Colecistita este inflamatia veziculei biliare si apare prin dureri mari incepand cu zona ficatului si pana in spata umarului drept. Aceste dureri sunt insotite de semnele unei infectii (febra si frisoane), iar daca inflamatia a cuprins si caile biliare, atunci este posibil sa apara icterul. De asemenea, se intampla ca aceste dureri puternice sa apara si dupa consumarea anumitor alimente (grasimi, prajeli, sosuri, fainoase, oua, mezeluri, tocaturi, maioneze).
Daca o colecistita nu se trateaza, cu timpul se pot forma pietre (calculi) in vezicula biliara, dind boala numita litiaza biliara. Pietrele sint cel mai des formate din colesterol, o substanta care se gaseste mai ales in grasimi, in oua, in creier, ficat. Colesterolul este eliminat prin ficat, in bila. Cand bila este infectata, ca in colecistite, sau sta prea mult timp neevacuata din vezicula, anumite modificari in compozitia ei favorizeaza formarea pietrelor.
Plante medicinale recomandate in colecistita:
!!!Se vor consuma ceaiurile amare, datorita capacitatii lor de a mari secretia bilei.
Anghinare – se prepara un ceai de anghinare din 4 lingurite de planta la 500 ml de apa clocotitta. Se poate bea indulcit cu miere, in cure de 1 luna de zile, inaintea meselor principale. Acest ceai are actiune antimicrobiana si coleretica.
Cicoare – se prepara un decoct din 2 lingurite de planta maruntita la o cana cu apa rece. Se lasa 15 minute, apoi se fierbe la foc mic 5 minute. Se bea inaintea meselor principale. Are efect depurativ si colagog.
Galbenele – se prepara un ceai din 2 lingurite de planta la o cana cu apa. Se bea fractionat, pe parcursul unei zile intregi, cu inghitituri mici. Are actiune antiinflamatoare.
Merisor – ceaiul de merisor este bun pentru drenarea vezicii biliare si dizolvarea pietrelor.
Sunatoare – se infuzeaza o lingurita de planta maruntita in 250 ml apa fiarta timp de 10 minute si se consuma cate 3 cani pe zi. Ajuta in colecistita, avand un efect de drenare a vezicii si este buna si in calmarea sistemului nervos.
Papadie – este planta cea mai des folosita pentru efectul ei depurativ, fiind si un excelent stimulator al functiei hepatice provocand contractia vezicii biliare si implicit evacuarea ei. Este bine sa se consume minim 2 cani de ceai de papadie pe zi.
Remedii naturiste colecistita:
-Apa minerala – aceasta dreneaza vezica biliara provocand refluxul biliar, de evacuare. Se recomanda consumarea unui pahar cu apa, incalzita usor, cu 30 de minute inaintea meselor, apoi se va sta culcat pe partea dreapta cateva minute.
-Suc de ridichie neagra – o cura de 3-4 saptamani cu acest suc (150 ml impartit in 3 doze zilnice) de doua ori pe an. Pentru rezultate mai bune mesele sa fie compuse preponderent din cruditati, luate la ore fixe.
-Tinctura de galbenele – se ia cate o lingurita diluata in apa cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. O cura dureaza 3 saptamani si are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizand secretia de bila si ajuta la varsarea ei in duoden.
-Semintele de negrilica– luate ca atare sau sub forma de ulei, ajuta in colicistita distrugand “pietrele”, si mai sunt bune si in combaterea infectiilor.
-Orz verde – este indicat sub forma de germeni cate 100 g pe zi impartiti in doua portii, pentru multele vitamine si substantele minerale pe care le contin. De asemenea, si sucul de orz verde este exvelent. Se ia cate 20 ml diluat cu apa, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte meselelor principale.
-Sfecla rosie – se consuma fiarta sau cruda sub forma de salata in combinatie si cu alte radacinoase sau chiar sub forma de suc. Sucul de sfecla rosie este indicat sa se ia in doze de cate 100 ml de trei ori pe zi simplu sau in combinatie si cu alte sucuri. Sfecla contribuie la drenarea vezicii.
-Se face masaj cu ulei de menta pe abdomenul superior, in sensul acelor de ceasornic, timp de cinci minute, cate trei sedinte pe zi sau in timpul crizelor acute.
Alte sfaturi utile
Lichidele sunt necesare pentru spalarea cailor biliare inflamate prin marirea cantitatii de bila eliminata de ficat. Pe langa cele enumerate, sunt indicate si ceaiurile de musetel, sunatoare sau ceaiul hepatic. Insa, fara o viata ordonata, cu ore fixe de masa, odihna si evitarea stresului, bolnavul se va vindeca mult mai greu.
In bolile veziculei biliare, alimentatia dietetica este extrem de importanta. Tratamentul medical consta in asigurarea drenajului biliar, precum si in administrarea de antispastice-antalgice-reglatoare ale motilitatii si antibiotice cu spectru larg si eliminare biliara.
Tratamentul chirurgical este indicat doar in cazurile refractare la tratamentul medical corect aplicat timp de 3 -6 luni.
Vezi si:
Siminocul, „medicament” pentru bolile de ficat si rinichi
Criza de bila. Iata ce ai de facut cand apar simptomele suparatoare
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Colecistita. Ce plante medicinale si remedii naturiste te scapa de „bila lenesa” […]