita, coliva ajuta la stabilizarea glicemiei, fiind eficienta pentru diabetici. Arpacasul contine si beta-glucan, o fibra vascoasa pe care corpul nostru nu o poate digera. Prin contactul cu apa, aceste fibre incetinesc miscarile alimentelor in sistemul digestiv, regland astfel raspunsul organismului la glucoza si insulina dupa o masa.

Coliva poate fi un bun remediu de protectie impotriva cancerului.

Arpacasul cu care se prepara coliva contine lignani, un tip de fitonutrienti care pot preveni aparitia cancerului. De asemenea, o cercetare stiintifica a stabilit ca fiecare crestere cu 10 g a aportului total de fibre dietetice pe zi a produs o reducere de 14% a riscului de boli si complicatii coronariene, si o scadere de 27% a riscului de deces din aceasta cauza.

Nucile, al doilea ingredient important din coliva, sunt bogate in proteine sanatoase si grasimi care ajuta memoria si activitatea cerebrala. Stimuleaza inima, echilibreaza productia de hormoni si ajuta digestia. De asemenea, nucileajuta si la echilibrarea ritmul cardiac si ajuta fertilitatea.

In combinatie cu arpacasul, mierea, al treilea ingredient important din coliva, este un bun „medicament” pentru sanatate. Mierea intareste sistemul imunitar si contine enzime benefice pentru toate procesele si functiile organismului. Totodata, mierea stimuleaza digestia, echilibreaza activitatea glandelor endocrine, are efect antibiotic impotriva bacteriilor si microbilor, este un bun pansament pentru stomacul iritat si are proprietati inflamatorii

Citeste si:

Iarba de grau. Ce beneficii are si cum sa o plantezi singur acasa

Masti cu tarate de grau. O minune pentru ten

Beneficiile taratelor de grau pentru piele

Graul si folosirea lui in scop terapeutic si culinar

Mladitele proaspete de grau – retete terapeutice

Taratele de grau, cerealele care refac echilibrul organismului

Cure cu tarate de grau

Taratele de grau. Tot ce trebuie sa stii despre „cerealele minune”

Cum previi imbatranirea cu grau incoltit

3 retete de bauturi sanatoase cu grau incoltit

Cura cu grau incoltit – Alimentul minune cu efecte terapeutice surprinzatore

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole